Di Weekend INTERVJUER

»Investera istället för att spara«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Anna Svahn.

Foto: Patrik Olsson

Anna Svahn har på kort tid nått en maktposition som inspiratör för att få kvinnor att investera. Efter sitt andra magsår värdesätter hon tid allt mer och skriver nu en roman.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du är medgrundare till det kvinnliga ekonominätverket Economista och är projektledare för investerarnätverket Feminvest, vad brukar folk fråga dig först av allt?

”Hur jag kunde gå från att vara grön på aktier till att jobba med det jag gör på så kort tid?’ Jag var hooked från det att jag köpte mina första aktier för snart sex år sedan. Men det är bara två år sedan jag tog min examen i företagsekonomi.”

Vad är målet med Feminvest?

”För mig är det att det inte ska behövas alls. Min dröm är att jag ska bli arbetslös i den aspekten, att kvinnor och män ska ha precis lika stor plats.”

Vilka fördomar möter du?

FAKTA
Anna Svahn

Ålder: 25 år.

Bor: Vindsvåning i Stockholm.

Familj: Sambo.

Bakgrund: Företagsekonom och har jobbat med event, bland annat junior-VM i vindsurfing i Malmö 2016.

Fritid: Skriva, måla tavlor, träna på gym och laga mat.

Favoritbok: American Psycho, av Bret Easton Ellis.

Frukost: Hemlagade pannkakor med färska hallon, blåbär, björnbär, banan, kokosflingor och kvarg samt kaffe, i lägenheten i Stockholm city.

VISA MER

”En del tror att jag är någon form av extrem feminist som anser att kvinnor är bättre än män eller att jag skulle vara för kvotering. Men om jag kan hjälpa kvinnor tar jag gärna den rollen.”

Du är 25 år, kommer din generation att få uppleva ett jämställt samhälle?

”Nja, det är väl lite naivt att tro för jag möter fortfarande personer som hävdar att det inte finns några löneskillnader mellan kvinnor och män. Med lite mer kunskap och informationsspridning så kanske det kan bli så. Förhoppningsvis.”

Vad önskar du att dina föräldrar eller lärare hade lärt dig mer om inom ekonomi?

”Konceptet investeringar. Man har alltid pratat om sparande på ett extremt tråkigt sätt – ’om du sparar nu kanske du kan göra något roligt senare’. Vilken ungdom tar det på allvar i dag? Vem skiter i att åka till Kos när de är 18 för att kunna gå i pension när de är 60 år? När jag själv upptäckte tjusningen i att se mina pengar växa, ville jag inte spendera. Fokusera på investeringar i stället för att spara och då menar jag inte bara pengar utan även tid. Ska jag resa eller investera den tiden i något mer utvecklande?”

Forskning visar att när det gäller aktier är kvinnor mer riskmedvetna än män, stämmer det även på dig?

”I början var jag inte speciellt riskmedveten. Men jag har läst forskning som pekar på skillnader mellan kvinnor, de som haft högre halt testosteron i fostervattnet är mer riskbenägna i vuxen ålder. Jag misstänker att jag har ganska höga halter av testosteron jämfört med andra kvinnor sett till min riskaptit.”

Handlar du mycket nu?

”Inte alls. Däremot gjorde jag precis min första investering i ett onoterat bolag, Style by Mouche. De har en lägenhet som används som showroom för kläder, inredning – allt. Man kan köpa allt där, från färgen på väggarna till porslinet.”

Du skriver på en bok nu, berätta?

”Jag började i maj och blev precis färdig med råmanuset. Titeln är Svart Svahn, men den handlar inte om börsen. Det är en skönlitterär skildring av tid där jag jämför stress med knark. Jag har alltid varit stolt över att jag jobbat mycket. Men i våras hade jag mitt andra magsår och har insett att jag ger mig själv absolut noll ledig tid. Den kommer nog att väcka många reaktioner. Jag har dessutom valt att döpa karaktärerna till Anna och Micke, så det blir nog en snackis.”

Ja, du är sambo med Mikael Syding som är tidigare hedgefondförvaltare. Vad pratar ni om vid frukostbordet?

”Oj, i går var det om folk skulle köpa Ericsson om bolaget noterades i dag. Annars pratar vi inte jättemycket om aktier, däremot att man kan hitta lycka i annat än materiella ting och om framtiden, till exempel att vi drömmer om att flytta utomlands och skriva böcker.”

Ni har nått en position som ett powerpar bland aktieintresserade på Twitter. Har det varit ett medvetet mål?

”Nej, det fanns ingen plan. Det började med att vi lade ut dumheter med kommentarer till varandra och blev fascinerade av att folk tyckte det var kul. Nu är det roligt att driva på, även om många tror att vårt låtsastjafs är på allvar.”

Du pratar allt mer om fonder i din blogg, är det ’dags att börja tänka på pensionen’?

”Haha, nej, men alla vill inte hålla på med aktier. Tycker du inte att det är roligt med aktier, men vill investera, är fonder ett alternativ.”