Di Weekend INTERVJUER

»Jag är ganska rapp i tungan«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SUCCÉBLOGGAREN. Dagny Carlsson.

Foto: Jack Mikrut

Dagny Carlsson började blogga som 100-åring och nu, 104 år gammal, släpper hon sin första bok. Över en frukost berättar hon om livet som kändis och varför inget var bättre förr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När vi bokade den här intervjun bad du oss ta med frukost. Vad brukar du äta i vanliga fall?
”Kaffe, ett kokt ägg och en smörgås med ost eller skinka på.”

I dagarna kommer din bok Livet enligt Dagny. Vad handlar den om?
”Om mig, tror jag. Jag har inte läst den.”

Varför inte?
”Jag har inte hunnit. Och så tror jag inte att det är mycket att läsa. Men den har i alla fall redan sålts i 2 400 exemplar, enligt förlaget.”

Varför tror du den säljer så bra?
”För att jag är 104 år. Om jag hade varit 70 år hade ingen brytt sig.”

Du är annars känd som Sveriges – kanske världens – äldsta bloggare. En blogg du startade när du var 100 år. Hur började det?
”För några år sedan jobbade min systerson i Amerika. Där köpte han en dator för 32 000 kronor. När han bytte dator fick min syster hans gamla. Jag var så avundsjuk på den. När han bytte upp sig igen, fick min syster en ny dator och jag hennes.”

Visste du hur datorn fungerade?
”Inte en aning, jag hade bara lekt med musen hos min syster. Men det fanns instruktionsböcker så jag lärde mig ordbehandlingssystemet själv.”

FAKTA
Dagny Carlsson

Ålder: 104 år.

Familj: Syster i Skåne och syskonbarn. Har varit gift två gånger.

Bor: I Solna utanför Stockholm.

Bakgrund: Född 1912 i Kristianstad. Arbetade på syfabrik i Kristianstad, sedan i Linköping och Örebro. Studerade på textilinstitut i Norrköping, och fick jobb som arbetsledare i Sundbyberg. Jobbade efter det som pensionshandläggare på Försäkringskassan. Driver sedan 2012 egen blogg. Har varit med i SVT:s dokumentärserie Livet börjar vid hundra, utsetts till Årets senior 2015 av tidningen Senioren och varit statist i Felix Herngrens film 101-åringen som smet från notan och försvann.

Frukost: En ostsmörgås och kaffe i hemmet i Solna.

VISA MER

Och bloggen då, varför startade du den?
”Jag hade läst att Carl Bildt bloggade, och tänkte att jag inte kunde vara sämre. Så jag började skriva om det jag såg, upplevde och en del om hur det var förr.”

Var det bättre förr?
”Nej. Allt är bättre nu. När jag var barn åkte vi hästskjuts, det är annat än att sätta sig i en bil. Och det fanns inte kylskåp, telefon eller dammsugare. Bevare mig väl.”

Men finns det ingenting som var bättre förr?
”Möjligtvis att folk brydde sig om varandra mer, eftersom staten inte tog hand om folk på den tiden. I dag är tidsandan sådan att unga tycker att det är samhällets uppgift att ta hand om föräldrar som blir sjuka, och det är lite tråkigt.”

Saknar du det i dag?
”Ja, just att folk brydde sig. Och så saknar jag alla vänner som har försvunnit. Men jag har en väninna som jag har känt i 65 år som bor här i kvarteret. Hon är 20 år yngre än jag, men har inte samma kondition.”

Vad har du gjort för att vara så pigg?
”Jag är ute och går varje dag, äter ordentligt och använder huvudet genom att skriva bloggen och läsa. De som inte får stimulans blir gamla i förtid.”

Du gick i pension 1978, när du var 66 år. I dag pratar man om att pensionsåldern kan höjas till 75 år. Vad tycker du om det?
”Det är väl att ta i, men de som vill jobba ska få göra det, och de som inte orkar kan få slippa. Själv hade jag gärna jobbat till 75 år, för när man har ett jobb har man en viss betydelse i samhället. Som pensionär är man bara betungande.”

Du har varit pensionär i 38 år, och bloggare de senaste fyra åren. Vad gjorde du innan dess?
”Jag hade man och hushåll. Vi var ute och gick, reste och dansade pensionärsdans så att det stod i. När min man Harry blev sjuk i cancer vårdade jag honom, och när han gick bort 2004 var jag alldeles slut. Då tänkte jag ’nu dör jag väl vilken dag som helst’. Men när jag inte dog så var jag tvungen att rycka upp mig och börja leva igen. Då var jag 92 år, och se på mig i dag.”

Sedan du startade bloggen har den haft 1,8 miljoner besök. Varför är den så populär?
”Folk är inte vana vid att gamla människor har något att komma med, och så är jag ganska rapp i tungan. Är det någon som är dum snoppar jag av dem ordentligt.”

Hade du föreställt dig den uppmärksamheten när du började?
”Nej, men jag ser det som att jag tar revansch för en taskig ungdom. Att sitta på fabrik när man hade läshuvud var rena rama mardrömmen.”

Följer du själv några bloggar, till exempel Kenzas – Sveriges största blogg?
”Nej, jag har nog med min egen. Dessutom vill jag inte ta intryck av någon annan, jag vill vara mig själv.