Di Weekend INTERVJUER

»Jag vill laga Nobelmiddagen«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend Gastronomi har ätit frukost med Louise Johansson.

Jesper Frisk

En enda gång har en kvinna vunnit Årets kock, som arrangerats varje år sedan 1983. Året var 1988 och vinnaren hette Kristina Pettersson. Den som ska försöka göra om det heter Louise Johansson och kommer från Göteborg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du vann första omgången av Sveriges mästerkock i TV4 2011. Vad har du gjort sedan dess?

”Arbetat inom restaurangbranschen, på olika ställen i Göteborg. Bland annat har jag prak­tiserat på finkrogen Upper House, arbetat på restaurang Familjen, därefter blev det Lilla Spinneriet. Jag har skrivit två kokböcker och startat mitt företag, Taste by Louise, med cateringverksamhet.”

Är Årets kock din första tävling som professionell kock?

”Ja, det här är första gången jag är med på riktigt. Jag har skickat in tävlingsbidrag en gång ­tidigare. Det var direkt efter jag vunnit Sveriges mästerkock, men då förstod jag inte hur viktigt det är med allt runt omkring. Ju mer professionellt man gör tävlingsbidraget, desto större chans har man att komma med. Den här gången anlitade jag till exempel en proffsig fotograf för att ta riktigt fina bilder på min tävlingsrätt.”

Och så gick du hela vägen till final. Blev du överraskad?

”Ja, verkligen. Jag hade kört upp med all utrustning från Göteborg för att vara med i kvalificeringstävlingen. När jag gick vidare kände jag, okej, det är nu det börjar på riktigt. Jag var chockad men glad. Jag är grym på att laga mat och har ­jobbat hårt för att komma så här långt, men jag har inte 10 000 timmars erfarenhet som många av killarna har.”

Du jobbar som frilansande kock i eget företag. Vilket är ditt drömuppdrag?

”Nobelmiddagen. Det skulle vara ett riktigt ­hedersuppdrag. Det slog mig en gång när jag satt i bilen: Jag vill laga Nobelmiddagen. Hur ska jag komma dit?”

Du är den första kvinnliga finalisten sedan 2015. Varför är det så få kvinnor som tävlar i matlagning?

”Det är den ständigt återkommande frågan, som jag inte kan svara på. Generellt är det färre ­kvinnor än män i branschen, men jag vet inte varför. I kvalificeringstävlingen var vi tre kvinnor av 24 tävlande.”

FAKTA
Louise ­Johansson

Ålder: 33 år.

Familj: Sonen ­Ludvig, 4 år.

Bor: Göteborg, har just flyttat dit från Kungälv.

Bakgrund: Vann första omgången av Sveriges mästerkock 2011, driver före­taget Taste by ­Louise.

Aktuell: Finalist i Årets kock 2019.

Frukost: Kaffe, ägg med kaviar, croissant och yoghurt med bär på Urban Deli i Sickla i Nacka.

VISA MER
Vad var det som fick dig att ställa upp?

”Jag har en fantastisk vän som heter Jessica Frej och hon vet att jag drömt om det här. I januari var vi på Stellagalan på Fotografiska, en gala för kvinnliga kockar. Där träffade jag kocken ­Stefan Ekengren, som fick Karin Franssons mentorpris förra året. Jessica peppade mig och sa: ’Kom igen, det är bara att köra, du har inget att förlora.’ Efter galan hörde Stefan av sig och undrade hur det gick. Då bestämde jag mig och ­skickade in ett tävlingsbidrag. Jag tycker det var väldigt fint av honom att ställa upp och han coachar mig inför finalen.”

Finalisterna som kan bli Årets kock Eftersom det är 30 år sedan en kvinna vann Årets kock är det säkert många som hoppas på dig. Hur hanterar du dessa förväntningar?

”Jag ska göra mitt bästa och ge järnet, men jag ska ha roligt också. Det är klart att det finns förväntningar, men det är viktigt att jag själv känner att det här klarar jag. Visst händer det att jag får prestationsångest, men det hör väl till.”

Vad skulle det betyda att vinna tävlingen?

”Det skulle vara mäktigt. Jag kan inte sätta ord på det. Att som andra kvinna vinna Årets kock skulle vara väldigt stort, och en fin merit.”

När du vann Sveriges mästerkock hade du en miljonpublik i TV4. Årets kock är en mindre tävling rent publikt. Vilket smäller högst?

”Årets kock, absolut. Det gäller som svenskt mästerskap i professionell matlagning och konkurrensen är mycket hårdare. Det här är på elitnivå.”

Krogtest: SK Mat & Människor vågar och vinner Finalen avgörs fredag den 13:e. Är du skrockfull?

”Jag har tänkt på det, men min morfars favoritnummer var 13, så det är lite fint med just detta datum. Jag tror att det kan bli bra.”

Till sist: Vilken är din favoriträtt?

”Jag älskar rödbetor och jag älskar ost, så det får bli rödbetor och getost.”