Di Weekend INTERVJUER

Josephine Bornebusch: »Jag gör mina drömprojekt«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Josefine Stenersen

Josephine Bornebusch har skrivit manus, regisserat och spelar själv ­huvudrollen i sin nya tv-serie . Serien har redan före premiären sålts till USA, och fått klartecken för en andra säsong.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur kom du på idén till serien?

”Den har kommit successivt. Jag utvecklade först en annan serie som jag försökte pitcha in till olika bolag, men jag fick aldrig igenom den. Då föddes Älska mig. Jag var sugen på att spegla hur kärlek beter sig i olika generationer. Vi kallar det för en ny version av en ”rom-com”. Jag tycker det är ganska fint. Säger man ”rom-com” tänker man automatiskt på typ ­Notting Hill, något som är glättigt och smaskigt. Det här är mörkare, men kretsar ändå kring romantik.”

Varför ville du göra en serie om romantik?

”Det var länge sedan man såg ett romantiskt drama på svensk tv, det saknas i tablån. Det är så mycket svårt som händer i vår värld just nu, som jag varken orkar eller skulle vara särskilt bra på att porträttera. Jag har försökt göra något som man kan må bra av. Sedan mår man inte bara bra av den, det är mycket ångest också. Haha. Jag ­ville försöka göra en serie som jag själv vill se. Det ­känner jag att jag har gjort, det här är min genre. Sedan betyder inte det att alla kommer att tycka om den.”

Var har du hämtat inspiration till Älska mig?

”Mycket är taget från mitt eget liv, mina ­vänner och min familj. En av mina bästa kompisar var på dejt med en clown i gycklarbyxor, och det har ­blivit första scenen. Samma tjej dejtade en trollkarl som försvann. De händelserna har jag snott rakt av.”

Hur var det att ha kontroll över hela processen?

”Att få göra allt i en produktion är ganska ovanligt, men underbart. Det är härligt att få chansen att slutföra något från första tanken till klipp­rummet. Men det måste också poängteras att jag inte har gjort allt själv. Jag har ett fantastiskt team bakom mig, utan dem hade det aldrig gått.”

Vad är roligast i produktionen?

”Varje steg är roligt. När jag skriver tycker jag att det är det roligaste. Sedan tycker jag förberedelserna inför att hitta inspelningsplatser är det bästa, och när vi börjar casta är det roligast. Det som är värst i hela produktionen är nog nu, när man väntar på att släppa den och får se folks reak­tioner. När man filmar kan man vara övertygad om hur bra det är, sedan kommer ett vakuum när man börjar oroa sig för vad folk ska tycka.”

FAKTA
Josephine Bornebusch

Ålder: 38 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Gift med Erik Zetterberg. Barnen Henry, 4, och Mika, 2.

Bakgrund: Debu­terade som skådespelare som tvååring och fick sitt genombrott i tv-­serien ­Rederiet i ­slutet av 1990-talet. Har medverkat i ett tjugotal filmer och tv-serier, bland andra Parlamentet, Hundtricket och ­Solsidan.

Aktuell: Med tv-­serien Älska mig (Viaplay), som har premiär den 11 ­oktober.

VISA MER
Vad tittar du på själv?

”Jag gjorde ett program som sändes på SVT för tre år sedan, Bornebusch i tevefabriken, som gick ut på att jag är en tv-knarkare som plöjt enormt mycket serier. Sedan fick jag två barn ... Nu minns jag knappt ­senaste ­gången som jag såg en serie. Det finns inte tid.”

Du debuterade som regissör för Lasse Majas Detektivbyrå förra året. Hur har det varit att gå från skådespelare till regissör?

”Regi ligger nära skådespeleri och är man ­skådis så vet man vad man vill ha, eller inte vill ha. Det har jag försökt ta med mig. Det är jätteroligt, men det känns inte som att jag har sadlat om, utan ­snarare ­öppnat fler dörrar. Det blir en tryggare grund att stå på. Jag har alltid varit frilansare, och det är inte alltid säkert. Det är skönt med fler ben att stå på.”

Virtuost på tv Nu gör du rollen som Mikaela ”Mickan” Schiller i sjätte säsongen av Solsidan. Hur är det att spela samma roll så länge?

”Det är kluvet. Ibland kan det kännas segt, lite ’jaha ska jag göra det här igen’”. Men på något sjukt sätt är det alltid jättekul ändå. Det beror nog på att vi har varit i stort sett samma team i tio år. Mickan är väldigt rolig att spela.”

Vilka ser du upp till yrkesmässigt?

”Om jag ska välja en på rak arm är det Phoebe Waller-Bridge som har gjort serien Fleabag. Hon är en riktig förebild.”

Hon går för OS-guld i konst Nu börjar inspelningen av en andra säsong av Älska mig, nästa år spelar du in tv-serien ­Harmonica som du gjort med Jonas Karlsson och efter det är det dags för ytterligare en säsong av Solsidan. Hur ser du på framtiden?

”Jag är fullbokad tre år framåt, och efter det vet jag inte riktigt. Jag är jättelycklig som det är nu. Jag får göra mina drömprojekt, göra bra och fina porträtt och karaktärer. Att få fortsätta skriva och regissera är min dröm.”