Di Weekend INTERVJUER

»Jag ska lära mig att kallprata«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jesper Frisk

Jarno Vanhatapio är entreprenören som växte upp i ett miljonprogram i Borås och sedan grundade tre tillväxtmaskiner på nätet. Förra månaden sprängde han miljardvallen. På måndag talar han på Di:s Gasellfest i Göteborg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du har beskrivit företagsbyggande som ”ett konstant trauma”. Vilket är ditt budskap på Gasellfesten på måndag?

”Man måste ifrågasätta sig själv varje dag och höja målen.”

Na-kd, uttalas ”naked”, nådde omsättningsmålet 1 miljard kronor i oktober. Vad är nästa steg?

”Jag har massvis kvar att uträtta i Na-kd, men ska därefter jobba bakom entreprenörer – investera, skaffa kapital, vara mentor. Framför allt vill jag bli en mer mentalt närvarande medmänniska och partner. Min hjärna är hela tiden i gång och tänker framåt. Jag ska lära mig att ha tid till kallprat och vara mer nyfiken på min omgivning.”

Hur ska du lära dig det?

”Jag ska ha färre stora åtaganden.”

Vilken är den vanligaste frågan som du får?

”Hur orkar du med den mentala pressen? Svaret är att jag är van efter 16 år. Pratar nästan aldrig om affärer med vänner, tycker det är uttjatat.”

Du tog hjälp av bloggare redan på Nelly­-tiden för att lära dig hur kunder tänker. Vilken influencer skulle du ta med dig till en öde ö?

”Bingo Rimér. En gammal vän, genomsnäll och intressant med massor av bra energi.”

FAKTA
Jarno Vanhatapio

Ålder: 41 år.

Familj: Sambo Lina ­Gustafsson och tvåårig dotter.

Bor: Göteborg.

Bakgrund: Borås, utbildad murare. Resemontör, oljeriggar i Norge och England, blev förman som 25-åring, ”kanske för att jag var den enda som var nykter”. Startade Nelly.com 2003, sålde 90 procent till Cdon 2007 och resten till Qliro 2011. Startade djurmatsajten Zoozoo 2011, sålde till Animail 2014. Grundare, delägare och vd i modebolaget Na-kd (Nakdcom One World AB) sedan 2016.

Aktuell: Talar på Di:s Gasellfest i Göteborg den11 november.

VISA MER
Du ser dig som ”en manisk tävlingsmänniska” med livslångt mindervärdeskomplex mot akademiker. Beskriv dig själv med fem ord i en kontaktannons.

”Rubrik: Lojal och manisk finne söker trams och kärlek.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?

”En blandning av Dustin Hoffman och Tom ­Cruise i Rainman. Var och en blir inte rätt, men kombinationen passar. Manisk, men social.”

Du får 100 miljoner kronor och måste ­placera dem direkt, vad gör du?

”Eftersom jag inte gjort något för att förtjäna pengarna ger jag bort dem. På sistone har barncancer berört mig mest, så allt går till Barncancerfonden.”

Vilken är din största extravagans?

”Att kunna utforma mitt liv exakt som jag vill. Jag behöver inte följa normer längre.”

Vad är du riktigt bra på?

”Möjligen att rita hus och inredning. Jag har god visualiseringsförmåga och är hyfsat bra på att se mina brister och jobba på dem.”

Skönhetschefen har vilda idéer Vad är du rädd för?

”Att känna att jag har något ogjort när jag lämnar entreprenörslivet. Därför kommer jag att avsluta med en praktsmäll.”

Är ”praktsmäll” lika med börsnotering?

”Med riskkapital i bolaget måste man någon gång ge de andra en exit. Men det kan också vara en försäljning. Vi uppvaktas av köpare, men är inte där än. Bolaget är fyra år och vi har den bästa tiden framför oss, det är alla ägare eniga om. Jag lämnar inte Na-kd förrän det är riktigt bra.”

När var du riktigt lycklig senast?

”När min dotter springer fram till mig efter jobbet sprutar lyckohormonerna. Eller när min sambo Lina och jag tävlar i vem som kan säga de mest tramsiga och olämpliga saker till varandra. Då vet jag att hon uppskattar mig som mest.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?

Bonde söker fru. Har en hatkärlek till det. Det är ju så otroligt tafatt, men jag älskar kärleken.”

Vilka uttryck använder du för mycket?

”Blir många affärsförkortningar hemma, särskilt engelska ord som exekutera. Jag låter som Victoria Silvstedt.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?

”När de säger ‘selflove’. Man kan absolut älska sig själv, men många har ett osund fokus på att sko sig eller framhäva sig själva på andras bekostnad.”

När grät du senast?

”Jag gråter minst en gång i veckan sedan jag blev pappa. Nästan uteslutande av kärlek, inte sorg, till familj och vänner.”

»Viruset kan göra oss starkare« Vad gör dig ursinnig?

”Egoism.”

I vilka situationer ljuger du?

”När det inte skadar. ‘Killgissar’ en del privat. Att påstå något så det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar togs in i Språkrådets ordlista 2017.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv ­väljer du?

”Lina hade skrattat ihjäl sig. Hade hon fått bestämma hade det säkert blivit något tramsigt, en delfin i svanken eller ett felstavat citat... Karpe Diem.”

Tror du på Gud?

”Är fascinerad av evolutionen, men tror varken på Gud eller ödet. Tror på tajming, uthållighet och karma. Det är min religion.”