Di Weekend INTERVJUER

»Jag är beroende av adrenalin«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Artisten, stipendiaten och Grammis­vinnaren för Årets nykomling är stjärnskottet Imenella.

Joey Abrait

Artisten, stipendiaten och Grammis­vinnaren för Årets nykomling är stjärnskottet Imenella . Nu vill hon ge unga tjejer det hon själv saknade. ”När jag var liten hade jag inte någon förebild som såg ut som mig”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du tilldelas Musikförläggarnas stipendium 2019 och i motiveringen nämns att du är en fantastisk förebild. Ser du dig själv som en sådan?

”Ja. Jag har jobbat mycket med ungdomar och jag har alltid varit mån om att föregå med gott ­exempel. Det är inte en kappa som kom med ­musiken, den fanns där innan. Jag tänker på vad jag gör och säger för jag vet att många unga ser upp till mig. Det viktigaste för mig är att inte ha dubbel­moral. Det värsta jag vet är personer som säger en sak men själva gör något annat. Jag ­växte upp i ett utsatt område där många lovade massa saker de inte höll. Då tappade jag tilliten till ­vuxna.”

Varför är det viktigt med förebilder?

”Ett stort problem när jag var liten var att jag inte hade någon förebild som såg ut som mig. Det kan skapa självhat. Jag älskade Britney Spears och en sådan distans till en förebild gör att man tror att man aldrig kommer kunna bli som den. Representation bland förebilder är jätteviktigt, inte bara i härkomst utan även i aspekter som kroppstyp och sexuell läggning. När man kan ­relatera till personerna man ser upp till är det ­lättare att ta till sig deras budskap, på gott och ont.”

Vad driver dig?

”Min vilja att ge tjejer det jag inte hade. Att ­kunna se upp till någon som är som dem. Jag vill göra det omöjliga för att de ska kunna fatta att det går. Min kusin Cherrie visade för mig att det var möjligt och jag vet att jag gör samma sak i dag. Vi öppnar dörrar. Jag gick inte in genom dörren och stängde efter mig, jag lät den stå öppen.”

Din mamma Xabiba Wanaag är en känd somalisk sångerska som sjöng refrängen på din debutsingel Moves. Vad har hon betytt för din musikaliska karriär? 

”Hon är alltid den första som får höra mina ­låtar. Hon är brutalt ärlig. Om hon tycker låten är dålig säger hon det. Nu för tiden gillar hon kulturella, politiska låtar. Refrängen i Moves betyder ungefär ’Vi dansar dansen för platsen som vi dör för’ och är från den kända somaliska sången ­Dheesha dheela som brukade sjungas under revolutionen.”

Sherihan ”Cherrie” Abdulle: Jag har krossat många glastak Du är en av Sveriges bästa dansare inom dancehall, varför tog du klivet in i musiken?

”Jag vet att jag är otroligt bra på att dansa. Det var nog därför det dröjde så lång tid för mig att satsa, trots att jag alltid har velat göra musik. Det var ­bekvämt att stanna i den karriär jag redan hade. Men jag är beroende av adrenalin och dansen gav mig till slut ingenting mer än pengar. När jag hade uppnått alla mina mål dog spänningen. Jag behöver nervositet för att fortsätta brinna. Om jag vaknar en dag och känner att det jag håller på med inte får mitt hjärta att slå snabbare kommer jag byta jobb. Är man inte nervös är man bekväm. Jag var bekväm åtta år i hemtjänsten. Jag tänker inte slösa mer tid.”

FAKTA
Iman Mohamed

Artistnamn: ­Imenella.

Ålder: 31 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma och fyra syskon.

Gör: Artist, låtskrivare och dansare.

Utmärkelser: ­Grammis för Årets nykomling 2019. Vunnit motsvarande SM, EM och VM i dancehall.

Bakgrund: Jobbat inom hemtjänsten och pluggat till ­undersköterska. Grundat det feministiska danskollektivet Unruly Gang som bland annat var med i Talang 2017. Koreograferat dansföreställningar på Danscenter, Stads­teatern och Riks­teatern.

Aktuell: Musikförläggarnas stipendiat 2019.

Frukost: ”Full­ ­veggie” och apelsinjuice på Greasy Spoon på Odenplan.

VISA MER
Din låt Chagga har nästan sex miljoner spelningar på Spotify. Vad handlar den om?

”Chagga betyder prostituerad eller hora på det västafrikanska språket wollof. Från början är ­ordet könsneutralt, men när det används som slang i svenska förorter riktas det bara mot kvinnor. I svensk hiphop är det chagga hit och chagga dit, hora hit och hora dit, och jag blev trött på den grejen. Jag ville ta tillbaka ordet. Jag tror det är ­lättare för killar att vara kaxiga i den här branschen. Nu är jag stolt. Ordet har ändrat innebörd, tjejer tar inte åt sig lika mycket om de blir kallade för ­chagga i dag. När man ser mina tröjor på håll tror man att det bara står Chagga, om man går närmare ser man att det står ’Din shuno är en Chagga’, din ­kille är en hora. Det är intressant att tjejer kan gå runt med en tröja som det står det ordet på ­numera. Det är en revolution i sig.”

Girl power i e-sporten Hur ser framtiden ut för dig?

”Jag vill göra storslagna shower, det är klart jag drömmer om en internationell karriär.”