Di Weekend INTERVJUER

»Jag är uppvuxen i tunnelbanan«

Carin Jämtin.

Foto: Evelina Carborn

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Som ny chef för Sida ska den före detta politikern Carin Jämtin arbeta för att minska fattigdomen i världen. Hon är en tvättäkta stockholmstjej som hatar att tvätta, men älskar Bajen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du är nybliven chef för en myndighet med 700 anställda och ett anslag på 1,1 miljarder kronor. Varför är din profil rätt för Sida?
”Egentligen är det regeringen som ska svara på det, men jag har bred och lång erfarenhet av utvecklingssamarbete och ledarskap, särskilt i politiskt styrd verksamhet.”

Hur uppstod ditt eget intresse för bistånds- och utvecklingsfrågor?
”Från början var det miljöfrågorna som gjorde mig engagerad, och steget från miljöaktivist till ett bredare intresse för en rättvis och hållbar utveckling var ganska självklart. Det är orättvist att många människor i västvärlden lever ett bekvämt liv tack vare en tillväxt som delvis har byggt på att släppa ut koldioxid år efter år. Nu är det människor i fattiga länder som drabbas värst av klimatförändringarna.”

Vem i biståndssektorn skulle du ta med dig till en öde ö?

”Det skulle vara spännande att få prata länge och ostört med Molly Melching som grundade organisationen Tostan. De har lyckats så bra med att förändra normer kring kvinnors och flickors rättigheter och att minska förekomsten av omskärelse i Västafrika.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?
”Shima Niavarani, för att hon är lite galen på ett bra sätt. Hon är en lysande skådespelare, fantastisk sångerska och en av våra roligaste komiker.”

FAKTA
Carin Jämtin

Ålder: 52 år.

Familj: Två barn, 20 och 18 år.

Bor: I Annedal i Västerort i Stockholm.

Bakgrund: Biståndschef vid Olof Palmes Internationella Centrum 1999-2003. Biståndsminister 2003-2006. Oppositionsborgarråd i Stockholms Stad 2006-2011. Socialdemokratisk partisekreterare 2011-2016. Riksdagsledamot 2014-2017. Generaldirektör för Sida sedan den 29 maj.

Fritid: Teater, friluftsliv och basket.

VISA MER

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?
”Glad, engagerad, otålig, optimistisk, självständig.”

Vilken har varit din djupaste kris?
”Privat har det varit jobbigast när nära släktingar har gått bort, som när min mormor dog. På arbetet har jag fått hantera några riktigt stora kriser och särskilt har tsunamikatastrofen 2004 etsat sig fast i minnet. Som biståndsminister fick jag vara med och fatta snabba beslut om katastrofhjälp och att besöka Aceh en vecka efter flodvågen var en stark upplevelse. Oerhört sorgligt och väldigt meningsfullt på samma gång.”

Har du någon fobi?
”Jag har höjdskräck, ren och skär.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt?
”Tvätten tar ju aldrig slut, eller hur?”

I vilka situationer ljuger du?
”När någon har klippt sig med uselt resultat eller när någon verkligen har ansträngt sig för att laga god mat, men misslyckats.”

Hurdan är du som bilförare?
”Sannolikt engagerad och lite otålig – men jag har inget körkort. Jag är uppvuxen i tunnelbanan och är riktigt bra på att ta mig fram i Stockholms lokaltrafik.”

Sportchefen viker inte ner sig

När var du riktigt lycklig senast, och varför?
”När Bajen vann derbyt mot Djurgården nyligen, för det kändes inte som de skulle göra det efter första halvlek. Jag är bajare och hejar på dem i alla sporter eftersom jag själv började som baskettjej i Hammarby.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?
The walking dead.

Vilken är din största fiktiva hjälte?
”Pippi Långstrump, för att hon bryter normer och är en feministisk förebild.”

Tror du på en gud?
”Nja.”

Vilka uttryck använder du för mycket?
”’Sörru’ och ’så e re!’, på utpräglad stockholmska, har jag fått höra att jag ofta säger. ’Kontext’ och ’synergier’ är två ord som vi i biståndsvärlden använder för ofta. Jag också.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?
”När de medvetet misstolkar och förvränger det andra säger eller skriver.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv väljer du?
”En giraff. Den har bra överblick och är stark, utan att vara aggressiv.”

Målbild i nästa liv: Vita huset

Om du fick resa tillbaka i tiden, vilken historisk händelse skulle du vilja vara med om?
”Att få vara med och driva igenom rösträtt för kvinnor i Sverige hade varit en härlig upplevelse.

När blev du vuxen?
”Det är jag inte än, men snart kanske. Vad är det egentligen att vara vuxen förresten?”

Vilken är din främsta levnadsregel?
”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.”

Till sist: Vad gör du i helgen?
”Först ska jag avrunda en mini-semester, eftersom jag kommer hem från Frankrike. Sedan ska jag förbereda mig för Almedalsveckan. Jag ser mycket fram emot att åka dit i min nya roll och diskutera hur Sverige bäst bidrar till global utveckling.”