Di Weekend INTERVJUER

»Jag låg raklång och dammsög under sofforna hos tanterna«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HEMMASTADD. Prins Daniel tar emot i biblioteket, möblerat bland annat med en benvit soffa med gröna sidenkuddar.

Foto: Jack Mikrut

Efter fem år som make till Sveriges blivande drottning har prins Daniel mejslat ut sin egen roll i offentligheten, där hälsa och entreprenörskap är hans profilfrågor.
”Det är fantastiskt att få företräda en institution som kan fungera som en enande positiv kraft när den är som bäst”, säger han i en exklusiv intervju med Di Weekend.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är en klar oktoberdag och höstfärgerna glöder när vakten öppnar grindarna och vi kör in i parken vid Haga slott.

På vänster sida delar kungens fårhage med några bikupor och intill ena husgaveln står Sveriges enda byggnadsminnesmärkta lekstuga, som byggdes åt kungen och hans systrar på 1940-talet och nu roar prinsessan Estelle. Den inhägnade studsmattan på baksidan skvallrar också om att det bor en treåring i huset.

Slottet är inte bara en privat bostad. En del används också för officiell representation. Inredningen är ombonad med stora inslag av svensk design, där gammalt och nytt har blandats i en effektfull kombination.

Kammarmästare Jonas Wallin visar oss runt och berättar om kronprinsessparets stora intresse för svensk, samtida konst. En av prins Daniels personliga favoriter är Paul Fägerskiöld, får vi veta, men där finns också verk av konstnärer som Ralf Turander, Siri Berg och Lars Englund.

”Moderna museet har varit mycket tillmötesgående och deponerat en del av konsten här”, säger Jonas Wallin.

FAKTA
Prins Daniel

Fullständigt namn: Olof Daniel Westling Bernadotte.
Ålder: 42 år.
Familj: Gift med kronprinsessan Victoria. En treårig dotter, prinsessan Estelle. Paret väntar sitt andra barn i mars 2016.
Bor: På Haga slott i Solna utanför Stockholm.
Bakgrund: Född i Örebro, uppvuxen i Ockelbo norr om Sand-viken. Utbildad idrottspedagog och personlig tränare. -Startade eget konsultbolag 1997. Drev egna gymföretag 2004-2010. Prins av Sverige och Hertig av Väster-götland sedan 2010.
Fritidsintressen: Skidåkning, golf (handikapp 4), konst och teater.

VISA MER
FAKTA
Prins Daniel om...

... papparollen:
”När man hör sin dotter kikna av skratt blir man verkligen påmind om vad livet handlar om. Man vill bara vara där och då, och se efter hennes behov.”
... monarkin:
”Jag tycker att det är fantastiskt att den kan vara en opolitisk, gemensam kraft för människor med olika åsikter i olika delar av samhället. Kungens tsunamital är det bästa exemplet på det i modern tid.”
... sitt hyllade bröllopstal till kronprinsessan Victoria:
”Det är roligt att det togs emot väl, men jag har högre ambitioner med mitt uppdrag än så. Jag vill inte att det ska bli det enda man kommer ihåg av mig.”

VISA MER

Vi ska sitta i biblioteket, och prinsen slår sig ned i en benvit soffa med gröna sidenkuddar. Det har gått tio år sedan Di Weekend träffade prins Daniel, som då hette Daniel Westling, för hans första stora intervju. Inför det här mötet har vi följt honom under några hektiska arbetsveckor, och han vet exakt vad han vill förmedla:

”Jag vill berätta hur jag har tolkat den här rollen. Jag vill visa vilka frågor jag har tagit mig an, vad jag drivs av och vilka utmaningar vi står inför i samhället” säger han.

Landets första personliga tränare

Solen lyser över Karlstad och ett förväntansfullt sorl fyller aulan i Tingvalla gymnasium. Sorlet stiger när prins Daniel gör spänstig entré och hälsar på eleverna med sitt karaktäristiska lilla lyft på ena ögonbrynet.

Med sig har han hotell- och restaurangmogulen Alessandro Catenacci, medieprofilen Stina Honkamaa Bergfors och Nami Zarringhalam, en av grundarna av teknikbolaget Truecaller. De tillhör det fyrtiotal entreprenörer och företagsledare som stöttar honom i programmet Prins Daniels Fellowship, som ska inspirera unga människor att bli företagare.

”När vi är ute i skolorna är det inte min roll att vara den stora entreprenören, det är därför de andra är med. Men jag pratar gärna om mina erfarenheter, för hälso- och träningsbranschen kan vara lite mer begriplig än it-branschen, till exempel. Att man behöver personal, lite maskiner och en lokal för att starta ett gym är lätt att förstå”, säger prins Daniel.

I Karlstad får eleverna höra hur han skrev träningsprogram åt sina kompisar redan som 16-åring, hur han blev en av landets första personliga tränare och hur han så småningom omvandlade sin stora passion för hälsa till gymföretagen Master Training och Balance. Det var också som personlig tränare han träffade kronprinsessan Victoria.

Eleverna får även höra att de inte ska vara rädda för att starta företag med sina kompisar (”man vill ju inte ta en ekonomisk risk med någon man inte känner”) och att de ska betrakta misslyckanden som nödvändiga erfarenheter eller data, ungefär som i läkemedelsindustrin.

Finns det några egna exempel på det?
”Absolut. När jag och mina kompisar lanserade Balance var vi så optimistiska kring själva konceptet att vi trodde att folk skulle stå i kö, men så fungerar det inte riktigt. Vi borde ha tänkt igenom marknadsföringen och prissättningen bättre i starten. Nu fick ägarna satsa med pengar och allt tog längre tid. Där lärde jag mig mycket.”

»Jag vill också ha total fokus på det här uppdraget. Ingen ska kunna säga att jag sitter på dubbla stolar.«

Prins Daniel vittnar också om drivkraften i att vara sin egen chef och att få bestämma över sin egen tid. Men när han skulle bli prins lämnade han sina operativa uppdrag och styrelseposter i gymföretagen, där han nu är passiv delägare. I dag omsätter Master Training och Balance omkring 20 miljoner respektive 45 miljoner kronor.

Var det inte svårt att behöva lämna de egna företagen?
”Jag tycker inte det. I den här rollen får jag utlopp för min entreprenöriella ådra på andra sätt, jag har ju till exempel satt ihop det här programmet med Ingenjörsvetenskapsakademien, Iva. Ett annat projekt jag har startat är stiftelsen En frisk generation, som ordnar fysiska aktiviteter för familjer i resurssvaga områden.”

Han funderar en stund och tillägger:

”Jag vill också ha total fokus på det här uppdraget. Ingen ska kunna säga att jag sitter på dubbla stolar. Som prins ska jag göra gott och tjäna Sverige och svenska folket. Det kan låta lite pretentiöst, men det är precis vad det handlar om.”

Klockan är strax före nio på morgonen och prins Daniel ska hålla tal på ett välfärdsseminarium på Grand Hôtel i Stockholm.

”I dag blir en bra dag”, hojtar han energiskt, trots att ett tio timmar långt arbetspass återstår inklusive tre olika framträdanden.

Han håller sitt tal utan manus och på min bandspelare ser jag att han håller sin angivna tid nästan på sekunden. Det är det ingen annan på talarlistan som gör.

Av hovmarskalk Karolin Johansson får jag veta att prins Daniel oftast skriver sina tal själv, men att han bollar dem med sina medarbetare i förväg.

»Därför vore det spännande att se vad som skulle hända med folkhälsan om barnen fick röra på sig en timme varje dag i skolan.«

Han talar om vår tids farsot, välfärdssjukdomarna. En paradox är att svenskarna är det folk i Europa som tränar mest, samtidigt som vi tillhör dem som sitter mest stilla.

”Stillasittandet är den nya rökningen”, säger han och citerar forskning som visar att man kan få ned insulin- och blodsockernivåerna med 30 respektive 7 procent om man reser sig upp och går runt i tre minuter varje halvtimme.

”Därför vore det spännande att se vad som skulle hända med folkhälsan om barnen fick röra på sig en timme varje dag i skolan.”

Hälsa är inte jämlikt, konstaterar han. Om man bor i ett socioekonomiskt utsatt område är risken att drabbas av hjärtinfarkt, stroke, kol eller depression dubbelt så stor som för genomsnittet. Risken att drabbas av diabetes är tre gånger så stor.

Pappa donerade njure

Prins Daniel vet vad det innebär att vara sjuk. För sex år sedan gick han igenom en njurtransplantation efter några tuffa månader i dialys. Han led av en medfödd, men inte ärftlig, sjukdom som upptäcktes av en slump när han var i tonåren. Det var hans egen pappa, Olle Westling, som donerade den nya njuren.

”När njurarna inte fungerar som de ska blir blodet förgiftat. Bara några timmar efter transplantationen kände jag mig så ren och klar, det var fantastiskt.”

Prins Daniel har talat alltmer om transplantation det senaste året.

”Till att börja med tyckte jag inte att var så roligt att prata om och det kändes privat, men jag har insett att jag måste vara med och bidra på det sätt jag kan.”

Över 700 människor står i kö för ett nytt organ i Sverige. Mellan 30 och 50 människor dör i den kön varje år, eftersom för få organ doneras.

»Om du är beredd att ta emot ett organ för egen eller någon anhörigs del, då måste du också vara beredd att ge.«

Utredaren och läkaren Anders Milton presenterade nyligen ett förslag på hur transplantationsvården kan reformeras.

”Det är inte en fråga jag bör uttala mig om, utan mitt budskap är att om du är beredd att ta emot ett organ för egen eller någon anhörigs del, då måste du också vara beredd att ge. Egentligen är det så enkelt”, säger prins Daniel.

Barn och föräldrar har samlats för ett kvällspass i taekwondo i Vikingaskolan i Haninge i södra Stockholm.

Barnen fnissar och tittar imponerat på instruktören Mohamed Ali när de försöker tänja, sparka och måtta slag i slagpåsen lika bra som han.

Men snart blir barnen ännu mer storögda då beskyddaren för stiftelsen En frisk generation, prins Daniel, dyker upp.

Han slänger av sig kavaj och slips och sätter sig bredvid en mörklockig liten flicka.

”Är du inte så sugen på att vara med? Vet du, ibland vill min dotter också ta det lite lugnt i början men sedan brukar hon komma i gång efter ett tag”, säger han.

Det dröjer inte länge förrän flickan skuttar runt med de andra barnen, och prins Daniel är noga med att bekräfta för henne att han har noterat det.

»Det speciella med En frisk generation är att föräldrarna är med, då påverkas hela familjens hälsa.«

Idén till stiftelsen är hans egen, och han vände sig till professor Claude Marcus på Karolinska institutet som hjälpte honom att hitta eldsjälen och verksamhetschefen Anja Nordenfelt som leder arbetet.

”Det speciella med En frisk generation är att föräldrarna är med, då påverkas hela familjens hälsa. Dessutom är det inte så lätt att komma in i idrottsklubbar numera, om man är tio år och vill spela fotboll är det inte bara att dyka upp och vara med hur som helst”, säger prins Daniel.

Träningen är gratis och olika sporter provas på under terminen. Efter varje pass bjuds det på en näringsriktig middag. De barn som har haft tillräckligt stor närvaro får också följa med på en skidresa på vintern.

Efter militärtjänsten jobbade prins Daniel ett år med barn med särskilda behov på skola och fritidshem. Innan dess hade han även jobbat närmare nio månader som vårdbiträde på ett äldreboende.

Hur kom det sig?
”Jag har alltid haft en fin relation till mina mor- och farföräldrar och jag har stor respekt för äldre. Jag tycker om människor i alla åldrar, helt enkelt. Nu låter jag visst som en väldigt gullig kille här, men det är faktiskt sant”, säger han och skrattar.

”I den här rollen har jag varit tacksam för den erfarenheten många gånger. Jag vet hur det är att vårda dementa människor. Det ska duschas, matas och ges mediciner. Det är en erfarenhet man bär med sig hela livet.”

»Tja, jag har nog alltid haft ganska bra drag i min arbetsmoral.«

När han som 18-åring började jobba på servicehus var det ganska ovanligt med unga killar inom vården.

”Men du vet unga killar är populära inom vården, för det är mycket tunga lyft och så. Och jag ville verkligen visa att jag gjorde ett bra jobb, oj vad jag låg raklång och dammsög under sofforna hemma hos tanterna.”

Ambitiös redan då?
”Tja, jag har nog alltid haft ganska bra drag i min arbetsmoral.”

I biblioteket på Haga brinner levande ljus och vi bjuds på äppelmust från Solliden på Öland, färsk frukt och nötter.

Det har gått några veckor sedan hovet meddelade att prinsessan Estelle ska få ett syskon i mars nästa år.

”Känslorna är ’all over the place, as usual’”, säger prins Daniel.

Några dagar före vår intervju har han besökt ett hem för ensamkommande flyktingbarn tillsammans med kronprinsessan Victoria.

”Vi besöker både hem för ensamkommande och asylboenden med jämna mellanrum. Efter sådana samtal är det omöjligt att inte bli berörd och vilja vara med och påverka”, säger prins Daniel.

»Det vi kan göra är att försöka sprida glädje och uppmuntran på plats och vara en röst för svåra frågor.«

Han berättar om ett besök då de gick laget runt och varje barn berättade om sitt ursprung och sina kontakter med släkt och vänner.

”Till slut var det en kille i 15-årsåldern som räckte upp handen. ’It’s only me’, sa han. Han hade inte koll på en enda familjemedlem, farbror, moster eller kompis. Han var helt ensam, kunde inte språket och hade traumatiska upplevelser i bagaget.”

Prins Daniel tycker att det är frustrerande att inte kunna göra allt han vill i de situationerna.

”Det vi kan göra är att försöka sprida glädje och uppmuntran på plats och vara en röst för svåra frågor.”

Han tycker att det är skrämmande att en del flyktingar just nu väljer att lämna Sverige för att åka vidare till Finland.

”För första gången ser vi att flyktingar inte vill stanna i Sverige för att det går rykten om att det går snabbare att komma in i Finland. Men den bollen är vi ju på, det görs jättemycket för att snabba på alla processer.”

Att vara prins har gett honom en djupare förståelse för och kunskap om hur samhället ser ut, säger han. Det har också varit lite lättare att komma in i uppdraget än han trodde.

”Det beror nog på att jag var igenkänd så långt innan jag fick min offentliga roll i samband med förlovningen. Jag hade också en förståelse för vad den innebar via min ’role model’, som är min hustru. Hon hade verkligen visat hur det här ämbetet ska utföras.”

Har det varit svårt att definiera ett eget uppdrag vid sidan om hennes?
”Både ja och nej. Min främsta uppgift är att vara hennes stöd, särskilt i hennes kommande uppdrag som statschef. Men hon är glad över att jag har hittat mina egna områden, så att vi kan göra nytta på bredare front. Hon brinner särskilt för miljö, bistånd och internationellt fredsarbete, samtidigt som hon har en mer övergripande roll.”

»Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att påverka än att starta eget företag.«

Det är 13 år sedan prins Daniel lärde känna kronprinsessan Victoria och han har hunnit anpassa sig till den kungliga tillvaron.

”Jag lever väldigt mycket här och nu. Men när jag träffar mitt gamla Ockelbogäng, som jag har känt sedan jag var fem år, kan någon av dem säga: Tänk hur det blev ändå’. Då är det klart att jag reflekterar.”