Di Weekend INTERVJUER

»Jag vill slåss mot nostalgi«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

STÄLLER UT I STOCKHOLM. Michael Stipe framför sitt videoverk We all go back to where we belong, med konstnären John Giorno.

Foto: Jack Mikrut

Michael Stipe var under 31 år sångare i bandet R.E.M. Nu ställer han ut konst på grupputställningen Mentors på CF Hill i Stockholm. Di Weekend träffade honom för en frukost.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Berätta om de konstverk du ställer ut här i Stockholm?

”En video med konstnären John Giorno, verket är en hommage till Andy Warhols ’screen tests’. Det andra är en serie kassettband gjutna i brons. Jag har gjutit apparater som inte längre används för att kommunicera. Det sista är ett bokomslag med en del av en emoji på, för att kombinera den gamla och nya världen.”

Förutom musik arbetade du länge med film och nu konst. Hur beskriver du själv vad du gör?

”Jag arbetar med allt jag kan lägga händerna på. När jag var liten ritade och målade jag alltid, pillade isär prylar och satte ihop dem igen. Det har jag fortsatt med som vuxen.”

Är du en sentimental person?

FAKTA
Michael Stipe

Ålder: 56 år.

Familj: Partnern Thomas Dozol, gudfar till Frances Cobain, dotter till Courtney Love och Kurt Cobain.

Bakgrund: Startade bandet R.E.M. 1980, har gett ut 15 album, 16 samlingsalbum och 63 singlar. Bandet upplöstes 2011. Drev produktionsbolag och har producerat nära 30 filmer, som I huvudet på John Malkovich. Skådespelar och är konstnär.

Aktuell: Utställningen Mentors på CF Hill, öppen till och med den 6 januari.

Frukost: Juice och kaffe på galleriet.

VISA MER

”Ja, men jag skäms mycket över det.”

Varför?

”Det är en låg känsla, som att vara fast i det förflutna. Jag vill slåss mot nostalgi och sentimentalitet – men måste erkänna att jag har känslorna.”

R.E.M. fanns i 31 år och nyligen firade ert album Out of time, med låtar som Losing my religion och Shiny happy people, 25 år. Blir du sentimental över det?

”Jag var med i R.E.M. i mer än halva mitt liv och det resulterade i många vackra låtar. Jag hade ett fantastiskt liv och jag har ett fortsatt bra liv, tack vare det. Jag saknar att uppträda och utmaningen att skriva låtar. Titta på The Knife, som jag älskar, Björk och Sia. Deras låtar känns lätta, men att skriva popsånger som alla vill sjunga om och om igen är inte lätt.”

Du har tidigare sagt att du saknar adrenalinet från att uppträda. Kan du få det på annat sätt?

”Om jag blev marathonlöpare kanske? Den nivån av adrenalin som jag talar om är specifik för atleter och underhållare. Möjligen krigsfotografer. Det finns ingen drog som matchar. Så självklart saknar jag det. Men det är ok att vara utan.”

Utställningens namn är Mentors. Har du en mentor?

”Jag åt lunch igår med en av mina mentorer – Patti Smith. (läs intervjun med henne på sidan 22). Vi har känt varandra i 20 år, hon har influerat mig enormt mycket. Tom Verlaine från Television, John Giorno, som jag träffade genom William Burroughs, de är alla mina mentorer. För mig betyder mentorskap att bli berörd av andra och låta dem förändra ens liv. I små saker, som hur man klär sig, till stora monumentala skiften.”

Är du mentor till någon?

”Det är inte upp till mig att fastslå. Men vissa har sagt det.”

Är det en bra känsla, eller skrämmande?

”Bra, för att jag tror att andra människor är tillräckligt smarta för att se de värdefulla sidorna hos mig och ignorera de mindre bra.”

Föräldraskap är ett slags mentorskap. Lärde dina föräldrar dig något som du vill föra vidare?

”Mina föräldrar är djupt troende kristna och har alltid, sedan jag var liten, understrukit att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Utöver det – nyfikenhet. Många i min ålder, också yngre, är låsta och tycker att deras sätt att leva och tycka är rätt. De kan inte utmana sig, till exempel genom ny teknologi eller en ny förståelse för sexualitet.”

Du kampanjade för Bernie Sanders i det amerikanska valet. Många blev lamslagna av Donald Trumps valvinst. Även här i Sverige är han i alla medier varje dag. Hur känner du nu?

”Du påpekade något viktigt där, att Trump är i medierna varje dag. Jag håller medierna ansvariga till stor del för var vi befinner oss. Medierna ger en plattform till alla som säger tillräckligt upprörande saker. Underhållning och nyheter formuleras på samma sätt. Det mediala inflytandet på vårt liv är skrämmande.”

Använder du sociala medier?

”Jag använder Instagram, men interagerar inte med någon. Jag har aldrig använt Facebook eller Twitter. Men jag var på lanseringsfesten för Twitter på festivalen South by Southwest. Min vän, som är en riktig tekniknörd, sa när vi klev in på festen ’titta nu’, och så twittrade han ’I just walked in to the party with Michael Stipe’. Alla vände sig om och tittade på oss. Min vän konstaterade ’detta är framtiden.’”

Och hur kändes det?

”Jag blev generad.”´