Di Weekend INTERVJUER

»Jag ansågs vara en infiltratör«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Projektet Fotboll för alla hade målet en mer inkluderande lagidrott – men slutade med att Sofia B. Karlsson blev mordhotad. Nu har hon, tillsammans med en rad skribenter, skrivit boken Stå upp när det blåser.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Hur började du arbeta med fotboll?
”Jag har alltid varit idrottsutövare och spelat både fotboll och tennis sedan jag var liten. Men jag kom in i fotbollsklubben AIK genom ett projekt på Karolinska institutet. De samarbetade med AIK för att undersöka vilka normer som killar präglas av och vad som anses vara okej inom fotbollsvärlden. Efter det började jag arbeta hos AIK med projektet Fotboll för alla för att stärka tränare och se till att de blir bättre på att förebygga våld, homofobi och sexism.”

Vad var det som hände under din tid med projektet?
”Från början var alla positiva. Jämställdhetsarbete fokuserar ofta på tjejer och anses nog ofarligt av många män. Men efter ett tag tyckte vissa att det blev för mycket fokus på hbtq och maskulinitet. Vi fick kommentarer som ’har jag tatuerat in ett bögmärke på halsen alltså?’ på AIK:s Facebooksida från någon som tatuerat in AIK:s logga.

Vad var det som var provocerande?
”Jag ansågs vara en infiltratör och en extremist. De kallade mig Ondskan – vilket är ju ett svårt namn att leva upp till. Men jag tror att vissa supportermäns självbild och status blev hotad.”

Du klev av Fotboll för alla efter att någon satt upp en bild på dig med en kniv genom pannan i dörren till din dåvarande chefs hem. Vad hände efter det?
”Jag hade polisbeskydd en period, men utredningen lades ned. Jag var mest besviken över att styrelsen inte var tydlig med att de stod bakom mig. De uttalade sig svepande om att hot inte är okej. Det kändes fegt. Att män säger ifrån till andra män i sina egna grupper är väldigt viktigt. Det betyder oerhört mycket för att jargong och beteenden inte ska få fäste. Många män hörde av sig till mig privat och gav mig stöd, men gjorde det inte öppet. Men fler säger ifrån numera.”

Vad skulle du säga är problematiskt med fotbollsvärlden?
”Från supportervärlden och spelplanen till tränar- och domarleden och styrelserummet är den mansdominerad. Det har gett en värld med mycket snäva normer. Föräldrar förstärker de här normerna utan kanske att tänka på det. Pojkar får inte klaga eller gråta, de ska kämpa på och resa sig upp. Här är språket viktigt. Det är svårt att vara pojke på många sätt.”

FAKTA
Sofia B. Karlsson

Ålder: 39 år.
Familj:
Son, 7 år,och släkt i Västervik, Göteborg och Stockholm.
Bakgrund:
Examen i sociologi. Jobbat i tio år med att utbilda organisationer, företag och föreningar i jämlikhetsfrågor. Konsult på RFSL och Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna om inkluderande idrott.
Aktuell:
Författare till boken Stå upp när det blåser – hur lagidrotten kan verka för inkludering, mot homofobi och våld (Pintxo förlag).
Frukost:
Kaffe och bulle på fotbollscaféet Café dello sport i Hornstull i Stockholm.

VISA MER

På vilka sätt då?
”Säger man att du ’spelar som en kärring’ eller ’skärp er tjejer’, som negativa kommentarer till pojkar – vad får de för bild av kvinnor då? När man nöter in att använda tjej som skällsord eller förnedrande epitet. Eller att det är svagt och dåligt att vara ’bög’. Sådant färgar ens värld och man sätter ribban för vad som är okej.”

Vad tyckte tränarna om detta när du pratade med dem?
”De var jätteintresserade och positiva. Nästan alla tränare är själva män som har vuxit upp med de här förväntningarna hur de ska bete sig. Min bok handlar om strukturerna och traditionerna som präglar lagidrott och jag har skrivit den tillsammans med tolv olika män i olika ledarroller. Det är viktigt att visa att jämställdhet inte är en kvinnofråga – mäns deltagande i jämställdhetsarbete är en stor del av lösningen.

Kvinnor duckar långa kravlistor

För en person som helt står utanför fotbollsvärlden så är delar av supporterkulturen obegriplig. Du som är supporter, vad gillar du?
”Tävlingen är ju spännande, att leva ut antagonismen på läktaren. Mycket av det är en social grej. Jag läste en undersökning om att det största hotet mot mäns hälsa är ensamhet. Fotbollen och matcherna är ett socialt kitt. Boka in en ölkväll med vänner behövs inte eftersom allt redan finns planerat.”

Går du på alla AIK-matcher?
”Jag försöker gå på alla herr- och dammatcher i Stockholm och jag åker iväg på några bortamatcher.”

Kända kvinnor ger råd till sina tonårs-jag

Du har en son som är 7 år, spelar han fotboll?
”Nej, han är inte intresserad hittills. Han går på jijitsu.”