Hoppa till innehållet

Klädboss till öde ö med brorsan

Klädkedjan Brothers vd Peter Bondelid klassar sin Fermenta-investering som sitt sämsta köp, har en hund som heter Guns N’ Roses och tar gärna med sin bror till en öde ö.

Brothers har bytt röda mot svarta siffror för första gången på många år. Vilken är den främsta anledningen?
”Vi har stått upp för vårt eget uttryck, vad gäller vårt sortiment och hur vi utformat butikerna. Omger man också sig själv med duktiga medarbetare blir det oftast bra.”

Vem inom klädbranschen skulle du ta med dig till en öde ö?
”Utan tvekan min bror, Claes-Göran Bondelid. Då blir det allt annat än trist och förutsägbart på den där ön.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?
”Jag föreslår mig själv.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?
”Pengarna får bli grundplåten till en längre segling, gärna i Asien. Sedan låter jag det som blir över gå vidare till nästa generation.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?
”Nyfiken, äventyrslysten, glad, optimist, kvällsmänniska”

Vilken har varit din djupaste kris?
”Jag har nog inte haft något som är betrakta som en riktig kris. Däremot var jag mycket ledsen när jag och min dåvarande fru gick skilda vägar efter många år ihop.”

Vilken är din största extravagans?
”Jag har en förkärlek för riktigt bra kök, där mat och presentation är upphöjd till konst. Jag har som ambition att alltid besöka de absolut bästa restaurangerna i varje land och stad jag besöker.”

I vilka situationer ljuger du?
”Jag försöker att inte ljuga, för det syns direkt på mig. Däremot när jag blir påkommen med något genant så säger jag inte hela sanningen.”

Vad är du riktigt bra på?
”Jag tror att jag är en bra människokännare. Och så är jag är duktig på att plagiera det andra gjort i köket. Framför allt är jag stolt när jag lyckas rekonstruera en meny från en Michelin-krog.”

Vad är du rädd för?
”Jag är sällan rädd. Och oroar mig inte heller i onödan.”

När var du riktigt lycklig senast, och varför?
”Jag upplever alltid en högre form av lycka när jag seglar och lyckas bli ett med vind och våg. Naturupplevelser är oslagbara i att skapa eufori.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?
”Jag kan nörda ner mig totalt i amerikanska, politiska talkshows. Det skäms jag inte för, men min familj kan tycka det är lite jobbigt.”

Vilka uttryck använder du för mycket?
”Svordomar. Jag fyller gärna ut var och varannan mening med ett ’fan’ eller ’jävla’”.

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?
”När de är självgoda. Det ska dock inte förväxlas med att man är stolt över sig själv, vilket är en fin egenskap.”

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?
”Ett stort set jubileumstallrikar med olika motiv som jag fått i present. Har funderat mycket över vad jag ska göra av de där tallrikarna.”

Om du skulle dö och återuppstå som en person, ett djur eller ting, vad skulle det bli?
”Jag skulle vilja uppleva Florens på 1400-talet, då gärna som Filippo Brunelleschi. Han var arkitekten som slutligen lyckades lösa hur man skulle resa kupolen över världens då största katedral, helt utan byggnadsställningar. Filippo var ett sant geni.”

Vilket är ditt sämsta köp?
”Under studietiden på Handels gick jag och några kurskamrater ihop och köpte en stor aktiepost i ett företag som hette Fermenta. Jag hade levt snålt, jobbat på kvällarna och sparat ihop flera års studielån. Allt satsades på den här ’säkra vinnaren’ som bara en vecka efter köpet föll ihop som en sufflépudding. När vi väl sålde posten räckte pengarna nätt och jämnt till en enklare middag.”

När grät du senast?
”När jag lyssnade på Chopins pianokonsert Polonaise på högsta volym hemma.”

Vilken är din främsta levnadsregel?
”Gör din egen grej, men gör det bra.”

Tror du på Gud?
”Jag är helt klart spirituell, men tror inte på någon enskild, specifik Gud.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv väljer du?
”Vår dvärgpudel Guns N’ Roses, som kallas för Gunnar.”

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Stambytet väckte oro i BRF:en – men blev ekonomisk lyckträff

Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.
Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.

Trasiga avloppsrör och flera läckor tvingade bostadsrättsföreningen Kärraterrassen i Göteborg att genomföra ett stambyte mitt under en lågkonjunktur. Men kostnadsmässigt var tajmingen helt rätt, skulle det visa sig.

– Vi hade aldrig löst ett så här stort projekt utan hjälp från Riksbyggen, säger styrelseledamoten Christer Johansson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i er BRF 

Oväsen, byggdamm, avstängt vatten och toalettbesök i bodar ute på gården. Ett stambyte kan minst minst sagt vara en prövning för de boende.

– Det är väldigt stökigt och det är klart att det är jobbigt att leva utan avlopp och vatten i lägenheten i åtta veckor, säger Malicka Jeremejeff som är Riksbyggens projektledare för stambytet i Brf Kärraterrassens sex hus.

– Men här har det varit en del läckor och försäkringsskador, och eftersom husen är över 50 år gamla så var det hög tid att åtgärda problemen.

Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.
Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.

Lägre kostnad än väntat

Att de 167 lägenheterna skulle åtgärdas mitt under lågkonjunkturen väckte till en början en hel del oro, både hos styrelsen och föreningens medlemmar. Men det visade sig att tajmingen blev lyckosam.

– Vi upplevde att vi fick in fler anbud än vad vi brukar få under upphandlingar. Även om räntan är hög så kunde vi handla upp en betydligt lägre entreprenadkostnad än vad vi hade väntat oss. Tack vare detta kunde föreningen spara många miljoner, säger Malicka Jeremejeff.

”Mest jobbigt att sakna vatten”

Stambytet inleddes under 2023 och förutom att alla rörstammar ska bytas ut, renoveras även samtliga badrum från grunden. Hittills är ungefär hälften av bostäderna klara.

– Det som var mest jobbigt var det här med vattnet. På varje våning fanns en tillfälligt monterad diskho där man fick hämta vatten i dunk. Allt i lägenheten blev väldigt dammigt. Men oron man kände minskade efterhand, för hantverkarna var engagerade och hjälpsamma hela vägen och så hörde jag hur nöjda grannarna blev, säger Annelie Hillén som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse och bor i det första huset som renoverades.

Riksbyggen sköter allting

Under stambytet har Riksbyggen, som sköter förvaltningen av Brf Kärraterrassen, hand om all kommunikation med de boende. De har även löst evakueringsbodar för boende med särskilda behov och i vissa fall har Riksbyggen tagit kontakt med korttidsboenden inom Göteborgs Stad, där exempelvis ensamstående äldre människor fått bo tillfälligt.

– Ett kontrakt och en kontakt, sedan sköter vi allting. Det kan vara allt från dialogen med entreprenörer, banken och myndigheter till logistiken och svara på frågor från de boende, förklarar Malicka Jeremejeff.

”Varit förvånansvärt smärtfritt”

Brf Kärraterrassens ordförande Anita Trogrlic och ledamoten Christer Johansson berättar att starten på projektet upplevdes som rörig och att kommunikationen var bristfällig, men att allt blivit mycket bättre efterhand.

– Vi hade ju aldrig löst det här utan Riksbyggen. Den tiden det tar och all deras kunskap och erfarenhet är ovärderlig. Det märks tydligt att de kan sin sak och att de vet precis vad ett stambyte handlar om. De flesta boende upplever att allt varit förvånansvärt smärtfritt, säger Christer Johansson.

På grund av stambytet kommer bostadsrättsavgiften att höjas. Riksbyggen har hjälpt föreningen att ta fram en budget för avgiftshöjningar under kommande år baserat på projektets kostnader.

– Men bostädernas värde ökar och på sikt är det såklart mycket positivt att kunna säga att ett stambyte är genomfört. I slutet av året när allt är klart står vi bra rustade för framtiden, då kommer allt vara perfekt, säger Anita Trogrlic.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om stambyte i bostadsrättsföreningen  

Se videon, så går ett stambyte till:

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Köping, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera