Di Weekend INTERVJUER

»Jag sorterar i Filips dravel«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med Fredrik Wkingsson.

Foto: Jack Mikrut

Programledarduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson debuterar som regissörer i långfilmen Tårtgeneralen, som har premiär den 7 mars. Men frukostintervjun med Di Weekend får Fredrik ta hand som själv.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tanken var att ni båda skulle vara med på den här frukosten. Var är Filip?

”Han kan inte hantera jetlag, och eftersom han bor i Los Angeles är det ett problem. Jag satt utanför hans port och väntade i en halvtimme innan jag åkte hit, men han kom till Sverige i går och verkar ha försovit sig. Om du visste hur många morgonsoffor jag har suttit i ensam.”

Tårtgeneralen bygger på en sann historia om en annan excentriker, Hans Pettersson, som även kallades Hasse P. På 1980-talet såg han till att Köping bakade världens längsta smörgåstårta för att komma i Guinness rekordbok. Varför intresserar han er?

”Vi älskar udda personligheter i samhällets periferi. Hasse P. var en misslyckad mångsysslare med alkoholproblem, men när Rekordmagazinet i SVT utsåg Köping till Sveriges tråkigaste stad klev han fram. Köping hade redan åkt på ett par bakslag när planerna på en ny sportarena gick om intet, samtidigt som det lokala Ikeavaruhuset slog igen, så invånarna tog utnämningen hårt. Men Hasse P. ville sätta Köping på kartan av roligare skäl än så, och med sina 510 meter blev smörgåstårtan en succé. Att historien fascinerar oss beror nog på att både Filip och jag är lantisar.”

Hur menar du?

”Jag flyttade runt till en massa hålor innan jag hamnade i Stockholm, och Filip är från Köping, till och med, så han minns när det här hände. När vi kommer tillbaka till landsorten trivs vi så otroligt bra. Det är glesbygdens historier vi vill berätta.”

FAKTA
Fredrik Wikingsson

Ålder: 44 år.

Familj: Gift med Johanna Swanberg, två döttrar på tio och nio år. Hunden Bob, en Bichon Havanais, flyttade in i januari.

Bor: Vid Odenplan i Stockholm.

Bakgrund: Utgör med Filip Hammar humorduon Filip och Fredrik, som bland annat har skrivit fyra böcker och gjort tv-program som Ursäkta röran (vi bygger om), High Chaparall och La Bamba.

Aktuell med: Filmen Tårtgeneralen. Filip och Fredrik står för regi och manus, huvudrollen spelas av Mikael Persbrandt.

Frukost: Kaffe med mjölk och jordgubbar på Filminstitutet i Stockholm.

VISA MER

Du har sagt att klyftan mellan stad och landsbygd är djupare än den mellan infödda svenskar och nysvenskar. Är det så?

”Jag har inget belägg för det, men det är min magkänsla. Ute på landet är man trött på att höra folk med dyra bostadsrätter i Stockholm tala om hur det ligger till. Det förklarar en del av Sverigedemokraternas framgångar, tror jag.”

Stämmer det att Tomas von Brömssen är med i filmen utan att ha några repliker?

”Ja, vi kallar honom ”Blickmästaren”. Han behöver inga repliker för att uttrycka sig. Han spelar en biroll som ”Gubben Tyst”, en känd figur i Köping som slutade prata när hans fru körde ihjäl sig.”

Lars Winnerbäck har skrivit filmmusiken. Är den nyskriven?

”Ja, och det är magiskt att få jobba med honom. Jag har älskat hans musik i 20 år. Han är ju känd för att vara lite svår, men Filip håller på att bli lite kompis med honom. Jag står bredvid och är smått avundsjuk. Filip är den mer sociala av oss medan jag är mer blyg, tror jag.”

I Breaking News, er talkshow, kan ni vara rätt elaka mot andra kändisar. Varför?

”Kanske är vi det. Men vi försöker ha en tanke med det vi gör, och vi skiljer på folks yrkesroller och privata roller. Vi skulle aldrig säga att någon är ful, tjock eller en dålig pappa. Men vi kritiserar folk om de gör något klandervärt i tjänsten. Nyhetsmorgon i TV4 och Morgonstudion i SVT tillhör våra favoritobjekt. Det roliga med de programmen är att det är otroligt svårt att kombinera mysmaterial som yoga och bullbak med väldigt allvarliga ämnen, så de slinter ofta och det är tacksamt för oss att skämta om.”

Hur fungerar din och Filips relation rent logistiskt, ni bor ju i var sin världsdel?

”Vi har vår podcast som vi gör varje vecka, via Skype, och vi pratar nog i telefon varje dag. Jag tror att det finns något bra i att han bor där borta, så att vi inte tröttnar på varandra. Och han är hemma minst varannan vecka. Förra året slog han SAS rekord på sträckan Stockholm–Los Angeles.”

Ni har känt varandra i tjugo år. Vem är roligast av er?

”Nu ser vi ju oss inte som komiker, vi tycker mer att vi hittar det lustiga i tillvaron. Men Filip är roligare än jag. Jag är lite bättre på att skriva, hålla ordning och se sammanhang. Han är mer drastisk, han slänger ur sig en massa dravel som jag måste sortera i för att det ska bli begripligt. Men när han är på topphumör är han den roligaste människa jag känner.”