Di Weekend INTERVJUER

»I Borlänge spelade alla i band«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TILLBAKA TILL RÖTTERNA. Bröderna Norén är aktuella med singeln och den kommande plattan .

Petronelle Halvorsen

Bröderna Gustaf och Viktor Norén har länge varit kända namn i musikbranschen,i banden Mando Diao och Sugarplum Fairy. Nu släpper de för första gången ett album ihop. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Varför ville ni göra er kommande skiva Hymns to the rising sun?

Viktor Norén: ”Det bara hände. Både jag och Gustaf befann oss för första gången utan något musikprojekt samtidigt. Vi började skriva låtar tillsammans med Björn Olsson, en nära vän till oss. En låt blev två, och helt plötsligt hade vi skrivit 20 låtar på en månad. Vi insåg när vi lyssnade på låtarna att de hade en genomgående ­känsla. Vi bestämde oss för att det skulle bli en platta när den redan egentligen var gjord.”

Vad var det för genomgående känsla? 

Gustaf Norén: ”Hopp. Vi sjöng om våren och solen. Men även om ånger och sorg.” 

VN: ”Ja, trots mörker finns det en positiv ­känsla i låtarna. En framtidstro. Något som kanske känns extra aktuellt just nu.” 

Tror ni musiken får en annan innebörd i en ­orolig tid? 

GN: ”Ja, som musiker förstår man helt plötsligt musikens riktiga syfte. Att det handlar om skaparglädjen och inte om att tjäna pengar. Att man kan hitta tillbaka till den känslan man hade första gången man spelade musik.” 

VN: ”Vi fann den känslan redan innan coronakrisen. Det är väldigt lätt att göra det tillsammans med sin bror. Det handlar om att gå tillbaka till sina rötter.”

FAKTA
Viktor Norén

Ålder: 34 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Gift med Johanna Norén, två barn.

Bakgrund: Sångare och gitarrist i Sugarplum Fairy, låtskrivare och producent i State of Sound. ­Spelade Mick Jagger i tyska filmen Das Wilde Leben. ­Huvudrollen i musikalen American idiot.

VISA MER
FAKTA
Gustaf Norén

Ålder: 39 år.

Bor: Dala-Floda, utanför Borlänge.

Familj: Gift med Pernilla Wåhlin Norén, fem barn.

Bakgrund: Sångare, ­gitarrist i Mando Diao till 2015. Var med i filmen She’s wild again tonight. Egen studio i Dala-Floda, jobbar som musiklärare.

VISA MER
Ni är tre bröder i familjen som håller på med musik. Var kommer intresset från?

GN: ”Mamma och pappa. Av pappa fick vi ­intresset av att spela musik och av mamma att lyssna. Att vi är uppväxta i Borlänge är nog också en viktig faktor, alla spelade i band där. Det är en del av folkkulturen. 

Gustaf, 2018 flyttade du tillbaka till Dalarna, varför? 

GN: ”Jag ville vara nära familjen. Min fru kommer också från Borlänge så barnen har både morföräldrar och farföräldrar där. Dessutom fick vi båda jobb där, hon som arkitekt och jag som musiklärare. Men vi bor i Dala-Floda.” 

Magnifikt av Mando Diao Kan du sakna Borlänge, Viktor? 

VN: ”Inte än, men lockropet kanske kommer senare. Gustaf är ju fem år äldre än jag också.”

GN: ”Min livssituation var helt avgörande då med. Mellan jag var 20 och 34 år hade jag 200–300 spelningar om året, för mig var det motiverat med en kursändring. Jag kände att jag hade stått och spelat samma låt om och om igen. Där har jag och Viktor olika erfarenheter.” 

VN: ”Jag har varit mer rastlös och gjort otroligt mycket olika saker i min karriär. Musikal, spelat house, folkmusik, hårdrock och pop. Det finns en förbannelse i att fastna i ett specifikt fack som musiker. Det var det som var så härligt när den här skivan kom till, det fanns ­ingen ram att förhålla sig till.” 

När insåg ni att ni ville satsa på musiken?

VN: ”Tidigt. Jag minns hur jag, vår brorsa ­Calle Norén och Kristian Gidlund, som jag startade Sugarplum Fairy med, satt på ­Kristians rum och hade krismöten om varför genom­brottet aldrig kom. Då var jag 14 år och hade redan haft två band innan dess.” 

GN: ”Ja, jag tyckte det var sent när jag gick med i Mando Diao som 16-åring. Då hade jag redan spelat i tre band innan. När jag var 20 år fick vi äntligen skivkontrakt.”

Jakob Hellman talar om allt I sommar är tanken att ni två ska ut på en Sverigeturné och spela folkmusik, hur blir det med den nu? 

VN: ”Det är väldigt osäkert om det blir av. Men vi kommer ju spela musik resten av livet, det är inte hela världen om det skjuts upp.” 

GN: ”Ja, vi sjunger och spelar hela tiden, även om vi inte gör det framför en publik. Man ska aldrig sluta spela. Får du inte betalt för din sång nu, förbered dig för den dagen du får det. ­Nästa gång du sjunger framför publik hörs det att du övat och växt, men kanske också tagit en paus. Pauser är också viktiga.”