Di Weekend INTERVJUER

»Hur jag ser ut kan provocera«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med Thomas ­Sekelius.

Banfa Jawla

Bokdebutanten Thomas Sekelius , 21 år, är en av Sveriges största Youtube-­stjärnor. ”Det är lätt att bli pengablind”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du är en av Sveriges största skönhetsyoutubers och har över 300 000 ­följare. Vad är ditt första minne av smink?

”Jag var 10 år och var med i musikalen Sound of Music. Jag lånade med mig smink från smink­logen och pudrade sönder mig själv, jag tyckte det var så kul. Sminkintresset växte mer och mer, mest genom att jag tittade på Youtube. När jag var 17 år ville jag köpa smink på nätet och ­plockade ihop en varukorg på en sajt för 1 500 kronor. Jag gick ner till min pappa i köket, lite halvt nervös, och frågade om han kunde beställa hem det till mig. Han sa bara ’absolut’, och det var inga konstigheter. Där och då visste jag att det kunde bli ett intresse som jag inte skulle ­behöva kämpa för.”

Kort därefter startade du din Youtubekanal som snabbt blev väldigt stor. Hur togs det emot på gymnasieskolan du gick på?

”Mina klasskamrater tyckte bara det var kul och när det började gå bra blev de mina största fans. Alla var väldigt accepterande. Det gjorde det ­också lättare för mig att komma ut som gay ­eftersom en kille i min klass redan hade gjort det. Det var lite mer trångsynt på högstadiet.”

Du plockade precis fram din kamera för att ­filma en vlogg medan vi pratar. Blir du aldrig trött på att dokumentera allt du gör?

”Jo, jag gick in i väggen förra sommaren. Det blev väldigt mycket jobb, en morgon vaknade jag och bara började storgråta av ångest. Jag är mitt eget varumärke, om jag inte är på plats fungerar det inte. Jag vill inte svika mina följare. Det ­senaste året har jag lärt känna mig själv och vet vad mitt psyke behöver. I bland vill jag bara ha en rutin och gå till ett jobb där någon säger vad jag ska göra. Men samtidigt tycker jag om den här livsstilen och har precis börjat med Youtube igen.”

Skönhet som livsstilsfenomen och intresse har blivit oerhört stort på sociala medier de ­senaste åren. Vad tror du att det beror på?

”Det är ett helt nytt sätt att lära sig om smink, det är inget som har funnits på tv. Förr såg man kanske sin mormor stå framför spegeln och ­lägga på en blå mascara. På det här sättet får man ­kontakt med människor på ett nytt sätt. Många kommer fram och säger att det känns som att de känner mig.”

Bianca Ingrosso får 200 000 kr för en bild Finns det någon gång du medvetet inte ­sminkar dig?

”Om jag går sminkad till okända sällskap, med en lite mer androgyn klädsel, då är jag ganska rädd. Hur jag klär mig, ser ut och beter mig är väldigt provocerande för många människor. Då kan det räcka att någon ser eller hör mig för att de ska vilja göra mig illa. Är jag däremot med människor jag känner brukar jag vara väldigt självsäker.”

Hur ser din följarskara ut?

”Den största gruppen är mellan 18–24 år, ­mellan 13–17 år är den näst största, men det är de som syns och hörs mest. I dag är 20 procent av följarna killar, det är bättre än när jag började, då var de bara 5 procent.”

FAKTA
Thomas ­Sekelius

Ålder: 21 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Föräldrar och en syster.

Frukost: Juice och kaffe på Scandic Grand Central i Stockholm.

Aktuell: Med boken Two Faced (Bonnier Fakta).

VISA MER
Vilken är den vanligaste frågan du får?

”Jag får ofta kommentaren: ’Vad bra du sminkar dig för att vara kille’. Jag har inte fötts med något handikapp och tjejer har inte fötts med en given ­talang att kunna sminka sig. Heteronormen stör mig. Om jag ser lite fräsch ut i ansiktet tror folk att jag är gay bara för att jag tar hand om mig själv. Det är så konstiga fördomar. Sedan frågar folk ofta om jag är kille eller tjej. Spelar det någon roll?”

»Egentligen vill jag bygga lego« Förra året omsatte ditt företag nära 1,7 miljoner kronor och du gjorde en vinst på 700 000 kronor. Vad betyder pengar för dig?

”Jag hatar pengar, för de skapar ofta problem. Jag vill att det ska gå bra för mig, men jag ­struntar i om det är stora eller små summor. Jag är så glad att jag har en revisor. Pengarna från samarbeten kommer i klumpsummor, så man blir lätt pengablind. Jag gick från att ha studentbidrag till att börja med Youtube och då exploderade det. Jag har varit dålig med pengar, men jag lär mig. Alla är ju 21 år någon gång.”