Di Weekend INTERVJUER

HQ-kraschen inspiration till finansrysaren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Journalisten och författaren Carolina Neurath är aktuell med tv-serien

Joey Abrait

Den prisbelönta ekonomijournalisten och författaren Carolina Neuraths ­finansrysare blir tv-serie i höst. Handlingen är delvis inspirerad av verklighetens HQ-krasch.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Fartblinda blir en tv-serie med premiär i höst på TV4 och C More. Berätta om projektet.

”Tv-serien är baserad på min finansthriller Fartblinda, som i sin tur är baserad på min reportagebok om HQ-kraschen där finansmännen Mats Qviberg och Sven Hagströmer stod i ­centrum. Det finns en hel del likheter med verklighetens HQ, men det som främst skiljer tv-­serien från boken är att manusförfattarna har lagt till en kärlekshistoria mellan huvudkaraktären Beatrice Farkas, som spelas av Julia Ragnarsson, och en bankdirektör som spelas av Marias Varela. Jag kan förstå att det kryddar handlingen, men själv gillar jag inte riktigt att skriva om kärlek och sex.”

Hur mycket av dig själv finns i Beatrice Farkas?

”Rent yrkesmässigt finns det många likheter. Hon är nördigt engagerad i sitt jobb, så att det nästan slår över och blir onormalt, på samma sätt som jag. Personlighetsmässigt är hon lite mer fyrkantig och socialt klantig än jag. Och så ger hon sig in i den här tokiga kärleksrelationen med en gift man på ett sätt som jag aldrig skulle göra, så jag hoppas verkligen att tittarna kan skilja på fiktion och verklighet.”

Vad har du för relation till Mats Qviberg i dag?

”Ingen alls. Efter vad jag har hört tycker han nog fortfarande ganska illa om mig. Däremot har jag lunchat med Sven Hagströmer några gånger, och han har bett om ett signerat ex av min bok.”

Du blev själv hotad under HQ-granskningen. Vad hände?

”Det var egentligen under det rättsliga efter­spelet och jag vet inte om det hade med HQ att göra. Men när jag jobbade på SvD hörde ett säkerhetsteam från ett börsbolag av sig och berättade att det fanns någon som spanade på mig och höll koll på vilka källor jag träffade, men jag fick aldrig veta vem det var. Det sammanföll med att någon hade varit och skrapat på mitt dörrlås hemma, men jag fick bra uppbackning från tidningen.”

»Unga måste förstå att allt som sägs inte är sant« För nästan två år sedan lämnade du oväntat jobbet som ekonomijournalist för att bli tv-­ankare i SVT:s Morgonstudion. Hur var den övergången?

”I början var den väldigt svår, varje sändning var en kamp. Det blev inte lättare av att programmet inte var etablerat och led av barnsjukdomar. Vi hade tekniska problem och vi hade inte lärt oss att prioritera nyheter rätt. Ett exempel var när ­Janne ’Loffe’ Carlsson dog under min allra ­första sändning och vi slängde ut i princip allt ­planerat material för att ägna morgonen åt Loffe, det blev för mycket. I dag har vi hittat formen och programmet funkar mycket bättre.”

Det påstås att när du var ny sommarvikarie på Di.se 2008 så blandade du ihop miljoner och miljarder i en av dina första webbartiklar, vilket ledde till att börskursen störtdök i Swedbank. Stämmer det?

”Ja, men det rättades nog till ganska snabbt. Jag minns också att den längre artikeln jag skrev om den där resultatrapporten blev rätt värdelös, så ­redaktionen tog in en TT-text i stället. Inte konstigt att jag inte fick förlängt vikariat den gången.”

FAKTA
Carolina Neurath

Aktuell: Med tv-­serien Fartblinda som har premiär på C More den 19 ­augusti och TV4 den 2 september.

Ålder: 33 år.

Familj: Gift med Niclas Engsäll, kreativ chef på strategi- byrån Grow. Dotter, 5 år, och en nyfödd dotter. Två bonusbarn, 12 och 10 år.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: Reporter på Dagens industri, Placera.nu och Svenska Dagbladet. Har skrivit två reportageböcker och deckarna Fartblinda, Gränslösa och Brännmärkta. Har sommarpratat i P1, vunnit Guldspaden och Stora Journalistpriset. Programledare för Morgon-studion i SVT.

Frukost: Lax­omelett, färsk frukt, en smoothie, te och mineralvatten på Terrass Hibou på Bank Hotel.

VISA MER
Apropå att du började som ekonomijournalist, är du en Spara eller Slösa?

”Spara. Jag gillar inte att småslösa, utan sparar till större investeringar. Jag handlar till exempel inga jättedyra kläder eller väskor. De senaste åren har jag sparat till en stuga i fjällen, eftersom min man och jag letar hus i Åre.”

»De får bära ut mig härifrån« Du har egen häst och rider minst fyra gånger i veckan. Vad är grejen med hästar?

”Det är en sådan kontrast till stressen i medievärlden. Det går inte att tänka på något annat när jag är mitt i ett hårt ridpass, annars är jag ganska dålig på att stänga av jobbet.”

Du har just fått ditt andra barn. Kommer du att skriva en ny bok under föräldraledigheten, som du gjorde när du fick ditt första barn?

”Ja, men nu funderar jag på någon form av barnbok. Min äldsta dotter har alltid haft väldigt svårt att somna, så jag har blivit väldigt intresserad av vilka böcker och ljudböcker som får barn att slappna av. Nu vill jag skriva en sådan bok själv.”