Di Weekend INTERVJUER

Jane Walerud  - ängeln i styrelserummet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TUR. Så förklarar Jane Walerud sina framgångar som investerare.

Evelina Carborn

Jane Walerud är affärsängeln som reste sig ur ruinerna efter dotcomkraschen. Med tidiga investeringar i världssuccéer som Klarna och Lensway är hon en av Sveriges mest framgångsrika investerare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ett varmt och blött mottagande väntar när jag ringer på dörren till familjen Waleruds villa i Djursholm. Jakthundarna Ebbe och Noppe kastar sig över mig så fort deras matte Jane Walerud gett klartecken.

Även husse Bengt Walerud är hemma denna onsdagsförmiddag, vilket innebär att två tredjedelar av familjeföretaget Walerud Ventures är representerade. Den enda som saknas är dottern Caroline Walerud.

”Tack och lov! Hon är ju 27 år och utflugen sedan länge”, säger Jane Walerud när vi slagit oss ned i vardagsrummet med varsin kopp kaffe.

Caroline Walerud, som bor på techkollektivet K9 på Östermalm, har gått i mammas fotspår och är medgrundare och styrelseordförande i VR-bolaget Volumental, som utgör ett av Walerud Ventures fyra nuvarande portföljbolag.

”Caroline är en ’digital native’. Hon är ytterst social och lever i samma värld som de entreprenörer vi stödjer, vilket är en stor fördel i vår jakt på nya startups”, säger Jane Walerud.

FAKTA
Jane Walerud

Ålder: 56 år.

Bor: Hus i Djursholm utanför Stockholm.

Familj: Maken Bengt och dottern Caroline.

Bakgrund: Född på USA:s västkust. Kom till Sverige som 20-åring efter att hon träffat Bengt på Stanford University, där hon pluggade datavetenskap. Jobbade bland annat på Telia och Ericsson, innan hon hoppade av och var med och startade Bluetail 1998. Har under 2000-talet varit en av Sveriges mest framgångsrika affärsänglar, med tidiga investeringar i bolag som Klarna och Lensway. Under åren 2008–2010 jobbade hon som affärsområdeschef på snabbväxande Tobii.

Utmärkelser: Utsågs till hedersdoktor vid KTH 2015, invald i Swedish Startup Hall of Fame 2015, fick IVA guldmedalj 2014, utsedd till Årets it-person 2000.

VISA MER

Deras gemensamma investeringsorgan Walerud Ventures, som familjetrion startade 2016, har inte något eget kontor, vare sig i familjevillan eller annorstädes.

”Vårt arbetssätt är att vi jobbar operativt i bolagen som vi engagerar oss i, så det är där vi befinner oss den mesta av tiden. Vi tre i familjen har ett möte en gång i veckan där vi går igenom hur det går med våra existerande innehav och utvärderar nya propåer. Ibland sker det här vid köksbordet, men oftare ses vi i stan eller tar det över telefon.”

Jane Walerud är i dag en av tech-Sveriges absoluta tungviktare. Hon var en av de stora vinnarna redan under den förra it-yran runt millennieskiftet då Bluetail, it-bolaget där hon var vd och en av tolv grundare, såldes för 1,4 miljarder kronor sommaren 2000. Efter att bubblan spruckit, och hon och halva personalen sagts upp av den krisande ägaren Nortel, började hon investera pengarna hon tjänat i nystartade svenska tech-bolag.

Över 60 procents avkastning

Som så kallad affärsängel har hon ett svårslaget track record. Av de 15 bolag hon har varit involverad i har fyra blivit världssuccéer (förutom Bluetail även betalbolaget Klarna, blickspårningsbolaget Tobii och e-handelbolaget Lensway). Hennes årliga avkastning på insatt kapital uppgår till ”över 60 procent” sedan starten 2002, vilket få andra svenska affärsänglar torde kunna matcha.

Framgångarna har inte gått obemärkta förbi. Genom åren har hon fått en rad utmärkelser, som Årets it-person 2000 och IVA guldmedalj 2014. 2015 utsågs hon till hedersdoktor på KTH och valdes in i Swedish Startup Hall of Fame. Hon sitter också i regeringens Innovationsråd, tillsammans med bland andra forskaren Johan Rockström, Volvochefen Martin Lundstedt och statsminister Stefan Löfven.

Vad är det som gjort henne så framgångsrik? Det tycker hon själv är svårt att svara på. När jag pressar henne om framgångsreceptet svarar hon till sist:

”Tur! Jag har haft en massa tur genom livet. Som sommaren 1997 när vi var på landet: jag vaknade tidigt och Bengt och Caroline låg fortfarande och sov. Därför läste jag morgontidningen mer noggrant än jag brukar, ända ner till minsta platsannons. Där såg jag att Ericsson sökte en säljchef för att marknadsföra deras programmeringsspråk Erlang. Det var gnistan som startade allt.”

Jane Walerud fick tjänsten, men två månader efter hon hade tillträtt tog Ericssonledningen beslutet att sluta utveckla Erlang-produkter på egen hand och släppte språket fritt som open source. Det fick Jane och elva av hennes kolleger att hoppa av och fortsätta utvecklingen i det egna bolaget Bluetail. 18 månader senare sålde gänget Bluetail för 1,4 miljarder kronor i en av it-yrans sista och mest omsusade affärer.

Såg potential i Klarna

Men enbart tur räcker inte som förklaring. Jag ber Jane Walerud att analysera djupare i hur det kommer sig att hon varit så lyckosam i sina investeringar.

Hur kom det sig till exempel att hon var den enda som såg potentialen i Klarna?

Historien om hur en namnkunnig jury, med Stefan Persson och Marcus Wallenberg i spetsen, sågade Klarnagrundarnas affärsidé på Handelshögskolans årliga entreprenörstävling är vida omskriven. Men när Jane Walerud träffade samma trio på ett vinmingel på Handels såg hon något som ingen annan hade sett. Efter en timme var hon övertygad – för 600 000 kronor fick hon 10 procent av aktierna i Klarna, som då hette Kreditor, och blev därmed bolagets första investerare.

”Jag förstår varför många var skeptiska till Klarna i början. Storbankerna hade kontroll över betalflödena och att som liten oberoende spelare slå sig in på en oligopolmarknad är inte lätt. Men titta på mig: jag är en stor kvinna. Jag är 1,83 lång och har storlek 43 i skor. Jag hittar inga kläder i vanliga butiker. Så jag var en tidig och flitig e-handlare. Och jag märkte ju hur bökigt och svårt det var att handla över nätet på den tiden. Dessutom kändes betalsystemet inte pålitligt. Därför insåg jag att Klarnas affärsidé var klockren: att låta användarna betala fakturan först när varan var levererad.”

Jane Walerud var avgörande vid starten av Klarna 2005. Hon gjorde allt från att låna ut pengar till grundartrion för att de skulle kunna registrera företaget hos Bolagsverket, till att koppla ihop dem med ett gäng Erlang-programmerare som byggde Klarnas betallösning.

2010 sålde hon merparten av sina aktier i Klarna för cirka 80 miljoner kronor, vilket innebar en formidabel avkastning på 150 gånger insatt kapital (Klarna värderades då till knappt 1 miljard kronor). Hon uppger att hon fortfarande har kvar ”ett mindre innehav”, och frågan är om inte den lilla delen kommer vara det som ger henne mest pengar i slutänden. Värdet på Klarna har bara fortsatt att stiga och vid den senaste kapitalanskaffningen värderades bolaget till närmare 20 miljarder kronor.

Bluetail viktigaste affären

Utan tvekan är Klarna hennes mest inkomstbringande investering. I Bluetail inkasserade hon enligt dåtida tidningsartiklar 60–80 miljoner kronor på försäljningen år 2000, men en betydande del av betalningen kom i form av aktier i det köpande bolaget, som därefter köptes av den amerikanska jätten Nortel, vars börskurs kort därpå befann sig i fritt fall.

”I slutänden blev inte Bluetail det jätteklipp som det beskrivits som, men det gav mig tillräckligt med ammunition att börja som affärsängel. Så jag ser fortfarande Bluetail som min viktigaste och bästa affär. Den möjliggjorde allt det andra.”

När hon inledde sin karriär som affärsängel 2002 led näringslivet av sviterna av de spruckna it- och börsbubblorna. Värderingarna var nedtryckta och det var inte många som ville investera i unga it-företag.

”Det var ett gynnsamt läge att dra i gång verksamheten, kan man konstatera så här i efterhand. Men då var det många som skakade på huvudet och undrade vad jag höll på med.”

Hennes första investering var i e-handelsbolaget Lensway. Företaget bestod då av grundaren Daniel Mülbach och tre anställda, som satt i en källare och själva packade paket med kontaktlinser som de skeppade iväg till kunderna. Jane Walerud såg potentialen, hjälpte till att packa lådor i garaget – och var sedan med som ägare under ett par succéartade tillväxtår fram tills bolaget köptes upp av kanadensiska Coastal Contacts 2004.

Så klart har hon gått på minor också. Tre av de 15 företag som Jane Walerud engagerat sig i genom åren har lagts ned (nyhetsroboten Sumline, mobilspelsplattformen Telcogames och mjukvaruföretaget Libego).

”Det är lite typiskt att de företag som gått sämst är de där jag mest stoppat in pengar. De som gått riktigt bra är de bolag där jag engagerat mig mest personligen. När man bara går in med pengar blir man kanske mindre noggrann”, säger Jane Walerud och bidrar därmed med ytterligare en pusselbit till sin framgångsformel.

Letar två nya startups

Walerud Ventures har just nu fyra bolag i portföljen: 3D-bolaget Volumental, den digitala sporttränaren Racefox, Varbergsföretaget Ekkono, som tillhandahåller en mjukvarulösning för avancerad maskininlärning för uppkopplade föremål, samt Göteborgsbaserade Satcube, som tagit fram en satellitterminal som underlättar data-överföring i områden med begränsad mobilnätsutbyggnad.

”Vi letar sedan en tid tillbaka efter två nya startups att gå in i. Men det är svårt, allt måste klaffa. Det är ju inte bara våra pengar vi satsar utan vi lägger i viss mån in våra egna liv i potten”, säger Jane Walerud, och berättar att diskussioner förs just nu med ett bolag i Finland och ett annat i Umeå.

Är det ett medvetet val att titta utanför Stockholmsregionen?

”Egentligen inte. Men alla vi tre är i en fas i livet där vi är väldigt rörliga. Vi har inga småbarn och kan utan problem tillbringa tre, fyra dagar hemifrån. Jag och Bengt är jättemycket i Norrland, där framför allt Bengt jagar ripa med hundarna. Den bygden har gett oss jättemycket så det vore fantastiskt att kunna ge tillbaka med det vi kan.”

Vad är viktigast för dig när ni väljer vilka bolag ni ska gå in i?

”Personkemin. Vi ska ju vara arbetskamrater med de här personerna under ett par år så då gäller det att man trivs ihop och har kul. Sedan har vi så klart höga krav på själva affärsidén också. Det ska vara bolag med stor teknisk innovationshöjd och en produkt som löser ett trängande problem. Helst ska det vara höga inträdesbarriärer också, så att produkten inte är så lätt att kopiera när det går bra.”

Du har redan gått igenom entreprenörsresan med 15 bolag – är det fortfarande lika roligt?

”Ja, jag älskar det här livet. Jag lär mig nya saker hela tiden. Jag känner att jag bidrar. Jag tror att det är en viktig komponent för allas lycka.”

Men är du lika passionerad i dag när du går in i ditt 16:e bolag som du var i det första?

”Ja. Jag ser varje ny investering som ett nytt barn. Och du älskar ju inte det tredje eller femte barnet mindre än det första. Eller hundar är kanske en bättre liknelse? Vi hade en älskad hund, Echo, som dog för ett år sedan. Nu har vi skaffat en ny valp, Ebbe, som behöver all vår uppmärksamhet och vi ger all vår kärlek. Men vi har inte glömt Echo.”

Udda sysselsättning

När Jane Walerud blev affärsängel för 15 år sedan var det en udda sysselsättning som få hade koll på. I dag finns det tusentals affärsänglar bara i Sverige, och omvärldens syn på företagande och entreprenörskap har förändrats i grunden.

”Förr var det så att när en framgångsrik företagare sålt sin firma flyttade man till Spanien, spelade golf och drack lite för mycket rödvin. Nu är det mer kutym att bidra till nästa generation. Det är ju fantastiskt att en person som Niklas Zennström tar sina Skypemiljarder och investerar i nya svenska startups. Och vi är flera som gjort likadant. På så sätt har det skapats ett ekosystem i Sverige, där cirkeln hela tiden vidgas och får framgångscykeln att rulla vidare.”

Jane Walerud är uppväxt på den amerikanska västkusten. Hon kom till Sverige som 20-åring efter att ha träffat sin svenska blivande make Bengt då de båda pluggade på Stanford University. 35 år senare känner hon sig betydligt mer svensk än amerikansk.

”Det är i Sverige jag hör hemma. Det är här jag vill bidra. Jag känner inte alls samma samhörighet med USA. På grund av min brytning får jag ofta frågan var jag kommer ifrån, vilket kan irritera mig ibland, precis som jag antar att alla invandrare kan bli. Men jag känner mig verkligen helsvensk.”

Behandlats väl

Som kvinna i den mansdominerade tech- och riskkapitalvärlden tycker hon att höstvinterns stora metoo-debatt – som varit mer dominerande i Sverige än i något annat land – är viktig. Men själv uppger hon att hon aldrig känt sig utsatt eller trakasserad under sin långa karriär.

”Jag har alltid behandlats väl. Men även här kanske jag ska tacka min storlek, det finns inga män som sätter sig på mig. Dessutom handlar väl metoo om makt kopplat till kön och numera finns det inte så många män som känner sig mäktigare än jag, tror jag.”

Det verkar som allt har gått så bra för dig i livet. Har du aldrig gått igenom någon kris?

”Jag och Bengt ville gärna ha fler barn, men det gick inte, vilket var en sorg då. I dag känner jag enbart tacksamhet för att vi fick ett barn, som är friskt och mår bra. Det är inte alla förunnat.”

Hur länge har du tänkt hålla på som affärsängel?

”Länge till! Bägge mina föräldrar gick i pension först när de var 85. Jag hoppas på något liknande för min del. Jag har kul, det går bra och jag känner att jag gör nytta. Bättre än så kan man inte ha det i livet.”