Di Weekend INTERVJUER

Krogtest: Klassisk lyx på ön

Utsikten österut från matsalen över Stockholms inlopp och Nackas stränder är mäktig.

Foto: Joey Abrait

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fantastisk skärgårdsmiljö på Fjäderholmarna, men den traditionella menyn är lite trist.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Nämn ordet skärgård och varje stockholmare får något vått i blicken. Problemet är att den ligger så långt borta.

För den som vill ha ett smakprov av denna idyll finns svaret blott en halvtimmes båtresa bort. Fjäderholmarna består av fyra små öar med hantverk, mikrobryggeri, fiskrökeri och lite badmöjligheter. Det är skärgården light på alla sätt – tillrättalagt och lagom turistigt.

Den största och mest namnkunniga restaurangen, Fjäderholmarnas krog, huserar i öns i särklass största byggnad, en inbjudande röd träkåk från mitten på 1980-talet. Från matsalen och den gigantiska träverandan utanför bjuds gästerna på en storstilad utsikt över inloppet till Stockholm. Var och varannan minut tuffar en gammal ångbåt förbi på väg ut mot den ”riktiga” skärgården och nästan lika ofta döljs hela vyn tillfälligt av en förbipasserande Finlandsfärja.

Vällagat och snyggt

Att besöka restaurangen är lite som att kliva rakt in i en reklam för klädmärket Gant. Det första som vi möts av är en stor öppen brasa med vedträn staplade högt intill uppåt väggen och läderfåtöljer draperade med ulliga fårfällar. Det är alltid stämningsfullt, men lite extra välkomnande under en vårkväll då vintern gör en lika ovälkommen som oväntad comeback och temperaturen retirerar tillbaka ned under nollstrecket.

FAKTA
Fjäderholmarnas krog

Totalbetyg: 17

Mat: 6 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Priser: Förrätter: 155–225 kronor. Huvudrätter: 195–345 kronor. Efterrätter: 95–145 kronor.

Antal platser: 260 inomhus och 100 utomhus.

Öppettider: Middag måndag–söndag: 12.00–24.00.

Köksmästare: Niklas Skemark.

Adress: Stora Fjäderholmen, 100 05 Stockholm.

Telefon: 08-718 33 55.

Webbplats: Fjaderholmarnaskrog.se.

VISA MER

Borden täcks av stärkta vita dukar och bomullsservetter, menyn domineras helt av svenska klassiker av det lyxigare slaget och på träräcket utanför fönstret vilar sig inte mindre än fem vårtrötta fiskmåsar på en lång rad. Det hela är oerhört mysigt. Och lite väl förutsägbart.

Maten är riklig, vällagad och snyggt presenterad, men tyvärr även något slätstruken. Inget sticker riktigt ut åt något håll, förutom ett bottennapp i en alltför torr flankstek.

Lever upp till hajpen

Lite småtrist

Klassikern Toast Skagen innehåller fina räkor med tuggmotstånd, men smakar inte mycket trots den färska pepparroten till. Laxtartaren består av en väl tilltagen puck av tärnad lax och äppelkuber. Tungt och lite småtrist. Kalvcarpaccion påminner alltför mycket om färdigköpta rostbiffskivor till både smak och utseende och domineras helt av den rivna västerbottenosten till. Oxkinden är som sig bör ett rejält långkok som mättar, men överraskar inte. Även torsken är en rejäl portion fisk, men den lyfter tyvärr inte alls trots den färserade hummerfyllningen eller vitvinssåsen.

Eloge till personalen

Inte heller dessertalternativen bjuder på några överraskningar. Jordgubbarna med vaniljglass, maräng och vispad grädde kunde vi lika gärna ha gjort själva. Crème brûléen smakar som denna klassiker brukar, varken mer eller mindre. Den något mastiga chokladkrämen med bär serveras som på så många andra restauranger i en glasburk med lock. Bäst är det smuldegstäckta äpplet, knaprigt och lagom sött i sällskap med kardemummaglass.

Några som förtjänar överbetyg är dock personalen. Vid ett av våra besök delar vi och en handfull andra gäster matsalen med ett stort sällskap på 50 personer ute på representation. Det hade varit lätt att glömma bort oss, men så sker inte. Servicen är uppmärksam, men långt från tillrättalagd. När en av oss gör ett oortodoxt dryckesval – cider till sillen – rynkas det på ögonbrynen och ifrågasätts alldeles lagom, utan att passera gränsen. Gästen har ju trots allt alltid rätt (utom just i det här fallet, kombom visade sig vara rätt vedervärdig). Dessutom sticks det alltid in en diskret fråga om återresan in till stan, så att vi inte riskerar att missa båten. En liten omtanke som värmer.

Omtest: Tystare på Stureplans dyra japan

Inte värt en resa

Fjäderholmarnas krog är ett habilt alternativ för den som vill få ett första, om än tillrättalagt, smakprov av Stockholms fantastiska skärgård. Men att ta färjan hit enbart för maten (och ytterligare betala 150 kronor till per person) känns inte riktigt mödan värt när det kryllar av likvärdiga eller rentav bättre restauranger inne i Stockholms centralare delar.