Di Weekend INTERVJUER

»Jag gör det här på mitt sätt«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

NYTÄNDNING. Lena Philipsson är själv låtskrivare på sitt nya album.

Foto: Jonas Eng

Nästa år firar Lena Philipsson 30 år som artist. Hittills kan hon konstatera att kärleken inte alltid är evig och att det kan göra ont, men att hon inte tänker vara tyst.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hur kommer det sig att du har skrivit både text och musik till alla låtar på ditt nya album, vilket du inte har gjort sedan 1997?
”Jag har kört hårt på scenen i många år nu och behövde en nytändning själv. På min förra skiva hade jag många olika låtskrivare och det blev inte alls bra så det gör jag inte om. Jag har skrivit en massa låtar förr och insåg att jag kan göra det bättre själv. När jag väl satte mig vid pianot och började fick jag en bra känsla i magen.”

Varför har du inte gjort det tidigare?
”Det har inte flutit på förrän nu. Mina barn har inte varit så stora heller så det har varit svårt att hinna med att göra allting. När man lever ett varannanveckasliv med barn måste man prioritera. Men nu är de äldre och jag kan vara mer flexibel. Det kanske behövdes den där lilla friheten för att de kreativa tankarna skulle dimpa ned.”

Hur har det varit att jobba ensam?
”I början var det ovanligt, men sedan lossnade det. Många textidéer har bara kommit till mig. Tidigare har jag varit väldigt kritisk men nu har jag varit snäll mot mig själv och bestämt mig för att göra det här på mitt sätt. Jag har varit väldigt oängslig och obrydd om trender och förväntningar. Jag har velat skriva låtar som betyder något, och jag har vågat vara lite mera nära och personlig. Jag har haft jättetrevligt med mig själv!”

Albumet handlar mycket om relationer och i en av låtarna sjunger du att du är för gammal för att tro på mirakel. Har du blivit mer realistisk med åren?
”Jag har alltid varit ganska krass och haft en realistisk syn på tillvaron, det har jag med mig hemifrån. Men jag har gått några ronder nu och behöver mer för att övertygas. Jag tar det mer försiktigt innan jag blandar ihop besticken igen. Men jag hoppas att jag fortfarande tror på mirakel.”

Musikindustrin har förändrats en del under dina år som artist. Hur har det påverkat dig?
”En stor förändring är det här med sociala medier. Jag har aldrig gillat att visa upp för mycket av mitt privata liv och jag förstår inte hur folk orkar och hinner med allt det där. Men jag kämpar på och försöker att kompromissa med den nya tiden, även om det är svårt.”

FAKTA
Lena Philipsson

Ålder: 49 år.
Familj: Barnen Noa Månfare Herngren, 21, och Saga ­Herngren, 17.
Bor: På Östermalm i Stockholm.
Aktuell: Med nya ­albumet Jag är ingen älskling och en ny show i feb­ruari 2016.
Frukost: Ostsmörgås, blåbärsshot, frukt och te på Hotel Diplomat i Stockholm

VISA MER

Och så säljs det inte så många skivor längre ...
”Nej precis, jag räknar inte med att tjäna några pengar på skivförsäljning alls. Men det är klart, om en låt blir populär kan det generera Stimpengar. Annars är det andra saker man får tjäna pengar på, som min nya show.”

Ja, berätta om den nya showen som du sätter upp på Cirkus i februari 2016!
”Det blir en blandning av gamla och nya låtar. Min förhoppning är att det ska bli mycket skratt, värme och kärlek. Jag kan vara ganska extrem när det gäller show, men det här kommer att bli lite mer nedtonat. Jag kommer att sitta mer vid ­pianot. Men det ska givetvis vara show!”

Sista spåret på ditt nya album heter Adjö farväl. Vad är det du lämnar bakom dig?
”Det är väl en yngre variant av mig själv, jag måste gå vidare nu. Den kanske är min 50-årskrislåt. Men man skulle kunna spela den på min begravning också, haha.”

Nästa år fyller du 50. Hur förhåller du dig till den siffran?
Ingen tycker väl att det är kul att bli gammal och att åldras. När man fyller 50 är man ingen ungdom längre, det går inte ens att låtsas. Sedan kan man uppträda ungdomligt ändå. Men det är en siffra som får mig att tänka: Vad vill jag göra med resten av min tid? Man ser slutet på ett annat sätt jämfört med när man är 20. Man väljer mer med omsorg. Jag vill känna att jag väljer bra saker, angelägna saker.”

Vad drömmer du om nu?
”En massa saker, jag hittar hela tiden nya dörrar att öppna. Jag har gått in i den kommersiella branschen med liv och lust, och älskat det. Att stå där med leopardkläder och allting och fokusera på det. Nu vill jag göra musikantgrejen fullt ut och skriva flera album. När jag började med musik skrev jag mer seriösa låtar och det var mer jazz och soul, som jag är uppvuxen med. Nu känner jag att jag har återvänt till den personen, till det jag började med. Jag kanske inte har varit mogen att göra det förut, men nu är jag det