Di Weekend INTERVJUER

Laddar för volymaffär

Hans-Holger Albrecht, vd för streamingtjänsten Deezer, åker tunnelbana i Paris till företagets huvudkontor.

Foto: Jack Mikrut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hans-Holger Albrecht var börsens bäst betalda vd under sina år i Stenbecksfären. I dag är han chef för den franska Spotifykonkurrenten Deezer.
”96 procent av världens befolkning abonnerar ännu inte på någon musiktjänst”, konstaterar han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Jag vet knappt själv längre”, svarar Hans-Holger Albrecht, som är född i Belgien och uppvuxen i Tyskland, på frågan vad han betraktar som ”hemma”.

”Sedan 17 år har vi en lägenhet i London, där jag tillbringar ungefär en tredjedel av min arbetstid. Resten av tiden är jag här i Paris eller på resande fot för att besöka våra landskontor och träffa investerare och partners. Så fort jag är ledig åker jag till min familj, som sedan ett par år bor i ett hus i en bergsby utanför Innsbruck. Vi har också kvar vårt hus i Stockholms skärgård, där vi är varje sommar.”

Vi träffas på Gare du Nord, dit han anlänt med snabbtåg från London. Därifrån tar vi tunnelbana till Deezers huvudkontor i centrala Paris. Det är kallt ute men Hans-Holger Albrecht klagar inte när Di Weekends fotograf ber honom ta av rocken för en bild när vi promenerar den sista biten. Väl inne i värmen på kontoret ser det ut ungefär som man förväntar sig hos ett hett techbolag: saccosäckar, pingisbord och fantasifulla väggmålningar.

Det var alltså här Hans-Holger Albrecht hamnade efter 18 år inom den svenska Stenbecksfären. Där var han vd för mediebolaget MTG i många år och avslutade med att vara vd för telekombolaget Millicom i två år. Hans-Holger Albrecht har nu hunnit bli 53 år och har arbetat som vd för Deezer i drygt två år. Han tycks ha acklimatiserat sig bra och skämtar ledigt på franska med den unga och hippa personalen.

Jag ställer inledningsvis mina frågor på svenska, och Hans-Holger Albrecht förstår allt, men svarar på engelska. Även hans fru Annemone albrecht och alla deras sju barn, som är i åldern 11 till 32 år, pratar ”helt okej” svenska efter åren i Sverige.

FAKTA
Hans-Holger Albrecht

Ålder: 53 år.

Familj: Hustrun Annemone och sju barn, 11–32 år.

Bor: Bor växelvis i lägenhet i London, ett hus utanför Innsbruck och en övernattningslägenhet i Paris. Sommarhus på Skogsö i Stockholms skärgård.

Bakgrund: Föddes i Belgien, men flyttade 1971 till Tyskland, där fadern Ernst Albrecht var ministerpresident i Niedersachsen 1976–1990.

Karriär: Doktorsexamen i juridik från universitetet i Bochum i Tyskland. Första jobben var på Daimler-Benz 1990–1991 och på mediegruppen CLT i Luxemburg 1991–1996 innan han kom till svenska mediebolaget MTG 1996. Var vd och koncernchef för MTG 2000–2012. Därefter vd för mobiloperatören Millicom 2012–2014. Vd för franska Deezer sedan februari 2015.

VISA MER
FAKTA
Bolagen som dominerar streamingmarknaden

SPOTIFY
Sedan lanseringen 2008 har den svenska musiktjänsten övervunnit hinder efter hinder på vägen till världstoppen. Nu krattas manegen för en börsintroduktion, där värdet på det fortfarande förlusttyngda bolaget spås hamna kring 100 miljarder kronor.

APPLE MUSIC
Den amerikanska giganten tog första klivet in på streamingmarknaden med köpet av Beats Music 2014. I juni 2015 lanserades sedan Apple Music i över 100 länder samtidigt. Men den omedelbara succén har uteblivit. Siffran på antalet prenumeranter är den senast kända från december i fjol.

DEEZER
Exakt hur marknadsfördelningen ser ut bland världens musikstreamingtjänster vet ingen – aktörerna håller korten nära kroppen. Alla Deezers betalande prenumeranter genererar inte återkommande intäkter på grund av Deezers partneravtal med mobiloperatörer.

VISA MER
FAKTA
Deezer

Vad: Musikströmningstjänst grundad av fransmannen Daniel Marhely 2006, då under namnet Blogmusik. Tvingades först stängas ned på grund av att alla musikrättighetsavtal ej var på plats. Återuppstod 2007 under namnet Deezer.

Antal kunder: 10 miljoner, varav 6 miljoner är betalande.

Antal låtar i katalogen: 40 miljoner. Avtal med alla de stora skivbolagen och en mängd mindre.

Marknad: Tjänsten är i dag tillgänglig i 180 länder. Frankrike är fortfarande den största marknaden.I Sverige har Deezer mindre än 50 000 abonnenter.

Ägare: Riskkapitalbolaget Access Industries, telekomoperatören Orange och musikjätten Warner Music hör till de större ägarna. Hans-Holger Albrecht äger en mindre andel på ”ett par procent”.

VISA MER

”Sverige kommer alltid att vara en stor del av mitt liv och vi har kvar många svenska vänner”, säger Hans-Holger Albrecht och nämner förre MTG-chefen Pelle Törnberg och artisterna Tomas Ledin och Anders Glenmark, med familjer, som är några av dem han och hans fru umgås med när de är i Sverige.

Vad är det du gillar mest med Sverige?

”Jag älskar ljuset på sommaren och att kunna åka båt till en restaurang. Affärsmässigt är Stockholm en väldigt cool och innovativ stad där det händer mycket intressant.”

Finns det något du inte saknar?

”Ja, mörkret. Jag kommer aldrig att glömma när jag kom till Sverige första gången efter att ha fått jobbet på MTG. Det var november. Vi flyt-tade in i en villa i Trångsund, som ägdes av Ulf Dinkelspiel, och jag chockades av att det bara var ljust fyra timmar per dag.”

Hur gick det egentligen till när du började jobba för Stenbecksfären?

”Jag fick ett samtal från dåvarande MTG-chefen Pelle Törnberg som ville att jag skulle träffa Jan Stenbeck. Jag jobbade då för mediejätten RTL Bertelsmann, som var väldigt tyskt i sättet det styrdes på, och jag tyckte det lät spännande med det här nya entreprenörsdrivna svenska företaget. Jag blev tillsatt att ansvara för TV1000 och Viasat, det var verkligen under MTG:s unga vilda tid.”

”Jämför oss med Spotify”

18 år senare, i december 2014, sa han upp sig efter att ha fått ett annat telefonsamtal med ett liknande jobberbjudande. Den här gången var det Leonard Blavatnik, mångmiljardär vars riskkapitalbolag Access Industries är största ägare i Deezer, som ringde.

”Han frågade om jag var intresserad av att röra på mig. Frågan kom i rätt läge, jag kände mig klar med Millicom. Det lät spännande att få jobba i ett bolag som var helt digitalt och helt entreprenöriellt.”

Kopplingen till Sverige finns kvar även i arbets livet.

”Spotify är den bästa konkurrenten vi har. Det är Spotify vi ser upp till och jämför oss med.”

Störst i Frankrike

Parallellerna mellan Deezer och Spotify är många. Historien om hur Daniel Ek satt hemma i lägenheten i Rågsved och skapade Spotify är modern svensk företagshistoria. Men han var faktiskt inte först med idén. I Paris satt det unga tekniksnillet Daniel Marhely med samma tanke – att ge lyssnare obegränsad tillgång till musik genom strömningsteknik. Deezer lanserades 2007, ett år före Spotify.

Men som ofta är fallet är det inte den som är först med en bra idé som når störst framgång, utan den som är bäst på genomförandet. En tidig version av Deezer tvingades stängas ned på grund av att alla rättighetsavtal med skivbolagen inte var på plats. I dag är Spotify den överlägset största musikströmningstjänsten i världen, med över 100 miljoner användare, varav 50 miljoner är betalande. Som jämförelse har Deezer 10 miljoner kunder, varav 6 miljoner är betalande.

”Vi är nummer tre i världen, efter Spotify och Apple Music. Vi är störst i Frankrike och tvåa eller trea i Storbritannien och Tyskland”, säger Hans-Holger Albrecht.

Att det blev Spotify som tog ledningen i världen finns det en mängd förklaringar till. Hans-Holger Albrecht pekar bland annat på att Spotify från dag ett riktade sig till slutkonsumenter, snabbt fick in mycket riskkapital och tidigt gav sin in på USA-marknaden som avgörande faktorer.

Deezer å sin sida har historiskt jobbat mycket via partnerskap med mobiloperatörer. En annan skillnad är att Daniel Marhely sedan länge har lämnat alla operativa roller på Deezer. Han är dock kvar som en större aktieägare. Daniel Ek har i högsta grad förblivit Spotifys förgrundsfigur.

”Att ha en grundare som också är en duktig företagsledare är väldigt ovanligt. Där är Daniel Ek ganska unik skulle jag säga”, säger Hans-Holger Albrecht.

Företaget ska lysa

Nyligen utsågs Daniel Ek till ”Europas coolaste tech-vd” av Business Insider. Time utsåg honom också till en av världens 100 mest inflytelserika personer 2017. Han twittrar med Barack Obama och hänger privat med världsstjärnor som Snoop Dogg, Bono och Mark Zuckerberg. Även Hans-Holger Albrecht finns med på Business Insiders ”coolaste tech-vd-listan”, på plats 19.

”Visst är det viktigt att ha bra och nära kontakter med skivbolag och artister, och det har vi också. Men när jag träffar en stor artist som Will.I.AM lägger jag inte ut bilder på det på Facebook. För mig är det förtaget som ska lysa och vara stjärnan, inte vd:n”, säger Hans-Holger Albrecht.

Deezers och Spotifys musiktjänster är ganska likvärdiga, sett till utbud och prissättning. Ändå är det Spotify som hela världen pratar om. Inte ens bland de musikälskande fransmännen uppfattas Deezer som något speciellt coolt fenomen.

”Jo, men vi har ju varit med så länge i Frankrike. I Storbritannien ses Deezer som det nya coola. Men vi behöver inte vara coola. Det kunderna framför allt vill ha är en bra och tillförlitlig tjänst.”

Deezer finns tillgängligt i 180 länder, däribland i Sverige sedan flera år, men antalet svenska kunder är begränsat. Deezers strategi är inte att försöka omvandla Spotify-kunder till egna kunder.

”Sverige är ju Spotifys hemmaplan så det är klart att vi har svårt att ta oss in där. I Sverige ligger penetrationsnivån för strömmad musik på över 30 procent, det är överlägset högst i världen. Globalt ligger den siffran på knappt 4 procent. I USA är den 6 procent, i Frankrike 7–8 procent. Så den globala marknaden är ännu i sin linda. Det finns ingen anledning att försöka sno kunder av varandra när 96 procent av världens befolkning ännu inte abonnerar på någon musiktjänst.”

Lönsamhet på sikt

Konkurrensen är ändå tuffast möjliga. Apple Music kom 2015 och passerade 20 miljoner betalande kunder vid årsskiftet. Google har sitt Google Play Music, men den satsningen är än så länge ett praktfiasko. Senast in på marknaden var Amazon, som i höstas lanserade Amazon Unlimited Music. Bland konkurrenterna finns också omtalade Tidal, som ägs av artisten Jay-Z.

”Jag tror inte att det kommer att bli en vinnare som tar hela den här gigantiska marknaden, utan att det blir fyra–fem stycken som delar på det. Det kommer att vara Deezer, Spotify, Apple, Amazon och kanske Google. Tidal tror jag inte klarar sig. Att en ny oetablerad spelare skulle kunna ge sig in i matchen ser jag som omöjligt, det är alldeles för kostsamt”, säger Hans-Holger Albrecht.

Att Deezer och alla andra musikströmningstjänster fortfarande går med brakförlust bekymrar honom inte.

»Äger min egen tid«

”Jag är övertygad om att det här kommer att bli en lönsam industri på sikt. Skivbolagen behöver oss, vi är deras viktigaste intäktskälla i dag. För ett par år sedan gick 90 procent av våra intäkter tillbaka till skivbolagen, i dag är den siffran nere på 65 procent, och på den nivån går det att tjäna pengar. Vi är redan lönsamma i Frankrike.”

Ingen börsnotering

När Hans-Holger Albrecht hoppade på vd-jobbet var Deezer redan på gång med en större kapitalanskaffning. Målet var att ta in hela 3 miljarder kronor vid en notering på Parisbörsen, som skulle ske hösten 2015. Men bara ett par dagar före premiären drogs noteringen tillbaka, med hänvisning till en skakig börs och ett sviktande intresse från aktiemarknaden. Det var ett rejält misslyckande, men Hans-Holger Albrecht hävdar att han ändå inte blev alltför besviken.

”Det var verkligen inte för att bli börs-vd igen som jag tog det här jobbet. Det fanns hela tiden ett parallellt spår att vi skulle ta in pengar i en privat investeringsrunda, och det gjorde vi också.”

Det blev inga 3 miljarder kronor, men i alla fall 1,1 miljarder kronor som pytsades in av existerande ägare som Access Industries, telekomoperatören Orange och musikjätten Warner Music i början av 2016. Sedan starten har Deezer sammantaget håvat in runt 2 miljarder kronor i riskkapital. Men de är ändå i underläge pengamässigt, enligt Hans Holger Albrecht.

”Spotify har fått in femdubbelt mer och de amerikanska jättarna har ju enorma kassor att ösa ur. För oss innebär det att vi inte kan springa på alla bollar. Vi måste göra saker lite smartare än de andra.”

Hans-Holger Albrecht uppger att han själv äger ”ett par procent” av aktierna i bolaget. I samband med den indragna börsnoteringen 2015 beräknades hela bolaget få ett värde på runt 10 miljarder kronor. Det kan jämföras med den senaste uppskattade värderingen på börsaktuella Spotify: cirka 100 miljarder kronor.

En framgångsrik familj

Under sin tid i toppen av Stenbecksfären blev Hans-Holger Albrecht omskriven som en slipad löneförhandlare. Lukrativa optionsavtal gjorde att han var börsens bäst betalda vd under flera år. Bara 2013 uppgick hans totala ersättningar till 54 miljoner kronor.

Hur viktigt är pengar för dig?

”De är långt ifrån min enda motivation. Jag skulle aldrig ta ett jobb bara för pengarna. Men det är en lyx i livet att inte behöva tänka på pengar. Däremot skulle jag aldrig definiera min person med mina pengar. Jag är den jag är oavsett rikedom.”

Den inställningen fick Hans-Holger Albrecht med sig hemifrån. Han kommer från en framgångsrik familj. Hans pappa Ernst Albrecht var högt uppsatt EU-politiker och regeringschef i regionen Niedersachsen. Hans anfader var bomullshandlaren baron Ludwig Knopp, som på Wikipedia beskrivs som en av 1800-talets mest framgångsrika entreprenörer.

”Men han gick bankrutt i samband med den ryska revolutionen. Jag är inte född rik, det är mest politiker och läkare i familjen, det blir man inte jätterik på.”

Den mest kända personen i familjen är Hans-Holger Albrechts syster Ursula von der Leyen. Hon är Tysklands försvarsminister, den första kvinnliga någonsin, och har under lång tid varit en av förbundskansler Angela Merkels närmast förtrogna. Hon sitter i regeringen sedan 2005.

Sju barn verkar vara det som gäller inom familjen. Hans-Holger Albrecht var ett av sju syskon och hans syster, försvarsministern, har också sju barn.

”Vi är inte katoliker i vår familj”, säger Hans-Holger Albrecht och skrattar.

Han och systern har nära kontakt och familjerna umgås så mycket de kan. Men det är inte helt enkelt med så många syskon, barn och barnbarn.

”Min äldste son gifte sig nyligen i Österrike. Då var vi 60 närvarande bara från den innersta familjen.”

Av Hans-Holger Albrechts sju barn är det bara de två yngsta som fortfarande bor kvar hemma. Hustrun Annemone Albrecht är utbildad jurist, men har aldrig haft en anställning utan har varit hemma alla år med barnen.

”Jag vet att det är en uppdelning som anses väldigt gammeldags i Sverige, men det har fungerat bra för oss. Min fru har varit med i alla de beslut jag tagit i min karriär. Vi har varit gifta i över 30 år och känner varandra utan och innan. Vi är ett team.”

”En aggressiv kultur”

Som ett troget Angela Merkel-fan och med sin multinationella bakgrund ser Hans-Holger Albrecht med fasa på det senaste årets politiska utveckling, med Brexit och Trump-nationalism.

”Jag är en sann Europavän. Jag tycker att EU är fantastiskt. Det finns så enormt många fördelar, både för privatpersoner och företagare.”

Din framtida favoritlåt? Datorn har snart svaret

Vad är det bästa du tagit med dig från svenskt företagande?

”Entreprenörskapet och inställningen att bäst idé vinner.”

Hur är det att vara chef för ett franskt företag?

”Fransmännen är lättare att förstå än svenskarna. De accepterar inte allt och är väldigt stolta av sig, de har fortfarande lite av revolutionen i sig. De kan också vara väldigt krävande.”

Det var mycket snack om den manliga hårda machokultur som rådde i Stenbecksfären under Jan Stenbecks tid. Hur upplevde du det?

”Det stämmer inte att det bara var män, redan då var det många kvinnor i ledningen. Men det var absolut en aggressiv kultur där allt handlade om att vinna kriget. Jag gillade det, det var ’work hard, play hard’.”

Hur gick dina tankar efter Jan Stenbecks plötsliga död 2002?

”Det var en chock naturligtvis. Affärsmässigt var gruppen väldigt illa ute då. Millicom var konkursmässigt och MTG låg också väldigt risigt till. Det fanns inte så mycket tid för eftertanke. Jag la allt fokus och energi på att sköta MTG.”

Med dottern Cristina Stenbeck fick gruppen ett helt nytt ledarskap.

”Cristina styr genom styrelserna. Jan var mer av en gamla tidens ägare som la sig i allt möjligt, även saker på detaljnivå. Jans styrka var att han fick en att känna att man var del av en elitgrupp. Men jag hade inte samma supernära relation till honom som många av de andra cheferna.”

Med åren kom han att stå närmare Cristina Stenbeck, och han är gudfar till ett av hennes barn. Av Jan Stenbecks gamla grabbgäng var Hans-Holger Albrecht den som blev kvar längst. När han lämnade sfären 2014 sades det att han skulle fortsätta som rådgivare till Cristina Stenbeck, men av det blev det inte mycket. I dag säger sig Hans-Holger Albrecht inte ha någon insyn i vad som händer i sfären och han har inga svar på varför Lorenzo Grabau hastigt fick lämna vd-posten i Kinnevik i slutet av fjolåret.

Hur länge blir du kvar på Deezer?

”Det vet man aldrig. Livet går inte att planera. Men jag har mycket kvar att uträtta här. Min uppgift är att göra Deezer till ett stort och framgångsrikt före-tag. Där är vi inte än.”