Di Weekend INTERVJUER

»Jag försöker tona ned tävlandet – men det går inte så bra«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag saknade en idrottstävling som jag själv skulle vilja vara med i. Maraton passar inte mig”, säger David Klint, grundare av Tough Viking.

Foto: Erik Abel

Hur långt kan man ta sin tävlingsiver?

Serieentreprenören David Klint har fått utlopp för sin med hinderbaneloppet Tough Viking. Där kräver han maximalt av både sig själv, sina anställda och deltagarna.

”Jag vill att de ska fatta att det är på riktigt så att de koncentrerar sig.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det går en rysning genom David Klint när Jas Gripen gör en lågsniff över Tough Vikings startfålla i Slottsskogen i Göteborg lördagen den 22 april. Det är årets första tävling och för David Klint, som skapade konceptet och äger hela bolaget, betyder det adrenalin på flera nivåer. Förutom att han är arrangör ska han också springa själv, i sista startfältet. Det gör han alltid för att känna på banan ordentligt. Men det blir inget lunkande med anteckningsblock i handen.

”Nej, då kör jag så hårt jag kan.”

Lågsniffen är Försvarsmaktens eget initiativ för att peppa sina egna deltagare i loppet. Men för David Klint är den också symbolisk – han var under hela tonåren fast besluten att bli stridspilot. Han såg stridspiloter som ”utvalda” till något större, och drömde om att försvara Sverige i en Jas. Efter lumpen på K3 i Karlsborg som kulspruteskytt åkte han till pilotuttagningen men föll vid första hindret – han var 1,5 centimeter för lång enligt Flygvapnets mått. Det var en tävling han inte ens fick starta i, och ett tungt nederlag för den utpräglade tävlingsmänniskan.

”Jag har alltid tävlat i allt jag gjort. Jag försöker tona ned detta eviga tävlande för mig själv ju äldre jag blir, men det går inte så bra.”

”Maraton passar inte mig”

FAKTA
David Klint

Ålder: 41 år.

Familj: Fru Larissa. Tvillingsönerna Edward och Maxi-milian, 7 år. Wilhelm, 2 år.

Bor: Lidingö.

Tjänar: ”Bra.”

Karriär i korthet: Master in Business från Handelshögskolan i Stockholm 2002, Managementkonsult på Capgemini 2003, grundade event- och sponsringsbyrån BSP Marketing 2003. Grundade event- och sponsringsbyrån Le Pacte AB 2012. Grundade Tough Viking 2012.

Hobby/fritidsintressen: Är mest med familjen. Om jag gör något själv så tränar jag löpning, gym, simning, kampsport eller fäller träd.

Läser: Yuval Noah Hararis bok Sapiens. ”Intressant, jag gillar historia.”

Kör: Dodge Ram 2500.

Tittar på: ”Jag gillar serier som Vikings, Fauda och Banshee.”

VISA MER
FAKTA
Tough Viking

Ägare: David Klint.

Omsättning 2015:16,3 Mkr.

Resultat ebitda: 4 Mkr.

Antal anställda: 2.

30 000 deltagare 2016.

150 000 åskådare.

VISA MER

I dag sitter han i stället vid spakarna för att tiotusentals andra tävlingsmänniskor ska kunna titulera sig ”Tough Viking” och lägga ut bilder på Facebook där de springer genom eld eller kravlar i lera och till slut biter i en biffig medalj på 160 gram. Tävlingen hade premiär på Djurgården i Stockholm 2013 men arrangeras sedan dess även i Göteborg, alla skandinaviska huvudstäder, samt i Moskva och Paris.

”Jag saknade en idrottstävling som jag själv skulle vilja vara med i. Jag är stark och snabb men lång och tung, så maraton passar inte mig”, säger David Klint.

Obstacle course racing (OCR) eller hinderbanelopp är en trend som går över hela världen, med Spartan Race och Tough Mudder som två av de största. Fenomenet att träna genom att ta sig över och genom hinder går dock långt tillbaka, och har historiskt ofta använts för att träna militärer. Fransmannen Georges Hebert skapade i början av 1900-talet ett träningssystem för den franska flottan som döptes till ”parcours de combatants”. Det allsidiga sättet att träna spreds sig inte bara till andra arméer utan även till civilbefolkningen – tänk bara på skolgymnastikens cirkelträning – och ligger även till grund för den moderna efterföljaren parkour.

”Alla kan klara det”

Det vanligaste Tough Viking-loppet är 8 kilometer långt men med mängder av hinder att ta sig över, under och genom. Containrar fyllda med isvatten, betongblock som ska släpas, lutande höga väggar, traktordäck som ska vältas, el, amerikanska fotbollsspelare som tacklar och vattensprutor är bara några exempel.

”Det är utmanande för eliten, men alla kan klara det om man gör det tillsammans. Man blir lerig och det är kul, man kan ta fantastiska bilder till sociala medier och det är en euforisk känsla att gå i mål”, säger David Klint.

Mycket kring Tough Viking handlar om detaljerna, och att det ska vara häftigt, tufft och ”fett”. Ett exempel är koldioxidkanonen som sprutar ut ett avkylande rökmoln över startfältet och svaret på den vanligt förekommande frågan om det finns duschar på området är: ”Nej, men vi har ett podium med brandslangar.”

Men det lockar. Förra året deltog 30 000 personer i Tough Vikings olika lopp. Snittåldern på deltagarna är 28 år och knappt en tredjedel av deltagarna är kvinnor.

Inblandad i dramatisk rånarjakt

Mannen bakom Tough Viking har en förvånansvärt lågmäld framtoning. Ändå – när man letar i tidningsarkiven och sållar bort sådant som handlar om hans företag och Tough Viking – visar det sig att han är den som i Skövde Nyheter beskrivs som det ”bångstyriga rånoffret” på Skara Sommarland 1995.

Från 13 års ålder sommarjobbade David Klint på Skara sommarland. Vid 18 års ålder var han arbetsledare och vid 19 blev han vice enhetschef för 18 restauranger och kiosker, med ansvar för 150 anställda. Det var i den rollen han sent en julikväll 1995 plötsligt befann sig öga mot öga med två maskerade och beväpnade rånare. På kontoret fanns restaurangkassorna från tre dagar samlade, runt 850 000 kronor.

David Klint och en kollega fick händer, fötter och munnen tejpade med gaffatejp och rånarna försvann med värdesäckarna.

En del skulle bli paralyserade av skräck. David Klint tog sig loss, ringde polisen och hjälpte sin kompis att komma loss. Sedan tog han en sax och drog efter de fyra rånarna på en gammal damcykel.

”850 000 kronor i sedlar och mynt är ganska tungt, och vi var 800 meter in i parken, så jag visste att de inte skulle ha hunnit så långt.”

Vid huvudentrén kom David Klint ikapp rånarna som bar bytet mellan sig mot en väntande bil. Utan att tveka kastade han sig mot en av rånarna och försökte sparka ner honom.

Det är 22 år sedan, men David Klint berättar historien om vad som hände sedan i detalj, som om han spelade upp en actionfilm för sitt inre. Det involverar en bil som kör emot honom och kör över hans fot, att han får tag på en kundvagn och vräker den in i bilens sida för att få stopp på den, att han hoppar upp på bilens kofångare och håller sig fast i en spoiler – ”Det var en Volvo 245” – medan den kör över parkeringen, och att han försöker sparka in bakrutan innan han slutligen inser att han måste hoppa av och låta bilen med rånarna köra iväg.

”Jag fick låna en telefon och lämnade registreringsnumret till polisen. De greps tre månader senare och fick 3,5 års fängelse var.”

Vad tänker du om ditt agerande idag?

”Jag hade gjort samma sak igen. Jag hade inte kunnat hejda mig.”

David Klint är född och uppvuxen i Skara i Västergötland. Visserligen växte han ifrån den lilla orten där det ”inte hände någonting”, men han är tacksam för att han växte upp just där.

”Jag tycker jag har haft glädje av det, man får perspektiv. Att växa upp i Stockholm är en lite skyddad värld, man jämför sig mycket mer med andra vad gäller materiella ting. Jag brukar skoja med min fru om att vi borde låta barnen växa upp i en småstad, men hon fattar inte vad jag menar för hon är uppvuxen i Stockholm.”

Han är mellanbarn, ägnade sig mycket åt idrott – först simning, därefter fotboll och friidrott - men trots att han beskriver sig som en utpräglad tävlingsmänniska satsade han aldrig på en idrottskarriär. Att skolan var viktigast satt för hårt inpräntat och han ifrågasatte det aldrig. Tvärtom blev även skolan en tävling, att få bäst på proven, att få högsta betyg. När han tog studenten på samhällsvetenskaplig linje hade han femmor i allt utom engelska.

”Jag tror till och med det var en svag fyra. Jag var sjuk i trean när vi skulle lära oss singular-s, du vet ’he makes’, och jag fick liksom aldrig kläm på det efter det, jag fick verkligen kämpa med engelskan. Så nu är jag jättenoga med att barnen inte får missa några skoldagar, det är superviktigt.”

Kritisk mot Handels

Med de höga betygen blev det Handelshögskolan i Stockholm men David Klint är tydlig med att det var något av en besvikelse. Han saknade verklighetsförankringen, och inriktningen mot storbolag som finans och managementkonsult kände han sig inte hemma i. Av en slump halkade han in i sponsringsbranschen och började hjälpa Carlsberg med evenemang.

”Det kändes nytt och passade mig som person. Jag har en bra känsla för vad som passar att göra för olika varumärken.”

Sedan dess har David Klint byggt upp två framgångsrika event- och sponsringsbyråer, först BSP och sedan 2012 Le Pacte.

Hur är du som chef?

”Jag är ganska hård tror jag. Jag har väldigt väldigt höga krav. Jag befordrar duktiga människor jättesnabbt men jag har inget överseende med slarv. I och med att jag själv har sån tävlingsanda vill jag att andra också ska vilja vara bäst.”

Personalansvar är inte hans drivkraft, men att delegera det ansvaret till en byråchef har han hittills inte vågat, trots att han har 40 anställda numera.

”Jag vet ju exakt hur jag vill ha det, men hur ska jag kunna hitta en person som tänker precis som jag?”

Han ger sällan intervjuer och skulle egentligen föredra att svara skriftligt så att han hinner tänka igenom svaren ordentligt. Men även i en intervjusituation med Di Weekend går det att vara perfektionist, visar det sig. Det vackert dukade bordet vi sitter vid är inte en slump:

”Jag tänker jättemycket på detaljerna, som att det skulle vara snyggt här med blommor och ljus och att du fick en smoothie, sånt ska bara funka. Jag kan bli vansinnig om det till exempel inte hade varit avtorkat på bordet när vi skulle sitta här. Och jag kan i alla fall erkänna att jag tycker sånt är viktigt. Men det innebär också att jag är rätt trött när jag lägger mig på kvällen, jag sover ju som om jag hade en blackout.”

”Hemma stänger jag av jobbet helt och lägger undan telefonen, då är jag med min familj. Många vill framställa sig själva som duracellkaniner, men det är inte alls min grej.”

Inte otippat hittar David Klint sinnesro i naturen, bland träden. Men inte på samma sätt som de flesta andra. För sju år sedan blev han certifierad klättrande trädfällare. Med motorsågen hängandes i bältet och spikskor på fötterna tar han sig upp till toppen och tar ner träd sektionsvis. David Klint får något helt annat i rösten när han berättar om trädfällningsintresset, något avspänt som inte har ett dugg med varumärken eller kontroll att göra.

”Ah, det är så fint alltså. Man lastar upp motorsågen på pickupen i gryningen, kommer fram, tittar på träden och analyserar, man har med sig en kompis, pratar, tar en kaffe och sitter på en stubbe innan man tar nästa träd. Det är frihet, jag stänger av och det finns inga andra krav. Hela grejen ger mig sinnesro. Sen finns det ju riskmoment så klart, så jag är koncentrerad.”

Sponsrad av Zlatan

Det är också det han vill att deltagarna ska känna när de startar i hans lopp. David Klint pratar om hetsande speaker vid startlinjen, elhinder och hur viktigt det är att bli lerig och blöt direkt.

”Jag vill att de ska fatta att det är på riktigt så att de koncentrerar sig.”

Tough Viking fortsätter att locka deltagare – under 2017 slår samtliga tävlingar sina tidigare rekord i antal deltagare. David Klint tackar ständigt nej till mellanstora städer som vill ha en Tough Viking-tävling. Zlatan Ibrahimovics klädmärke A-Z är titelsponsor, Försvarsmakten är med och utformar hinder, gymkedjan Sats håller hundratals specialanpassade träningspass inför tävlingen varje år och på David Klints arm sitter den Luminox-tillverkade Tough Viking-klockan.

”Nu känns det som att jag har ett livsstilsvarumärke som jag kan göra vad jag vill med.”