Di Weekend INTERVJUER

Influencerns bästa stalltips

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FLYGANDE RYTTAREN. Carl Hedin visar sin akrobatiska talang och styrka på hästen Davalerian med smeknamnet Lucas.

Jack Mikrut

SÄRÖ Han är dressyrryttare på toppnivå som nu har köpt en hopphäst och tävlar i båda disciplinerna. Dessutom är 28-årige Carl Hedin en av Sveriges största ridsportprofiler på sociala medier. ”Jag gillar att bryta mot normen”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För vissa skulle det vara fullt upp att bara sitta på en hästrygg. Carl Hedin klarar av något som ser ut som en omöjlig balanskonst och lägger sig på rygg på hästen Lucas. Han lyckas dessutom hala upp mobiltelefonen – ett av hans arbetsredskap.

På sitt Instagramkonto @hedincarl har han en lika enkel som självklar beskrivning av sig själv:

”I ride horses and have a dog.”

Första bilden är från 2012. Nästan 2 400 inlägg senare har kontot 166 000 följare. 80 procent är kvinnor.

Populäraste videon är när han visar galopp­ombyte i varje språng som hittills har visats runt 300 000 gånger. Kommentarerna rinner in. Carl Hedin är aktiv och svarar ofta, men inte alltid.

FAKTA
Carl Hedin

Född: 1991 i Borås.

Bor: Särö, Kungsbacka kommun.

Utbildning: Gymnasiet i Borås, Ridsportgymnasiet Strömsholm, ekonomi och marknadsföring på Royal Holloway university, London

Tävlingsresultat i urval: SM-guld i lag 2017, etta i Falsterbo i klassen för fyraåringar 2018, femma i klassen för sexåringar och fyraåringar i Falsterbo 2019.

Företaget: Eques Management bedriver träningsverksamhet, utbildning, konsultation samt förmedlingstjänster av hästar. Bolaget omsatte 2,8 Mkr 2018 och gjorde en vinst på 1,2 Mkr.

VISA MER
FAKTA
166 000

– så många följare har ­Carl Hedin på sitt Instagramkonto @hedincarl. 45 procent av följarna är i åldern 18–24 år och 81 procent av följarna är kvinnor.

VISA MER

”Om det är god ton försöker jag svara på frågor, men om det är elakheter blockar jag. Det är min personliga sfär som jag bestämmer över, precis som jag bestämmer vilka som får komma in i min lägenhet. Jag är som tur är relativt förskonad från hat, men det kommer alltid att finnas personer som inte delar just mitt synsätt”, säger han och dukar bordet med porslin där legendariska hopphästar är avbildade.

Samarbetar med företag

Förutom kommentarerna får han 20–100 meddelanden per dag. Mest från personer som beundrar och ser upp till honom.

”Jag är mycket medveten om att jag är en förebild för många och tar det på stort allvar”, säger han.

Tack vare det stora genomslaget har han kunnat knyta till sig flera samarbeten med företag som Agria, Krafft och Firstvet. Kontrakten har blivit allt mer lukrativa.

”Jag skulle kunna ta ut en lön och leva bara på mitt instagrammande. Det är viktigt att förstå sitt värde. Jag lägger inte ut bilder för att jag får olika slags hästprodukter. Ett schabrak betalar inte min hyra. Jag tar betalt för marknadsföringsvärdet som det ger att synas i mitt flöde”, säger Carl Hedin.

Flödet är en blandning av bilder och filmer från seriösa tävlingssammanhang, komiska inlägg från stallet och häftiga bildkompositioner. Både proffsbilder tagna av en fotograf som han anlitar en gång i månaden och egna selfies och mobilfilmer. Han har lyckats locka fler följare på Instagram än ­flera av ridsportens allra största stjärnor som Malin ­Baryard, Peder Fredricson och Patrik Kittel.

”Att vara en framgångsrik tävlingsryttare betyder inte nödvändigtvis att man får många följare. Sociala medier handlar om att dela med sig av sitt liv på ett intressant sätt och vara tillgänglig för följarna, det kanske är där jag vinner mark”, ­säger Carl Hedin.

Hyr in sig på gården

Hans ständige följeslagare hunden Iris är också med, en blandras mellan ungersk vallhund, ­cavalier king charles spaniel och shih tzu. Hästarna har vant sig vid Iris och tar ingen notis om henne fast hon springer runt benen på dem. I stallet huserar också katten Pipaluk, som kallas ­Pippi, och som är där för att jaga möss, men mest latar sig.

Carl Hedin visar oss runt i de två stallängorna där han har sina hästar. Gården ligger söder om Göteborg, någon mil från Kungsbacka i riktning mot havet. Särö Stable ägs av familjen Jönsson och Carl Hedin hyr in sig där sedan tre år till­baka. Han har jobbet inpå knuten eftersom han också hyr en lägenhet i ett av bostadshusen.

Han ger katten en klapp när han går förbi. Stryker undan luggen på hästen Ville som sticker ut huvudet ur boxen. Lyfter upp Iris i famnen. Han kelar med djuren till synes utan att tänka på det under tiden som han berättar om sitt företag – Eques Management. Namnet bygger på hans idéer om ett tätt samspel med hästarna. Eques ­betyder hästmänniska på latin. Carl Hedin vill inte bara vara influencer och tävlingsryttare, utan vill också utveckla sitt företag. Affärsidén är att höja värdet på hästarna genom att köpa dem unga och träna upp dem. Dessutom arbetar han med kurser, konsultation och förmedling av hästar.

”Jag kanske inte blir Sveriges bästa ryttare, men jag ska bli Sveriges bästa hästmänniska”, säger han.

Bolaget har blivit allt mer stabilt, även om det fortfarande är relativt nytt och litet jämfört med andra hästföretag. I fjol var omsättningen 2,8 Mkr och vinsten 1,2 Mkr enligt årsredovisningen.

”2017 kände jag att det lossnade. Innan dess var det jobb, jobb, jobb och ändå inget kvar på sista raden.”

Hur har du lärt dig att driva företag?

”Kortfattat handlar det om att tjäna mer ­pengar än du gör av med och det utgår jag från”, säger han.

Kan slå börsen

Första hästen var en riktig chansning.

”Den hade ett grovt fel vid veterinärbesikt­ningen och jag fick köpa den för ett lågt pris. Men det ­visade sig vara ett fel som inte påverkade hästens bruklighet. Jag tränade den och lyckades på tävling visa att den kunde prestera. Därför kunde jag sälja den åtta månader senare med vinst”, säger han.

Nu tittar han på runt 200 hästar i veckan och vågar till och med slå till även om han bara sett dem på film. Mest väljer han hästar som inte har ridits, eftersom priset annars är för högt.

”Jag går på härstamning och blodslinje, hur hästen rör sig och så får jag använda en dos fantasi för att föreställa mig hur den kan bli som inriden. Sedan är det en prisfråga om jag köper”, säger Carl Hedin.

Värdeökningen kan slå börsen med råge. Om man träffar rätt vill säga.

”Går det riktigt bra kan man köpa en häst och sedan sälja den ett år senare för tio gånger så mycket. Men då ska man ha både tur och tajming”, säger Carl Hedin.

Samtidigt har han också ett dilemma att som tävlingsryttare ibland tvingas sälja sina ­bästa framtidshopp.

”Det är hela tiden en balansgång. Jag behöver sälja för att säkra kapital för företaget, men jag måste också behålla en del hästar för min tävlingskarriär. Det är extra svårt när man tycker mycket om en häst och känner att den har stor potential som tävlingshäst. När man inte vill sälja är det flest som vill köpa”, säger han.

Vad letar du efter hos en häst?

”Först och främst ridbarhet, hästens förmåga att lära sig och att den ska vara intresserad av dig som ryttare. Jag vill att de ska ha mycket energi. Det kan inte bli för mycket energi, det handlar bara om att man kan kontrollera den”, säger Carl Hedin.

Kom femma i Falsterbo

Han är uttagen till svensk dressyrsports elitsatsning Knytkalaset och tränar för den välmeriterade dressyrryttaren Jan Brink som har en rad topplaceringar från internationella mästerskap.

En av de hästar som Carl Hedin håller särskilt högt är Van der Veen, som för enkelhetens skull kallas Ville. De kom femma i Falsterbo i somras och laddar nu för Jönköping Horse show som startar den 30 oktober. Där ska han även tävla med Fortunity som har smeknamnet Filip och Donna Frapin, som ägs av Ulrika Bynander. Det blir tre dressyrstarter och dessutom ska han vara moderator under en ungdomsdag med tema hållbarhet.

Men det som är mest ögonbrynshöjande i hästvärlden är att han också ska delta i hopptävlingen med nyinköpta hästen Christian Grey. Senaste året har han kört några hoppstarter, men då med lånade, mer erfarna hopphästar.

”Att även satsa på hoppning är typiskt mig, jag vill inte följa några normer. Det är utmaningen som lockar. Jag har inga planer på att sluta med dressyren, men vill ha hoppningen som ett sidoprojekt när jag nu har köpt en häst som är en ­multitalang”, säger Carl Hedin.

Han räknar dock inte med någon bra placering i hoppningen.

”Vi kommer att ha fullt upp med att ta oss runt banan”, säger han.

I dressyren hoppas han mer, men är försiktig i sin förhandstippning. Längre fram har han högt ställda tävlingsmål även om han är splittrad.

”Jag vill gärna rida i landslaget och tävla i OS, men jag vill också driva mitt företag och köpa och sälja hästar”, säger han.

Ensam kvinna i en av världens farligaste sporter Företagsråd från pappa

Carl Hedin äger ensam sitt företag, men har sina föräldrar Joakim och Helén Hedin i styrelsen. ­Pappan är en erfaren företagare. Han grundade fastighetsbolaget Bockasjö tillsammans med Paul Frankenius, som också är från Borås, och känd för sin bakgrund inom modebranschen i både JC och Kapp-Ahl.

”När jag frågar pappa om råd tycker han alltid att jag ska sälja hästen. Jag väger nog in fler faktorer”, säger Carl Hedin.

Du är uppvuxen i en villa i Borås. Hur började ditt hästintresse?

”Jag var redan som barn oerhört intresserad av djur och natur och tittade i timmar på naturprogram. När jag var runt fem år följde jag med min syster till Borås fältrittklubb och blev jag sparkad av en häst, vilket gjorde mig livrädd för hästar. Men ett par år senare såg jag en film om vild­hästar och kände att jag ville börja rida. Då var rädslan som bortblåst”, säger han.

Han testade även andra sporter, men ingenting lockade som hästarna.

”Jag spelade både tennis och fotboll. Typ en halvtimme av varje innan jag slutade”, säger han och skrattar.

Inte många killar på ridskolan

I stället la han sin fritid på ridskolan Borås fältrittklubb där morfadern Tore Carlebäck var aktiv. Mamma Helén hade ridit i unga år och de båda äldre systrarna Cecilia och Madeleine red. Systrarna slutade, men Carl Hedin höll i. Att det var ovanligt med killar på ridskolan brydde han sig inte så mycket om.

”I början av tonåren var det lite jobbigt eftersom man vill vara som alla andra, men när människor runt omkring mig märkte att jag var bestämd i att jag ville hålla på med ridning vände det. Då blev folk imponerade och tyckte att det var coolt”, säger han.

Han hyllar de svenska ridskolorna.

”Vi ska verkligen vara stolta över ridskolorna som ger många barn och unga möjlighet att ägna sig åt ridning. I andra delar av världen är det bara privilegierade som kan hålla på med hästar. Dessutom är det en ypperlig ungdomsgård”, säger han.

Kommunicera med hästen

Carl Hedin började gymnasiet i Borås och gick ett år på teknikprogrammet, men bytte sedan till ridsportgymnasiet Strömsholm där han kände sig betydligt mer hemma.

Tävlandet började han med redan på ridskolan, först hoppning och fälttävlan, i 16-årsåldern blev det mer och mer dressyr.

”Jag är fascinerad av att förstå hästen och att kunna kommunicera med den. Det som lockar i dressyr är känslan av att ha telepatisk kontakt med djuren. Jag strävar efter att vara som en avatar som kopplar ihop mig med hästen så att hästen kan ­följa mina tankar”, säger han, och syftar på filmen Avatar där utomjordingar fysiskt kopplar ihop sig med drakfåglar för att flyga synkroniserat.

I dressyren ska momenten se lätta ut och ryttarens rörelser ska inte synas.

”Utmaningen är att göra supersvåra övningar, fast det ska se självklart ut”, säger han och visar i paddocken hur Cabaletta, som kallas Cajsa, med lätthet svänger runt i en stilig piaffpiruett.

Pluggade ekonomi i England

Carl Hedins karriär på sociala medier började med en olycka.

”Jag jobbade på ett stort träningsstall i Danmark, men hade oturen att bryta armen. Då började jag att göra filmer och bilder till stallets Facebook­sida och märkte snabbt vad som skapade mest reaktioner och vilka tidpunkter som var bäst att lägga ut saker. Måndag förmiddag hände inget, men fredag kväll rasslade det in likes”, säger han.

Att hans liv skulle innehålla hästar visste han redan, men han ville också skaffa sig utbildning.

”Jag ville inte ha gått genom livet utan att ha varit på ett universitet, så jag pluggade ekonomi och marknadsföring ett år i England”, säger han.

Rider åtta hästar per dag

När han 2016 aktivt började bygga sitt varu­märke i sociala medier möttes han av mycket skepsis från hästvärlden.

”Bakvägen fick jag höra en del negativa åsikter. Som att jag hade fel fokus och det ifrågasattes om jag alls red eller om jag bara tog selfies. Man ­skulle rida och inte hålla på med mobilen. Jag är glad att jag inte lät omvärlden påverka mig. I dag får jag frågor om hur man gör för att lyckas på ­sociala medier och flera toppryttare följer mig, säger han.

Carl Hedins dagar är vanligtvis fulla av ridning. Hans två anställda är först i stallet klockan 06.30 och gör morgonbestyren, som att fodra och mocka. Carl Hedin brukar komma dit klockan 08.00 och sedan är han i sadeln i fem–sex timmar.

”Jag rider åtta hästar per dag”, säger han.

Hästskötarna har också sina egna hästar inackorderade och tränar för Carl Hedin.

”Att jobba här är som ett ridläger som aldrig tar slut”, säger Emelie Häggblad, när hon borstar Cajsa och lägger olja på hovarna.

Hästhopp för 120 miljoner

Carl Hedin har tio–tolv hästar i träning. Hälften äger han själv. Säljer han en köper han snart en ny. Förutom egen träning håller han i kurser för andra ryttare, ger rådgivning och deltar i olika sponsorevenemang.

”Att tänka i större banor är ett modernt sportmannaskap för mig. Jag vill kombinera tävlandet med att utveckla hästarna och mitt företag. Allt hänger ihop. Men främst är jag ryttare”, säger han.

På frågan om vilka han inspireras av svarar han tre namn.

”Greta Thunberg. Tänk att vara 16 år och sätta ord på den mest komplexa utmaningen vi har och göra det på ett så enkelt sätt. Jag tänker själv mycket på klimatet. Sedan Usain Bolt för hans mentala styrka och idrottsprestation och Lisen Bratt Fredricson för hennes hästentreprenörskap.”

Headhuntad på en fest

Carl Hedin är noga med detaljerna. Inför vårt besök har han lagt fram tre olika uppsättningar kläder för att få varierade bilder. Jeanslooken, tävlingslooken och naturlooken. Han har några år bakom sig som modell.

”Jag blev headhuntad på en fest och tyckte det var kul, men jag kände aldrig någon passion för det. Mycket väntan och inte så spännande som det kanske verkar”, säger Carl Hedin.

För sitt Instagramkonto är han van vid att ta annorlunda bilder. Hästen Lucas, som har stamtavlenamnet Davalerian, står fascinerande stilla när vi fotar Carl Hedin liggande på rygg. Några gånger kanar han av och börjar om. Även fotot där han med raka armar lyfter kroppen vertikalt ­utmed hästryggen kräver några omtagningar innan det sitter. Men Carl Hedin fortsätter outtröttligt.

Vill ha en egen gård

Runt stallet i Särö finns vackra ridvägar ut i skogen och en kort ritt bort kan man ta sig ut till havet och rida i den mjuka sanden.

”Det är ingen badstrand så vi kan rida där och det är helt underbart”, säger Carl Hedin.

Vägen dit kräver ett språng över ett dike och att ta sig genom ett snår, men väl ute på de flacka sandvidderna är det fritt fram för galopp. Carl ­Hedin rider ut i vattenbrynet så skummet yr runt hovarna på Ville. Hunden Iris springer efter som ett streck. Skakar av sig vattnet när de kommer upp på sanden igen, men tvekar inte att följa med på ännu en runda ut i vattnet.

”Jag är nära att leva min dröm redan nu. Men jag vill förfina den. Längre fram skulle jag vilja ha en egen gård i de här trakterna”, säger Carl ­Hedin och håller in Ville.

Skulle du ha varit en bättre ryttare om du specialiserade dig och inte ägnade dig åt Instagram?

”Nej, det tror jag inte. Kombinationen sociala medier och hästar är min nisch”, säger han.