Di Weekend INTERVJUER

Krook skulle fått hans filmroll

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska filminstitutets nye filmkonsulent Calle Marthin tar en glutenfri dansk rågsmörgås med ost och tomat till frukost.

Foto: Joey Abrait

Han ser minst en långfilm om dagen, men Calle Marthin vill se fler svenska filmer som berör. När Filminstitutets nye filmkonsulent bjuder på glutenfri frukost berättar han att Sverige ska få fler bra filmberättelser genom två små ord: ”Nej, tack.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du börjar ditt nya jobb på måndag. Hur känns det?
”Ärofyllt och spännande att få arbeta med duktiga människor och försöka få igenom de bästa projekten.”

Som filmkonsulent har du sagt att du vill lägga ”fokus på berättelserna”. Vad är en bra berättelse på film?
”Det finns inget rätt svar. Men det är en historia med en början, en mitt och ett slut som är medryckande och engagerande. En film som trollar bort en och en halv timme och gör att man kommer ut med något nytt som får en att reflektera.”

Exempel?
”Efter att ha sett den danska filmen Festen bara skakade jag. Den var ful, filmad med handhållen kamera, men jag var helt mör och tyckte att jag hade sett den bästa filmen i mitt liv. När något berör en bär man med sig det hela livet.”

Saknas det i svensk film?
”Nej, men det går alltid att göra bättre. Jag vet inte om jag kan bidra med det, men efter att ha arbetat som förläggare och med tv-serier kan jag i alla fall tycka och tänka en del om det.”

Du har arbetat i tv- och filmbranschen i 25 år. Hur hamnade du där?
”När jag var elva år bestämde jag mig för att bli filmregissör. Jag hade läst en bok av DN-kåsören Red Top som jag trodde kunde bli en bra film och skrev till SF om det. Jag fick aldrig något svar. När TV4 startade några år senare kom jag in i branschen och har aldrig ploppat ut.”

FAKTA
Calle Marthin

Ålder: 44 år.

Familj: Fyra söner, 17, 13, 8 och 6 år.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Bakgrund: Har arbetat i tv- och filmbranschen i 25 år, bland annat med tv-serierna Våra vänners liv och Livet i Fagervik samt den Guldbaggebelönade dokumentären Ebbe the movie. Har även arbetat som förläggare på Wahlström & Widstrand samt skrivit boken Allt du behöver veta.

Aktuell: Ny filmkonsulent på Svenska filminstitutet, ett uppdrag han delar med Yaba Holst. År 2016 var filmkonsulenternas budgetram 83 miljoner kronor.

Frukost: Glutenfri dansk rågsmörgås med ost och tomat. Yoghurt med gluten- fri müsli och kaffe med mjölk hemma hos Calle Marthin.

VISA MER

Sedan dess har du skrivit manus, regisserat, producerat och skådespelat. Vad är roligast?
”Rastlösheten har gett mig viljan att prova nytt, men skrivandet är roligast. Att hitta på historier, skapa vändningar, fördjupa karaktärer. Det är mycket det som gör en film, ändå har manusförfattare konstigt låg ställning inom film och dramatik, jämfört med regissören. Det är som en värld där kompositören skriver partituret, men man säger att dirigenten gjorde fantastisk musik. Men det håller på att ändras i och med tv-serier där manusförfattare har en mer upphöjd roll.”

Så vad vill du ha åstadkommit när ditt förordnande går ut om tre år?
”Det är kreatörerna som ska skapa, inte jag. Jag gör bara administrativ värnplikt, så vad jag ska göra ska ingen grubbla över ett ögonblick. Men att uppdraget är tidsbegränsat tycker jag är bra, det borde alla chefsroller inom skattefinansierade organisationer vara.”

Varför?
”För att undvika att någon blir påve. Det är så lätt att bli institutionsskadad och tycka att det är jag som ska få alla bjudluncher. Rotation är sunt, då blir man ödmjuk till sin tjänst.”

Apropå bjudlunch, hur ska du hantera alla i branschen som vill bli din vän nu?
”Jag vet precis vilka jag har ätit middag med fram till nu, så det blir inte svårt. Men det jag är lite orolig för är att de flesta samtal om filmprojekt om kommer att leda till ett ’nej tack’ och det är lite jobbigt eftersom jag känner så många i branschen. Det ser jag inte jättemycket fram emot, men det måste göras för att pengarna ska användas på bästa sätt.”

Biofilmen har de senaste åren fått allt större konkurrens från bland annat streamingtjänster. Vilken lösning ser du?
”Streamingtjänster är helt fantastiska, de ger oss hela världens bibliotek av filmer och tv-serier att titta på. Så långfilmsformen tror jag starkt på, det är bara hur vi ser den som förändras. Se bara på mig och barnen. Med tv-serier minskar gemensamhetstittandet när vi ser avsnitt i otakt. Men två timmar film, med chips i soffan på fredagarna har vi kvar, för alla gillar en bra historia. ”

Hur mycket film ser du?
”Säkert en långfilm per dag. Och med barnen ser jag ofta om filmer, till exempel Gudfadern-filmerna och Stepbrothers med Will Ferrell som inte är flott men rolig.”

Så i filmen om ditt liv, vem spelar dig?
”Herregud, vilken tråkig film! Men just nu är jag förtjust i Mark Ruffalo, även om hans hår inte alls ser ut som mitt. Nej förresten,