Di Weekend INTERVJUER

»Jag är en riktig krämnörd«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med Emma ­Wiklund.

Amanda Lindgren

Emma Wiklund , vd för skönhets­företaget Emma S och tidigare topp­modell, fyller 50 år och lanserar en ny hudvårdsserie för mogen hy. Hon trivs med sin egen ålder, men tycker att det borde finnas en 18-årsgräns i modellyrket.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Först sportfrågan, hur känns det att fylla 50?

”Det känns faktiskt väldigt bra. Jag har inte haft åldersnoja än, jag tror att man får ­sämre utstrålning då. Det är bättre att acceptera sin ­ålder och omfamna den.”

Finns det fördelar med att åldras?

”Ja, jag är mycket lugnare än när jag var 30 ­eller 20 år. Jag har ett annat självförtroende och är mer selektiv med vad jag vill och inte. Tänk om man kunde få ha samma kropp som när man är 27, men samma erfarenheter som när man är 50? Det vore bra.”

Hur ska du fira födelsedagen?

”Jag ska ha ett ordentligt kalas med vänner och familj. Jag tänker inte åka bort och jag tänker inte undvika födelsedagen.”

Har attityden till ålder ändrats i mode- och skönhetsindustrin under den tid du har jobbat?

”Det är fortfarande väldigt ungdomsfixerat, men det finns också andra exempel. Ta Versace som ­nyligen lyfte fram supermodeller i min ålder på cat­walken. Svenskan Ingmari Lamy slog igenom på 1960-talet och jobbar fortfarande. L’Oréal använder Jane Fonda i sin reklam. Det hade inte hänt på 1990-talet. Men trenden kan också svänga igen.”

Egentligen drömde du aldrig om att bli modell. Hur gick det till?

”Det var en slump. När jag bodde i Småland ­gillade jag dans och teater, och en gång blev min dansgrupp inslängd i en skönhetstävling för att de hade så få anmälda. Jag vann, och kom till Sverigefinal där modellmamman Mika Kjellberg satt i juryn. Vi höll kontakten. När jag blev reserv på universitetet efter gymnasiet bestämde jag mig för att ge modellyrket en chans för att slippa ta studielån. I dag är jag tacksam för allt roligt jag fick vara med om.”

FAKTA
Emma ­Wiklund

Ålder: Fyller 50 år den 13 september.

Familj: Gift med tv-producenten och radioprofilen Hans Wiklund. Barnen Tyra, 17, och Elis, 15.

Bor: I Vasastan i Stockholm.

Bakgrund: Foto­modell i tolv år. ­Programledare i tv, skådespelerska i Luc Bessons Taxi-filmer och modell i George Michaels musikvideo Too Funky. Styrelseledamot i Twilfit. Grundare och vd för hudvårdsmärket Emma S sedan 2010.

Frukost: En kaffe, chiapudding och pain au chocolat på Johan & Nyström vid Odenplan i Stockholm.

VISA MER
Din dotter är 17 år. Vad skulle du säga om hon vill bli modell?

”När hon fyller 18 får hon bestämma själv, men fram tills dess säger jag nej. Det borde finnas en 18-årsgräns i yrket. När man är yngre är man varken riktigt vuxen eller färdig i kroppen. I dag är ­idealet otroligt magert, och tjejerna är så unga. Men min dotter har inte visat något sådant intresse.”

L'Oréals toppchef om den nya konkurrensen Du har varit ansiktet utåt för ditt eget hudvårds­märke sedan 2010, och i september lanserar du produkter för mogen ny. ­Varför?

”Egentligen skulle vi ha lanserat förra året, men serien tog längre tid att utveckla än beräknat. Det tog tre år. När man blir äldre blir hyn mycket ­torrare. Produktionen av proteinet kollagen går ned, vilket gör huden tunnare. Ytliga blodkärl och mörka ringar under ögonen syns mer. Därför har vi letat efter ingredienser som binder fukt och repa­rerar huden genom att påskynda cellför­nyelsen.”

Vad är roligt med att vara egenföretagare?

”Jag är en riktig krämnörd, så att få utveckla bra produkter är väldigt kul. Men allra roligast är ändå att få jobba med mitt team på kontoret och se före­taget växa. Som modell jobbade jag alltid ensam.”

Hur går företaget?

Kändisparet gör goda affärer

”Bara bra, tack. Vi har i princip gått med vinst sedan starten, och förra året omsatte vi 30 miljoner kronor. I år räknar vi med att växa till en omsättning på 45 miljoner kronor, delvis tack vare ­några nya kunder som Apoteket AB. Vi finns i Sverige, Norge, Finland och har en butik i Tyskland.”

Vad lärde du dig av din pappa, Per-Olof ­Sjöberg, mångårig vice vd för Electrolux och chef för Husqvarna?

”Han lärde mig att hålla i fasta kostnader. Det är väldigt viktigt om man ska växa på ett sunt sätt. Han dog 2012, men jag skulle ha önskat att han fanns här i dag och kunde se hur långt vi har ­kommit. En framgångsfaktor är också att jag och min medgrundare, Nora Larssen, kompletterar varandra så bra. Hon är superduktig och var tidigare partner på McKinsey.”

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

”Jag har massor kvar att göra med mitt företag, det är min baby. Jag skulle också vilja föreläsa mer om företagande och entreprenörskap för ung­domar. Och jag vill plocka upp mitt pianospel och lära mig skriva franska. Jag pratar franska, men har aldrig lärt mig skriva det.”