Di Weekend INTERVJUER

Hövdings vd trivs bäst till havs

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fredrik Carling är vd på börsnoterade hjälmföretaget Hövding. Foto: Lars Jansson

Lars Jansson

Fredrik Carling, vd på börsnoterade hjälmföretaget Hövding, är njutningscyklisten som helst slappnar av på en havskajak.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Cykelsäsongen lider mot sitt slut, vad gör ni på Hövding nu?

”Nu laddar vi inför julafton. En av våra största ­försäljningsperioder är december månad.”

Vilken är den vanligaste frågan du får?

”Cyklar du till jobbet?”

Gör du det?

”Jag cyklar varje dag hemifrån till tågstationen, och sedan hem därifrån. Jag har en äldre cykel som jag kan parkera på stationen utan att vara orolig över att någon ska ta den.”

Hur är du som cyklist?

”Jag är ingen sportcyklist, snarare en njutningscyklist. Jag stannar inte alltid för rött ljus, eller följer alla trafikregler. Jag är lite busig som cyklist.”

Hur återhämtar du dig efter en lång dag?

”Jag ger mig ut på vattnet: kajak eller simning. Att koppla bort hjärnan och bara tänka muskler.”

FAKTA
Fredrik Carling

Ålder: 47 år.

Bor: Helsingborg.

Familj: Fästmön Desirée och tre barn.

Bakgrund: Tvåårig gymnasial utbildning, började sedan jobba på lagret på Levi’s för att sluta som vd för den nordiska verksamheten 16 år senare. Tre år som inköpsdirektör på Magasin du Nord, vd Diesels nordiska ­verksamhet. Nu vd för ­Hövding.

VISA MER
Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?

”En stor del lägger jag i mina barns framtid, ­sedan lägger jag också pengarna i svenska, mindre ­organisationer som jobbar med välgörenhet. Och så placerar jag dem i någon extra lyx för mig själv.”

Vad ville du bli när du var barn?

”Basebollspelare. Delar av min familj utvandrade till USA och vi har haft kontakt med dem under åren. Mitt intresse för USA ledde till att jag och min bror startade Helsingborgs basebollklubb.”

När var du riktigt glad senast, och varför?

”Härom veckan fick vi ett tackmejl från en cyklist som hade varit med om en allvarlig olycka. Hon hade fått inre blödningar i kroppen, men ambulanspersonalen fick det inte att gå ihop, eftersom huvudet var i så bra skick, tack vare hennes hjälm.”

När var du riktigt ledsen senast, och varför?

”Jag såg en dokumentär om Robin Williams. Då grät jag.”

Vilken är din största extravagans?

”Att ta en timme eller två för mig själv och ge mig ut i en havskajak.”

Vad är du riktigt bra på?

”Två saker: att snickra och fixa, jag är väldigt händig. Det andra är att samla en grupp människor och medla och få folk till en och samma punkt.”

Vilken är din djupaste kris?

”Jag blev mobbad när jag gick i fjärde och femte klass. I den åldern gör det jävligt ont om man inte får vara med. Sedan har jag skilt mig från mamman till mina två söner. Det var ett par tuffa år där vi skulle hitta en ny form för hur vi skulle förhålla oss med barnen.”

Om du bara fick lyssna på en skiva resten av livet, vilken skulle det bli?

Thriller med Michael Jackson. Det är en av mina första skivor, och hemma dansar vi i köket till hans musik fortfarande.”

Vilken är din paradrätt?

”Jag äter mer paradrätter än jag ­lagar.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?

”Jag skäms för att jag lyssnar på Spice ­Girls ibland, men det är inget tv-program. När de vill ­retas med mig på jobbet sätter de på Spice Girls på högsta ­volym.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”Min tredje skruvdragare när jag inte kunde hitta de två första.”

Vad tror du händer efter döden?

”Jag är inte religiös men jag tror att vi, på ett andligt plan, är en del av någonting. Att vår energi på något sätt lever kvar, och påverkar världen även efter att vi fysiskt försvunnit.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv väljer du?

”Jag kommer från norra Bohuslän, där det finns runskrifter på Berghällarna. Rent estetiskt funkar det, och knyter också an till mina rötter. Så någonting från hällristningarna i Tanum.”

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, ­vilket skulle det vara?

”Arkitekt. Men jag nöjer mig med att vara hobbyarkitekt, jag skissar ofta på byggnader och rum.”

Ditt hem står i ljusan låga, vad lämnar du helst kvar?

”Jag uppskattar att jag har några hundra par jeans från tiden inom jeansbranschen. 150 av dem har jag inte rört på många år, men jag kan bara inte slänga dem. Då hade lågorna kunnat agera som handlingskraft och räddat mitt dåliga samvete.”

Till sist: vad gör du en riktigt bra helg?

”Då är jag med familjen och med kompisar. Under hummerpremiären åker jag iväg med min och min brors familj. Vi går i skogen, plockar svamp, lagar mat och dricker vin på kvällen. Sen har vi en dag med havstema, då är vi ute på vattnet och fiskar hummer. Det är en av höjdpunkterna på året.”