Di Weekend INTERVJUER

»Jag tackar nej till nästan allt«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend träffar Jakob Ihre för en frukostintervju.

Joey Abrait

Filmfotografen Jakob Ihre har en lång och prisbelönt internationell karriär, men trodde inte att någon skulle titta på tv-serien Nu är han Bafta­nominerad för fotot i HBO-succén.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du fick en Emmy för fotot i Chernobyl i höstas, och nu är du Baftanominerad. Vad betyder sådana utmärkelser för dig?

”Det är så klart oerhört tillfredsställande att få priser, jag blir stolt och rörd. Samtidigt tänker jag på de andra ’barnen’, som jag kallar dem, de filmer jag har fotograferat genom åren som har fått många priser inom filmvärlden, men som det inte skrivits om på samma sätt. Det här är första ­gången som jag har gjort tv på 20 år och når en så stor publik. Så nu vill jag uppmana folk att även titta på spelfilmerna.”

Hur kommer det sig att du gick tillbaka till tv?

”För att manusen och förutsättningarna för att göra tv-serier har blivit så mycket bättre. Men jag var orolig över om folk skulle titta och bry sig. En långfilm får ofta en stor premiär. Den kommer kanske inte att ses av lika många, men den kommer att presenteras på ett respektfullt sätt. Det blir ett riktigt avstamp när man är klar. Men med en tv-serie blir det bara en frimärkesbild på någon stor streamingjättes hemsida. Jag trodde att den skulle försvinna bland alla tv-serier.”

När insåg du att dina farhågor inte blev be­sannade?

”När jag kom till Los Angeles och såg gigan­tiska reklamtavlor för Chernobyl längs med motor­vägarna. Då tänkte jag ’Jösses, det här är ju nästan större än en filmpremiär i Cannes’. Men jag hade fortfarande ingen aning om att miljontals människor över hela jorden skulle se den. Jag ­reser mycket i arbetet och det var fantastiskt att kunna sitta på kaféer i Mumbai eller Atlanta, och höra hur folk pratade om serien.”

Serien är en av de högst rankade någonsin på filmsajten Imdb. Hur känns det att den blev en sådan succé?

”Det är otroligt. Många av oss gör film för att försöka fånga vår värld och vår historia, att för­söka gestalta mänskligheten. Men i det här fallet blev det även ett politiskt budskap och en debatt. Bättre än så kan det inte bli när man gör konst.”

Varför är drivkraften att påverka viktig för dig?

FAKTA
Jakob Ihre

Gör: Filmfotograf.

Ålder: 44 år.

Familj: Gift med filmskaparen Pooja Kaul, två barn.

Bor: På Lidingö och i Delhi.

Bakgrund: Gjorde kortfilmer som tonåring. Började som 19-åring på Strix television. Gick filmskolan NFTS i London. Har filmat flera av Volvo Cars och Apples ­reklamfilmer, och 15 långfilmer som Louder than bombs, Thelma och Reprise.

Utmärkelser i urval: Norska filmpriset Amanda för filmen Thelma, Emmy för tv-serien Chernobyl, Sue Gibson BSC ­Cinematography Award.

Aktuell: Nominerad till det brittiska tv-priset Bafta för Chernobyl, prisutdelning 31 juli.

Frukost: Cappuccino och kardemummabulle på Kungliga Motorbåt Klubben vid Djurgårdsbron i Stockholm.

VISA MER

”Jag har haft tur att få jobba med regissörer som har skrivit väldigt fina manus och starka histo­rier som har hjälpt mig förstå min omgivning. Ska jag vara borta från familjen för ett arbete så måste det verkligen vara värt det.”

Fares Fares på besök från Hollywood Hur mycket tackar du nej till?

”Tyvärr till nästan allt. I väntan på ett längre projekt som man kan ge sitt allt till kan man göra reklamfilm.”

Du tittar inte själv på tv-serier, varför?

”Jag försöker se och bli inspirerad av sådant som inte andra ser. Jag är rädd att om jag tittar på det som är väldigt populärt kommer det på något sätt att påverka mig, och dra mig åt ett håll som gör att mitt yrkesutövande blir något vardagligt. Och ska man verkligen visa respekt för filmer så har jag svårt att titta på det på min dator eller på en tv medan barnen springer runt. Jag försöker hellre gå till en biograf. Det är som att gå till en kyrka.”

Hur har coronapandemin påverkat dig?

”Jag stod på set här i Stockholm och filmade ­reklam i mars och plötsligt fick vi avbryta. Sedan var det väldigt tyst ett tag, innan världen började inse att den enda platsen på jorden där det går att filma just nu är Sverige. Det blev som ett mini-­Hollywood här ett tag.”

I huvudet på en Spotifymiljardär Vad är nästa stora projekt?

”Redan innan pandemin valde jag att dra ned på tempot och resandet. Det har lett till att jag har tackat nej till många projekt. Jag har filmat ­reklam, undervisat, läst en hel del och sett mycket film. Vad som händer i framtiden vet jag inte riktigt, det är en enorm oro nu i branschen över när man kan börja filma utomlands igen.”

Står allt stilla?

”I USA står det helt stilla. Annars har det varit mycket ’self shooting’, att man har bett fotografer filma på egen hand i sitt hem. Jag har fått samtal om någon dryckesreklam och om det är okej att mina barn kan vara med. Det sade jag nej till.”