Di Weekend INTERVJUER

Klipparens nya karriär

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PRYLNÖRD. Nicklas Storåkers testar sekatörer för sajten Bäst-i-test.se, som ägs av Pricerunner där han numera är vd och delägare.

Evelina Carborn

Det krävdes fyra år och 800 miljoner kronor för att den förre Avanzachefen Nicklas Storåkers skulle hitta sitt nya drömjobb som vd för Pricerunner.
Under ledigheten gick han en dinousauriekurs, tackade nej till ett 50-tal jobberbjudanden och blev en av Sveriges flitigaste fintech-investerare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Nicklas Storåkers tar sitt uppdrag som testare för den Pricerunnerägda sajten Bäst-i-test.se på största allvar. Men vanligtvis har han inte på sig en gul plastoverall, handskar och skyddsglasögon som den metamfetaminkokande läraren Walter White i tv-serien Breaking bad när han gör sina produkttester av hushållsmixrar.

”Det här är bara för er skull”, säger han när han drar på sig overallen som han har köpt själv via Pricerunner.

Sedan börjar han testa hushållsmaskinerna hemma i köket i villan i Stocksund, där han bor med sina tre barn och frun Anna Storåkers, Sverigechef för Nordea. Han mäter ljudnivåer, stabilitet och hur snabbt man kan göra en bra smoothie.

”Jag är en utpräglad prylnörd så det här uppdraget har jag gett mig själv. Det kan nog bli roligt för barnen att hjälpa till också. Jag ska testa femton blenders under ett par månader. Det finns ju alla sorter med priser från 799 kronor till 7 999 kronor.”

Värstingen har en motor vars kraft inte bara anges i watt, utan även i hästkrafter, vilket roar Nicklas Storåkers.

FAKTA
Nicklas Storåkers

Ålder: 42 år.

Familj: Hustrun Anna Storåkers, Sverigechef för Nordea, och tre barn.

Bor: Villa i Stocksund.

Studier: Handelshögskolan i Stockholm 1992–1996, oavslutade studier på Juristlinjen vid Stockholms universitet 1993–1995.

Karriär: Investeringsanalytiker på Custos 1997–1999, vd för Avanza 1999–2011, grundade NS Intressenter 2013, vd för Pricerunner sedan 2016.

Bolagsportfölj: Pricerunner, Designonline, Froda, Tink, Lysa, The Payment House, Bahnhof samt ett antal mindre investeringar.

Intressen: Fiske, jakt, fågelskådning, trädgårdsskötsel och prylar i största allmänhet.

VISA MER

”Kolla, 3,5 hästkrafter, den kan ju dra runt en båt. Man kan gissa att tillverkaren flirtar med en manlig målgrupp här.”

”Sluta på topp”

Det har gått ett och ett halvt år sedan Nicklas Storåkers, tillsammans med de kapitalstarka kompanjonerna Karl-Johan Persson och investmentbolaget Nordstjernan, köpte prisjämförelsesajten Pricerunner för drygt 800 miljoner kronor – och tillsatte sig själv som vd.

”Som jag har längtat efter att få vara operativ igen. Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro att det skulle ta fyra år att hitta rätt jobb”, säger han.

När Nicklas Storåkers sa upp sig från nätmäklaren Avanza 2011 beskrev huvudägaren Sven Hagströmer beskedet som ”en chock”. Men Nicklas Storåkers, som suttit på vd-posten i 12 år, var säker på sin sak.

”Jag var färdig med Avanza. Jag hade inte så mycket kvar att göra och hade förmånen att sluta på topp.”

På den återkommande frågan från journalisterna vad han skulle göra härnäst blev svaret ”ingen aning”. Och det var inte något som han bara sa. Han var 37 år och stod vid ett vägskäl.

”Jag hade egentligen bara bestämt mig för tre saker. Det första var att jag skulle ta en längre tids ledighet innan jag hoppade på något nytt igen. Det andra var att jag ville investera i ett par mindre startups som jag verkligen trodde på. Och det tredje var att jag ville ha ett riktigt jobb igen. Att bli styrelseproffs eller affärsängel på heltid var aldrig aktuellt.”

Vad gjorde du under den första ledigheten?

”Jag tog det lugnt. Jag tog hand om familjen. Jag gick en universitetskurs om dinosaurier.”

Klarade du tentan?

”Jadå, det var en 7,5-poängskurs på distans så det var flera tentor. Jag fick rätt bra betyg faktiskt, motsvarande B tror jag.”

Vad lärde du dig om dinosaurier som du inte visste innan?

”Det var intressant att få en mer övergripande syn på evolutionen. Dinosaurierna fanns i långt många flera arter än det finns däggdjur i dag, och de levde under flera hundra miljoner år. Alla dinosaurier dog ju inte ut heller, fåglarna härstammar från dinosaurierna.”

Vad gjorde du mer under ledigheten?

”Jag lärde mig simma. Det har varit ett komplex ända sedan jag var barn att jag inte kan simma ordentligt. Nu tog jag tag i det rejält. Jag hade två privattränare som lärde mig crawla. Jag krönte det med att jag var med i Vansbrosimningen 2012. Sedan har jag en fallenhet åt att nörda ner mig i saker, så jag kunde också pyssla med saker jag älskar, som fiske och fågelskådning.”

I slutet av 2012 gick Nicklas Storåkers in som första investerare och ordförande i den då nystartade privatekonomiappen Tink. Det saknades inte andra erbjudanden. Efter de framgångsrika åren som vd för Avanza – börsvärdet steg 2 300 procent under hans tid – var Nicklas Storåkers hett villebråd för landets chefsrekryterare. Han uppskattar att han under den här perioden tackade nej till ett 50-tal jobberbjudanden.

”Efter ett tag insåg jag hur viktigt det är för mig att göra bra saker. Jag var inte ute efter någon prestigefull titel, utan ett jobb jag kan brinna för. Jobbet är en stor del av ens liv och sist jag räknade har man bara ett liv. Då gäller det att vara noga med vad man gör. Nu låter jag kanske som en präst, men jag vill gå in med min själ i det jag arbetar med.”

Till slut kom Nicklas Storåkers fram till att han skulle skapa sitt eget drömjobb, genom att köpa ett större attraktivt bolag som han kunde vara vd för.

”Skickliga företagsledare är i dag en mer begränsad resurs än investerare. I USA kallas den här typen av företagsköp för ’management by in’ och är rätt vanligt förekommande. Där har man insett att det är ledningarna, inte ägarna, som sitter i förarsätet och skapar det största värdet i bolagen.”

300 intressanta bolag

Men för att förverkliga sin plan behövde han hjälp finansiellt. Även om Nicklas Storåkers tjänade stora pengar under sin tid som Avanzachef – han inkasserade över 100 miljoner kronor bara på aktieförsäljningar, utdelningar och optioner under åren 2010–2012 – så var det långt ifrån tillräckligt. Så han vände sig till två personer i sin bekantskapskrets med betydligt större plånbok: Tomas Billing, vd för Ax:son Johnson-ägda Nordstjernan, och H&M-chefen Karl-Johan Persson, som de senaste åren seglat upp som en av de största privatinvesterarna i tech-Sverige.

”Jag hade ingen supernära relation till vare sig Tomas eller Karl-Johan sedan tidigare, men jag gillar dem skarpt som personer och jag gillar den kompetens och långsiktighet som de står för. Och de gillade min idé.”

Idén gick ut på att de tillsammans skulle köpa två digitala tjänsteföretag, där Nicklas Storåkers skulle vara vd för det ena och ordförande för det andra. För detta syfte skapades projektbolaget NS Intressenter, som ägs av Karl-Johan Persson, Nordstjernan och Nicklas Storåkers.

”Jag och min kollega Mikael Lindahl, som var min vd-assistent på Avanza, gjorde en mängd analyser och vi fick ihop en bruttolista på runt 300 intressanta bolag i den nisch som vi ringat in. Av dem var det ett femtontal bolag som vi tittade riktigt djupt på.”

En komplex process

Men det skulle bli svårare än Nicklas Storåkers kunnat föreställa sig att komma till avslut.

”Det var ett par affärer som föll på målrepet. Det var bolag som jag gärna köpt under rätt förutsättningar. Men det är ju så det är med affärer, båda sidor måste vara överens. Just att köpa entreprenörsdrivna företag är väldigt speciellt. När det kommer till kritan har grundarna ofta svårt att ta farväl av sitt livsverk.”

Processen var komplex på fler sätt – det handlade ju inte bara om att hitta den bästa investeringen utan det skulle även finnas ett passade vd-jobb till Nicklas Storåkers. Flera av de bolag som NS Intressenter förhandlade med hade sina huvudkontor ute i landet, långt från familjen Storåkers villa i Stocksund.

”Min fru tittade konstigt på mig flera gånger. Jag kunde ha hamnat någon helt annanstans än på Sveavägen i Stockholm där Pricerunner har sitt huvudkontor.”

Det tog Nicklas Storåkers 2,5 år att hitta rätt med NS Intressenter. Men i slutet av 2015 blev den första affären klar, köpet av Kalmarbaserade Designonline, där Nicklas Storåkers tog ord-förandeposten. Och ett par månader senare, i mars 2016, offentliggjordes köpet av Pricerunner.

”Det kunde inte bli ett bättre utfall, kan jag säga nu i efterhand. Jag är lyckligtvis en väldigt tålmodig person, men det är klart att det var en stor lättnad när alla papper var undertecknade. Det var ju efter att köpet av Pricerunner blev klart som det roliga började. För mig är det ett drömjobb.”

Förvärv på över 1 miljard kronor

NS Intressenter är i dag ett passivt bolag som fullgjort sitt syfte. Innehaven i Designonline och Pricerunner ägs direkt av Nordstjernan respektive Nicklas Storåkers och Karl-Johan Perssons privata bolag. Parterna har inte velat avslöja köpeskillingarna, men prislappen på Pricerunner, 98 miljoner dollar, blev känd efter att den publicerats av den amerikanska säljaren IAC. Lägg till det inköpta 58-procentiga innehavet i Designonline, som säljer inredning på nätet, så bör NS Intressenters ägare ha pungat ut över 1 miljard kronor för förvärven. Enligt uppgift äger Nicklas Storåkers 22 procent av Pricerunner, vilket innebär att han slantade upp cirka 175 miljoner kronor för sin andel.

”Jag har en stor del av min ekonomi investerad i bolagen, så mycket kan jag säga.”

Både Designonline och Pricerunner är välskötta och högst lönsamma företag, vilket självklart drog upp priset. Men bakom beslutet står en gedigen analys av Nicklas Storåkers – som förebådar en stor utslagning bland Sveriges närmare 10 000 e-handelsföretag.

”De 50 största e-handlarna i Sverige hade förra året en gemensam omsättning på 34 miljarder kronor och en tillväxt på 20 procent, men snittmarginalen var så låg som 1 procent. Den typen av affärsmodell fungerar ju bara så länge det är högkonjunktur och låga räntor. Just nu är det tydligen coolt att förlora pengar, precis så var det före internetkraschen år 2000. Konjunkturen behöver bara nysa så får många av de här företagen problem.”

”Helt klart en bubbla”

Det har hindrat Nicklas Storåkers att, vid sidan av NS Intressenter, göra flera privatinvesteringar de senaste åren. 2015 gick han in som investerare i startupen Froda, som tidigare hette Monetise. Så sent som i april lanserades den svenskutvecklade robotrådgivaren Lysa, där Nicklas Storåkers var den första externa finansiären. Han är även med i Lysas styrelse.

”Lysa är den bästa sparprodukt som jag stått bakom. Under mina år på Avanza lanserade vi flera bra sparprodukter som jag var riktigt stolt över. Men vi kunde aldrig riktigt hjälpa kunderna med den viktigaste frågan alla ställde: ’var ska jag placera mina pengar?’ Lysa svarar på den frågan. Baserat på modern portföljteori och nobel-prisvinnande forskning räknar Lysa ut det optimala sättet att placera dina pengar. Visst går det att få högre avkastning, men då måste du ta större risk.”

Hur ser du som investerare på den glödheta fintechscenen?

”Det är helt klart en bubbla med väldigt höga värderingar. Vi har nu haft 15 år av högkonjunktur. Finanskrisen 2008 var inte mer än ett hack i kurvan. Så det är klart att det blir en sättning, det kan ske i morgon eller om fem år. Men det rimliga är att det kommer att sammanfalla med att långräntorna går upp, vilket ju måste ske förr eller senare.”

Vad lärde du dig när it- och börsbubblan sprack i början av 2000-talet?

”Att det man tar för självklarheter bara kan försvinna. Som företag måste man klara av att hantera sådana situationer. Vi har i dag ett läge där många bolag och medarbetare aldrig har varit med om en lågkonjunktur. De är hel oprövade i hur de funkar i sämre tider. Det tror jag är en viktig sak att tänka på när man väljer vilka bolag man ska investera i och vilka medarbetare man sätter på nyckelpositioner.”

Nicklas Storåkers varnar för att grundläggande ekonomiska principer glöms bort på grund av den rådande högkonjunkturen.

”Många bolag, även stora bolag, drivs i dag som om bara halva resultaträkningen spelar roll. Tillväxt och intäkt är i fokus, kostnader fnyser man åt. Behövs det mer pengar tar man bara in mer kapital. Det är som att spela fotboll och bara räkna målen framåt. Och gör man inte tillräckligt många mål tar man in en tolfte spelare på plan.”

Ett underbarn

Som vd för nätmäklaren Avanza sågs Nicklas Storåkers som något av ett underbarn i svenskt näringsliv. Han var blott 25 år gammal när han 1999 utsågs till vd för den nystartade nätmäklaren HQ.se, som kort därpå bytte namn till Avanza efter en av många företagsfusioner. Han var länge börsens yngsta vd, faktiskt ända fram till att hans nuvarande affärskompanjon, den ett par månader yngre Karl-Johan Persson, tog över vd-stolen i H&M 2009.

”Det är först i dag som jag fattar vilka utmaningar jag ställdes för. Det är ju mycket lättare att vara vd i dag när jag är 42 år. På Avanza hade jag många anställda som var äldre och betydligt mer erfarna än jag. Det var inte så lätt alla gånger.”

I backspegeln är han ändå glad att han var så ung när han byggde upp Avanza från start till över 350 miljoner kronor i vinst.

”Naivitet är den viktigaste egenskap som en bolagsbyggare behöver ha. Attityden ’Hur svårt kan det vara?’ är en bra inställning. Om du är för medveten om alla risker vågar du inte ta de nödvändiga stegen. Det är inte en slump att bolag som Facebook och Spotify startades av unga människor.”

När man summerar Nicklas Storåkers 12 år som vd för Avanza är det lätt att tro allt gick som på räls. Men så var det givetvis inte. Åren efter att börsbubblan sprack år 2000 var rejält tuffa för Avanza och de andra nätmäklarna. Det gjordes flera fusioner för att rädda bolag. Men den affär som det ryktades mest om under hela 2001, en sammanslagning av ärkerivalerna Avanza och Nordnet, blev aldrig av.

”Fast det var riktigt, riktigt nära”, avslöjar Nicklas Storåkers, utan att vilja ge några detaljer.

Flera entreprenörer i familjen

Nicklas Storåkers växte upp i Stockholm med mamma och pappa och två äldre syskon som visade vägen. Äldsta systern Cecilia Storåkers Hjelmstedt kom in på civilingenjörsutbildningen på KTH redan som 17-åring och driver i dag ett eget företag med rådgivning inom bland annat e-hälsa. Storebrodern Michael Storåkers startade den egna reklambyrån Storåkers direkt efter att han hade gått ut Handelshögskolan i Stockholm. Han blev senare vd för auktionshuset Bukowskis och är i dag delägare i konstgalleriet CF Hill, modemärket Rodebjer och flera andra designbolag, samt skriver krönikor i Dagens Industri.

Har ni en entreprenörsgen i släkten?

”Ja, det kan man nog säga. Min pappa gick både på Handels och KTH och jobbade för en rad storbolag, men de sista åren före pensionen hade han en egen konsultfirma. Mamma var frilansande matjournalist. Från att jag var 10 år hjälpte jag henne att renskriva recept på datorn och skötte bokföringen i det konstgalleri som hon drev vid sidan av. Men Michael var ännu galnare än jag. När han var 10 sommarjobbade han hela lovet för att samla ihop 4 000 kronor för att köpa en etsning av Zorn.”

Nicklas Storåkers första jobb efter examen på Handels var som investeringsanalytiker på investmentbolaget Custos, där han fick jobba med personer som Sven Hagströmer, Christer Gardell och nuvarande kompanjonen Tomas Billing.

”Custos var en bra, om än speciell, skola. Vi var bara sex personer, varav fyra var viljestarka chefer och så var det jag och en till anställd som skulle försöka göra alla nöjda.”

Han har också Custos att tacka för att han träffade sin fru.

”Jag träffade Anna första gången när vi försökte rekrytera henne till Custos. Det blev två anställningsintervjuer, varav den andra inte var så seriös, det var mer att jag ville hänga lite mer med henne.”

Anna Storåkers föll inte för Custos – hon valde i stället ett jobb på Goldman Sachs – men hon föll för Nicklas. Sedan dess har de två gjort parallella karriärer i finansbranschen, och fått tre barn.

Nicklas Storåkers säger att paret delar lika på ansvaret hemma och lever jämställt. Men i nästa mening säger att han inte varit föräldraledig en enda dag i hela sitt liv.

”Jag är övertygad om att om man vill ha fullständig jämställdhet så är det mest effektiva sättet att lagstifta om uppdelad föräldraledighet, där pappan är hemma lika mycket som mamman. Det är ju ofta under småbarnsåren som kvinnorna halkar efter i karriären. Jag har inte varit föräldraledig med något barn, men föräldraskap består av många roller och sysslor under flera år. Så det finns många sätt att nå jämställdhet i en familj. Och min fru har ändå ett mer ansvarsfullt karriärjobb, och tjänar betydlig mer än jag.”

Du känner inte att du tappat i närhet till barnen genom att inte vara föräldraledig?

”Nej. Under den första tiden som spädbarn har ju mamman en naturlig roll. Jag skulle nog säga att jag är en väldigt närvarande förälder.”