Di Weekend INTERVJUER

»Jag ville inte ha en crazy ring«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Maria ­Nilsdotter.

Amanda Lindgren

Maria Nilsdotter har varit verksam smyckesdesigner i 10 år. Nu är hon ­aktuell med en kollektion om .
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Varför blev du smyckesdesigner?

”Jag hade provat en del saker ­efter gymnasiet, och var ganska förvirrad. ­Efter en månad på ekonomlinjen visste jag att jag behövde göra något kreativt i stället. Då bestämde jag mig för att söka till designskolan Central ­Saint Martins i London eftersom Alexander McQueen hade gått där. Jag kom in på ett grundår i konst och design. När vi fick prova smyckesdesign sa det klick.”

Vad var det som klickade med just smycken?

”Att jag får använda händerna, bygga och skulptera saker. Jag hittade hem, eller tillbaka till ­något som jag hade inom mig, men inte visste hur jag skulle uttrycka. Som barn älskade jag att fanti­sera och bygga världar. Med smycken kunde jag göra det som vuxen. Det är personligt, och människor har starka känslor förknippade till smycken. Jag älskar det.”

Har du kunnat arbeta som designer på heltid?

”Ja, men jag har inte tagit ut så mycket lön. Jag har kämpat jättelänge med affärsdelen, det har verkligen inte varit lätt. Det är först de senaste åren som det har vänt. I början tyckte jag att det var jobbigt att sälja mina små hjärtebarn. Det ­ ­viktiga var att jag fick göra fina smycken och ­uttrycka mitt formspråk fritt. Nu har jag förstått att om det går bra och man får in ­pengar får man större frihet och kan göra bättre grejer.”

Du har varit verksam i tio år. Hur har branschen förändrats?

”Det har hänt mycket med smycken och accessoarer över huvud taget, nu finns det hur många unga smyckesdesigners som helst. Folk köper smycken på ett annat sätt. Förr var det väldigt traditionellt. Man gick till en guldsmed för att köpa doppresent eller om man skulle gifta sig. Nu ­köper folk smycken till sig själva, till fest, till vardags. Man investerar i dem på ett helt annat sätt.”

Du har precis gjort en kollektion med smycken, inspirerade av Jespers Walderstens illustrationer till nyutgåvan av Bröderna Lejonhjärta. Vad har du för relation till Astrid Lindgrens ­historier?

”Jag och mina bästa kompisar brukade lyssna på Bröderna Lejonhjärta på lp-skiva på hennes vind. Det är en av de romaner som jag starkast kommer ihåg. Den behandlar svåra tankar som dyker upp när man är barn. Berättelsen och Jespers illustrationer gjorde det tydligt för mig hur jag ville översätta det i smycken. Jag har märkt att folk blir väldigt berörda av den här kollektionen.”

FAKTA
Maria ­Nilsdotter

Ålder: 36 år.

Bor: På Östermalm i Stockholm.

Familj: Förlovad med Mikael Schiller, ordförande för Acne. Barnen Älva och Ted med exmaken ­Andreas “Coci” ­Philipson och Ruby med Mikael Schiller.

Gör: Smyckes­designer.

Bakgrund: Bachelor of Art i smyckes­design, från Central Saint Martins.

Frukost: Äggmacka, juice och en latte på Pom & Flora i Stockholm.

VISA MER
Vad gör du när du inte jobbar?

”Jag gillar att vara på landet, helst skulle jag vara där hela tiden. Jag gillar att läsa, promenera och vara i naturen.”

Vad läser du just nu?

Search inside yourself av Chade-Meng Tan. Jag beställer mycket böcker för inspiration. För min senaste kollektion var jag inne på skulpturer och processen att skulptera. Innan det har jag beställt många konstiga alkemiböcker och flera om ­Freddie Mercury.”

Paula Pantolin smyckar stjärnorna Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt jobb?

”När jag hade min dotters skolklass i butiken frågade de vilket som var det dyraste smycket och vad en diamant kostar. Annars är det vem jag helst skulle se bära smyckena. Det är en svår fråga, men jag tycker att det är kul vem det än är. Allt ser ­olika ut beroende på vem som bär det.”

Bär du bara din egen design?

”Nej, min förlovningsring är inte min egen ­design. Vi förlovade oss för en dryg månad sedan, så den är ganska ny. Jag måste hitta en ny kombination med resten av ringarna, för den ändrade om allting. Jag har alltid mycket ringar på alla fingrar. Sedan har jag alltid två örhängen och ­något halsband.”

Hattarna som lockar lady Gaga och kungahuset Din blivande man måste ha haft prestationsångest när han valde ring till dig?

”I efterhand har jag förstått att han testade mig lite i smyg, vad jag tyckte var fint och så vidare. Jag var ganska tydlig med att jag inte ville att min förlovningsring skulle vara crazy på något sätt. Jag får ju aldrig smycken, så när jag väl får det blir jag väldigt glad.”