Di Weekend INTERVJUER

»Hövligheten är imponerande«

David Cvach, Frankrikes ambassadör i Sverige.

Patrik Olsson

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Han besökte Stockholm som barn. 30 år senare är han här som Frankrikes nye ambassadör. Över en croissant berättar David Cvach om svårigheten att lära sig svenska och en ny Macron-optimism.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du bor sedan en månad tillbaka på franska residenset i Stockholm, varför ville du ses här?

"Jag har haft ett fullspäckat schema sedan jag kom hit, med möten, besök i Almedalen och förberedelser av Stefan Löfvens besök i Paris i slutet av juli. Så jag har inte hunnit upptäcka Stockholm så mycket, men passar på nu."

Du är Nordafrika- och Mellanösternspecialist, hur hamnade du i Sverige?

”Jag sökte mig hit, för att jag tycker att Sverige är ett spännande land som Frankrike kan göra mycket utbyten med inom kultur, ekonomi, politik och säkerhet. Även tech och hållbarhet är frågor vi kan samarbeta mer kring. Sedan hade min vän Jean-Pierre Lacroix varit ambassadör här och pratade mycket gott om landet.”

Han blev känd när han höll ett sommarprogram på svenska 2013. Hur är din svenska?

”Jag har tagit svensklektioner men min inlärning försvåras av att ni talar bra engelska i Sverige. Om tre år, i slutet av min vistelse, hoppas jag kunna ge en intervju på svenska."

FAKTA
David Cvach

Ålder: 43 år.

Familj: Hustru och tre barn.

Bakgrund: Utbildad bland annat vid prestigeutbildningen l'ENA. Har varit ambassadsekreterare i Iran och ambassadråd i Washington. Var rådgivare i Nordafrika- och Mellanöstern-frågor till Frankrikes president François Hollande. Frankrieks ambassadör i Sverige sedan en månad tillbaka.

Frukost: En latte, kardemummabulle och croissant på kafé Broms i Stockholm.

VISA MER

Är det något som överraskat dig här?

"Som barn var jag på körturné i Stockholm. Efter 30 år var jag positivt överraskad över att staden är lika vacker som jag mindes den, men mer kosmopolitisk, vilket jag gillar. Sedan tycker jag att hövligheten i de politiska debatterna här är imponerande. I Frankrike såg vi, särskilt under den sista presidentvalsdebatten, att det kan vara intensivt. Men med president Emmanuel Macron, som gillar dialog, kan det bli annorlunda."

Nästa station: Elyséepalatset

Apropå Macron, ni gick båda på prestigeutbildningen l'ENA, du i avgångsklassen över. Minns du honom från den tiden?

"Nej, under utbildningen träffar man inte de andra klasserna. Men vi har mötts några gånger, inte minst när vi båda arbetade som rådgivare till president François Hollande."

Hur skulle du beskriva honom?

"Han har bred kompetens, en lätthet att ta olika människor och ingen jag känner har något ont att säga om honom. Sedan har han, den här våren, lyckats skapa något i Frankrike som jag aldrig hade sett i mitt vuxna liv: en känsla av optimism. Från en djup pessimism har fransmän börjat återupptäcka Frankrike. Det finns såklart saker som behöver förändras, men färre tror att Frankrikes unicitet kommer att upplösas med globaliseringen. Tvärtom, har Macron ingett känslan att det som gör oss unika är vår bästa tillgång."

Många pratar om att Macron kommer att förändra Frankrike. Vilka skillnader kommer vi att se?

"I det politiska landskapet ser vi redan enorma förändringar när 75 procent av de nya parlamentarikerna aldrig har suttit i nationalförsamlingen tidigare. Emmanuel Macron har funderat mycket över landets historia. Han har en vision för hur vi ska utvecklas men också återgå till rötterna. Så våra traditionella, kulturella och gastronomiska värden kommer kvarstå, men man kommer också att se mer av den innovation och kreativitet som finns i Frankrike."

»Magin är viktig under uppväxten«

Det som kan sätta käppar i hjulen för förändringarna är ekonomin, när statsskulden är på nära 100 procent och budgetunderskott ligger över EU:s 3-procentsregel. Hur ser du på utvecklingen?

"Både presidenten och premiärministern har betonat att vi ska nå 3-procentsgränsen i år. Frankrike har för länge varit beroende av skulder, och nu måste vi rätta till det. För det är bara en balanserad budget som kan ge det manöverutrymme som krävs för att uppfylla presidentens mål om investeringar för framtiden."

Slutligen, i dag är det 14 juli, Frankrikes nationaldag. Hur brukar du fira?

”Förra året såg jag den årliga paraden på Champs-Elysées på dagen, och fyrverkerierna vid Eiffeltornet på kvällen. Det var en jättefin dag, men på kvällen kom nyheterna om attentaten i Nice som påminde oss om att vi lever i en svår tid, men vi kommer att klara det. Under paraden i år uppmärksammas även att det är 100 år sedan USA inträdde i första världskriget, det kommer att bli högtidligt."