Di Weekend INTERVJUER

»Jag är stridbar – och sårbar«

Viktor Banke.

Foto: Jack Mikrut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Advokaten och debattören Viktor Banke har twittrat över 60 000 inlägg på fyra år och är en av de mest framträdande rösterna i flyktingdebatten.
Nu har han skrivit boken Andrum, om flyktingkrisen och människor han mött.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När visste du att du ville bli advokat?
”Att försvara människor i domstol har alltid varit mitt drömjobb. Det är en viktig, hedervärd och cool uppgift, som dessutom är sjukt rolig. Jag kan känna sorg över att det bara är 40 år kvar av mitt yrkesliv.”

Varför valde du asylrätt?
”Jag känner nog mer att asylrätten valde mig. Jag började arbeta med brottmål på advokatbyrå 2014, samtidigt som det kom otroligt många asylärenden till alla humanjuridiska byråer. Asylrätten är så stor på grund av det som har hänt i Sverige och världen. När den blev politiserad och utsatt för så många lagförslag kändes det naturligt.”

Du har under de senaste åren varit en av de tydligaste rösterna i flyktingdebatten. Hur tycker du att den svenska asyllagstiftningen borde se ut?
”Det är en svår fråga. Hösten 2015 kunde jag känna en förståelse för att man hade panik. Många var på väg hit och mottagningssystemet var väldigt ansträngt. På kort tid gjordes drastiska förändringar i den svenska asylrätten. Men i juni 2016, när den nya asylrättslagen röstades igenom, hade man inte samma situation länge. Man hade inte behövt genomföra alla förändringar som aviserats.”

Som vad?
”Delen om slopad familjeåterförening är en rent human fråga. Man kan inte förvägra människor rätten att leva med varandra. Det är något slags mänskligt minimum.”

Varför har du valt att engagera dig i den offentliga debatten, i synnerhet på Twitter?
”Jag gillar att argumentera och att jag tycker att det är advokaters uppdrag är att värna rättssäkerheten. Twitter är en bra kanal. Den har sina uppenbara problem också, jag hatar Twitter allt som oftast. Det är otroligt svårt att få till en balanserad diskussion när allt går så snabbt.”

FAKTA
Viktor Banke

Ålder: 33 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Brottmålsadvokat på Thomas Bodströms advokatbyrå.

Familj: Sambo och två barn.

Bakgrund: Uppvuxen i Åhus i Skåne. Kriminologi, Lunds universitet. Juristexamen, Stock-holms universitet 2013. Arbetade som förhandlare på fackförbundet Vision 2013–2014 och på advokatbyrån Nichols & Co 2014–2016.

Aktuell: Med boken Andrum – om stölden av en flyktingkris och om de bestulna (Norstedts).

Frukost: Kaffe på Urban Deli på Södermalm.

VISA MER

Blir du utsatt för hat?
”Ja, som allra värst från Ikea-morden sommaren 2015 till att politiken svängde i asylfrågan. Under den tiden var det väldigt obehagligt och hotfullt. Jag fick telefonsamtal där någon ringde och frågade ’hur många flyktingar har du boende hos dig på Södermalm?’. Ena halvan av mig är stridbar och debattglad, medan den andra är otroligt mjuk och sårbar. Det är en dålig kombination.”

Medieproffsen bakom stjärnorna

Hur har det påverkat dig?
”Den tiden är en av anledningarna till att jag började självcensurera. Det finns ett antal högprofilerade debattörer som jag helt enkelt inte bemöter. Det är inte värt det, det tar för mycket energi.”

Vad får du själv ut av Twitter?
”Det som ger mig absolut mest är roliga filmer på kattungar och memes. Det ska jag ägna mig mer åt, jag behöver sådant efter de här åren. Jag skrev en text för Kristianstadsbladet om en katt som tog sig från Mosul i Irak till Norge. Det känns fortfarande som att av allt jag har sagt och skrivit är det den som betyder mest. Den är positiv och gullig och det är så värdefullt.”

Finns det något särskilt du gör för att släppa jobbet?
”Det är otroligt skönt att ha barn och få träda in i deras fantastiska värld varje dag. Sedan tittar jag på ett avsnitt av Seinfeld varje kväll. Det har varit en stor hjälp under de här åren när det har varit obehagligt. Jag började med den rutinen hösten 2015.”

Mode: Pixliga ansikten kan reclaima anonymiteten

Varför just Seinfeld?
”Det är världens bästa serie. Alla som förstår Seinfeld har George Costanza som favoritkaraktär. Han personifierar den småsinthet som alla bär inom sig. Han är berättelsen om oss alla. När man arbetar med saker som sexuellt våld och mord på dagen är det skönt att avsluta med Seinfeld. Trots att jag sett varje avsnitt typ tio gånger skrattar jag högt när jag kollar.”

Vilket är ditt bästa avsnitt?
”Lika lite som man kan svara på frågan om världens bästa låt, finns det ett bra svar om det bästa Seinfeld-avsnittet. Kanske The Opposite, eller The Switch. Eller The Marine Biologist. Nej, det går inte att välja ett.”