Di Weekend INTERVJUER

Klipparen som följde sin dröm

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med författaren Amor Towles.

Emil Wesolowski

New York Efter 21 år i finansbranschen bestämde sig Amor Towles för att helt byta bana. Två bästsäljare senare kan författaren ­konstatera att det blev precis som han tänkt. Nu blir den senaste romanen ­tv-serie.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Under åren på Wall Street byggde du upp investeringsbolaget Select Equity Group som i dag förvaltar tillgångar på över 20 miljarder dollar. Författarlivet måste vara en stor förändring tempomässigt?

”Ja absolut, förr hade jag dessutom ständigt kunder och kollegor runt mig. Att lämna det och tillåtas att bara få vara själv hela dagarna är väldigt skönt. Det här har varit min barndomsdröm.”

Var det ett svårt beslut att säga upp dig?

”Om jag hade varit 25 år hade det varit modigt att satsa på författarskapet. Nu tog jag inte någon ekonomisk risk efter mina år i finansbranschen. Dessutom hade min första bok redan hunnit bli en bästsäljare.”

När väcktes ditt intresse för skrivandet?

”Jag började skriva när jag var tolv år, så jag har alltid skrivit vid sidan av. Hade jag bara haft tid skulle jag kunna skriva och publicera 30 romaner baserat på material som jag har skissat på under åren.”

Utspelar sig någon i finanskretsar, med tanke på din bakgrund?

”Nej, jag gillar att skriva om ämnen som fascinerar mig. Nu har jag redan tillbringat extremt mycket tid i den branschen, så varför lägga ytterligare år? Det känns helt enkelt inte kul.”

Din bok En gentleman i Moskva ­handlar om en rysk aristokrat som i 1920-talets Ryssland döms till livstids husarrest på ett ­lyxhotell. Hur kom du på den idén?

”Jag reste väldigt mycket i mitt tidigare jobb, och bland annat bodde jag alltid en vecka om året på ett hotell i Genève. Där började jag plötsligt känna igen folk i lobbyn och det slog mig att de hade varit där hela tiden! Då började jag fundera över hur det skulle vara att faktiskt bo på ett ­hotell permanent.”

FAKTA
Amor Towles

Ålder: 55 år.

Familj: Fru Maggie och två barn, 13 och 17 år gamla.

Bor: Townhouse i Gramercy Park-­området på Man­- hattan, New York.

Utbildning: ­Mastersexamen i engelska från Yale College och ­Stanford University.

Aktuell: En gentleman i Moskva (Wahlström & ­Widstrand).

Frukost: Cappuccino och croissant på The Standard Hotel, New York.

VISA MER
Varför just i Ryssland?

”Själva hotellhistorien hade ju kunnat utspela sig var som helst i världen. Men jag visste direkt att det måste vara en greve i Moskva som drabbas av det här ödet. Bakgrunden, den ryska kulturen och politiken gör ju historien ännu mer speciell. Ryssarna har använt sig mycket av husarrest ­genom åren.”

Har du själv någon koppling till Ryssland?

”Nej, men jag älskar rysk litteratur sedan de sena tonåren och har tagit mig igenom de olika ryska tidsepokerna efter hand.”

Hur mycket research behövde du göra?

”Jag skriver alltid färdigt det första utkastet fritt ur fantasin. Sedan går jag tillbaka och justerar ­efter att ha kollat upp faktadetaljer. Jag vill inte att researchen ska begränsa historien och männi­skorna i den.”

Många kanske väntade sig ännu mer politik, med tanke på de extremt händelserika år det handlar om i Ryssland och världen.

”Syftet var inte att utforska politiken. Den är snarare där som bakgrundsmusik – man märker av den bara genom vissa inspel från personer som tillfälligt kommer in i handlingen. Fokus är ­snarare på grevens personliga resa och sökandet efter mening.”

Själv kan jag inte låta bli att dra paralleller till det som skedde i Saudiarabien nyligen, där högt uppsatta politiker, prinsar och företagare spärrades in på Ritz Carlton i Riyadh.

”Det hände efter att min bok publicerats. Men ja – vi blir ju ständigt påminda om att husarrest som fenomen fortsatt är något som sker, runt om i världen. Julian Assange tidigare inkvartering på Ecuadors ambassad i London är ju en annan ­variant av det.”

Nu blir din bok dessutom tv-serie, där Kenneth Branagh kommer att spela greven. Hur känns det?

”Roligt! Manusförfattaren och regissören är också klara. Det enda vi väntar på nu är besked om vilket bolag som köper rättigheterna.”

Kommer du att vara involverad i processen?

”Involverad kommer jag att vara, men jag ska inte lägga mig i, utan bara ’konsulteras’. Det känns helt ok.”