Di Weekend INTERVJUER

»Jag blir väldigt anti alltihop«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Foto: Jonas Eng

Artisten Little Jinder släpper både ny musik och är ute på turné under sommaren – som avslutas på Gröna Lund i augusti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du släpper ny musik i sommar, ett nytt album i oktober och turnerar samtidigt. Är du klar med skivan?
”Jag är väl halvvägs kan man säga. Jag ser ljuset i tunneln och börjar förstå vad jag håller på med.”

Den här gången jobbar du med Markus Jägerstedt som producent, hur märks det?
”Jag är så inblandad i allting så det låter fortfarande som jag. Men bättre. Det är pop, men lite hårdare och mer elektroniskt. Och musiken är mer genomarbetad. Tidigare har jag stressat vidare till nästa låt, utan att gå tillbaka och finpolera.”

Du nämner referenser som Massive Attack, Radiohead och Daft Punk, varav den sistnämnda duon väl har något slags världsrekord i just finpolering?
”Det de har gemensamt är att det finns något mer än en bra låt och att det låter fett. Varje låt innehåller något mer. Det finns hundratusen bra låtar, men Doin’ it right med Daft Punk har exempelvis den snyggaste vocodern jag hört i mitt liv.”

Du var med i TV4:s Så mycket bättre och gjorde bland annat en version av Cortex The freaks. Vad hade du för relation med sångaren Freddie Wadling innan programmet?
”Jag är gammal indietjej så Cortex kände jag ju till, på det sättet hade jag en relation till honom. Men självklart lyssnade jag mer intensivt när jag fick förfrågan om Så mycket bättre. Och jag tackade ju ja till att vara med i programmet för att han skulle vara med. Så gick han och dog innan inspelningen.”

När man kollar på din version på Youtube kan man något klick bort hitta många New Wave-guldkorn från början av 1980-talet. Hur mycket New Wave är du?
”Den dagen en journalist beskriver min musik som New Wave kan jag dö lycklig.”

FAKTA
Josefine Jinder, ”Little Jinder”

Ålder: 29 år.
Familj: Singel.
Bor: Stockholm.
Bakgrund: Studier på Liverpool Institute for Performing Arts, debuterade med Polyhedron E.P. 2008. Släppte första skivan med svenska texter, Little Jinder, 2014 och uppföljaren Allting Suger 2016.
Aktuell: Ny singel och turné.
Frukost: Caffe latte på Café Pascal i Stockholm.

VISA MER

På tal om kategorier. Dagens musikliv känns inte så punkigt, med få undantag, varav du är ett. Vad säger du om den beskrivningen?
”Det tar jag verkligen som en komplimang.”

Känslosam väg till framgång

Du är frispråkig och får ta emot en del kritik för det. Vad tycker du om klimatet i sociala medier?
”Jag får 99 procent bra kommentarer och 1 procent dåliga. Men tidningar och tv använder näthat som ett sätt att få klick. Man tar vad som helst och gör till något annat, med noll trovärdighet. Jag är liksom inte ett offer bara för att jag säger till en idiot att hålla käften.”

Det blev livat efter att du hade varit med i Fredrik Strages podcast. Författaren Camilla Läckberg kritiserade dig för att ha använt ett grovt uttryck.
”Som offentlig person förväntas man vara på ett visst sätt. Man får inte se ut som man vill och får inte uttrycka sig som man vill. Då blir jag väldigt anti alltihop, mitt sätt är nog en reaktion på hur offentliga personer ’ska’ vara.”

Så det är inte bara en väl genomtänkt strategi?
”Verkligen inte. Jag kan inte leva med massa filter. Det fanns band och artister, som Broder Daniel, som gjorde musik av en anledning. Kändis i dag är någon som är bra på att ha ett aktiebolag och blogga om det.”

Ökenpunkare slåss för sin frihet

Och fenomenet med ”influencers” på Instagram verkar du inte älska?
”Jag spyr av bara ordet. De ger en falsk bild som de försöker sälja till unga tjejer. Dagens samhälle är vidrigt med ett klimat att leva i som är ohanterligt för alla. Folk mår piss av höga krav och att man ska tjäna så mycket pengar för att kunna leva. Familjer i Stockholm har lägenheter som kostar 10 miljoner kronor, amorterar, har barn, jobbar åtta timmar per dag och ska träna och vara smala. Ingen tycker att det är soft.”

Hur går det att försörja sig på musiken?
”Det fungerar eftersom jag skriver min musik själv och får in Stimpengar. Tillsammans med konsertintäkter blir det en helt okej årslön.”

Du bor inneboende. När ska du fixa en egen lägenhet?
”När det kommer en rysk oljeshejk som blir besatt av mig, bjuder mig till en båt i Karibien och köper en lägenhet åt mig. Jag vill nog egentligen bara att någon som är rik ska bli besatt av mig. Använd det som rubrik.”