Di Weekend INTERVJUER

Hon trollar fram sin favoritchef

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Dramatikern Malin ­Axelsson svarar på 21 snabba frågor. Hon skulle helst vilja ha Albus Dumbledore, rektor på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, som chef.

Josefine Stenersen

I vår har Malin Axelssons pjäs premiär med Frida Hallgren i huvudrollen som en nybliven mellanchef. Di Weekend tar pulsen på chefen som lämnar Sveriges Radio Drama och återvänder till teatern.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du har själv varit chef i tio år. Nu slutar du och sätter upp den nyskrivna pjäsen Chefen på Kulturhuset Stadsteatern. Hur mycket av dina egna erfarenheter som chef finns med i pjäsen?

”Det är ingen självbiografisk pjäs, det är fiktion och all fiktion är en sorts magisk brygd där man ljuger och talar sanning om vartannat.”

Pjäsen sägs bland annat handla om ­”porriga skräpmejl, uppfuckade powerpointpresentationer och medarbetarsamtal från helvetet”. Är det så arbetslivet ser ut i dag?

”Pjäsen är en surrealistisk skildring av makt och begär i en hierarkisk struktur. Alla roller är chefer, huvudrollsinnehavaren har chefer både över och under sig. Och så finns det en konsult som går in och ’hjälper’ dem. Men visst finns det skräp­mejl där ute i arbetslivet och medarbetarsamtal är ju något som blivit vanligt förekommande.”

Författaren Stig Larssons skrev sin pjäs Vd för över 30 år sedan. Därefter har pjäser om chefer varit lätträknade. Varför då?

”Jag tycker att det nog ändå har skrivits en del om chefer. Makt och ledarskap är ju ett evigt tema i dramatiken. Jag tänker på tv-serier som House of Cards, The Office och Parks & Recreation, som är tragiska och komiska berättelser om makt. Själv har jag hållit på med temat i flera verk, senast ­dramakomediserien Cheferna för P1 Drama. ­Andra säsongen släpps nu i december.”

Dagens industris läsare återfinns i huvudsak inom näringslivet. Kommer de att känna igen sig i din nya pjäs?

”Poängen med konst är inte alltid att man ska känna igen sig, utan också bjuda på något okänt och gåtfullt. Det hoppas jag att vi kan göra med Chefen. Men visst, det finns absolut igenkännbara situationer. Vi petar ju i den eviga frågan – vad är makt?”

Finns det bra chefer?

”Ja, men en chef är också alltid uttryck för en ­organisation. Man kan också fråga sig om de finns bra organisationer, och hur ska vi utforma organisationer för att vi ska få bra chefer.”

FAKTA
Malin ­Axelsson

Ålder: 44 år.

Familj: Man och två barn.

Bor: Enskededalen.

Bakgrund: Dramatiker, regissör och prosaförfattare. Konstnärlig ledare för Sveriges Radio Drama sedan 2015, dessförinnan chef för ung scen/öst vid Östgötateatern. Har skrivit för Dramaten, Folk­operan, Unga Klara och Riksteatern. Debuterade 2015 med romanen ­Anropa.

Aktuell: Den 16 december släpps andra ­säsongen av den hyllade dramakomediserien Cheferna i podden P1 Drama. Pjäsen Chefen, med Frida Hallgren i huvudrollen, har premiär på Stadsteatern 17 april 2020 och går på turné med Riksteatern hösten 2020.

VISA MER
Du ska svara på en jobbannons där en ­mellanchef sökes. Hur beskriver du dig själv med fem ord?

”Lekfull, kunskapstörstande, förändrar, nyskapande, envis.”

Vem skulle du helst vilja ha som chef?

”Albus Dumbledore, rektor på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, Harry Potters mentor och motståndare till den onde Lord Voldemort. Han tar sig gärna an svåra för att inte säga omöjliga uppgifter. Och så kan han trolla.”

Vad är du riktigt bra på?

”Att följa monteringsanvisningar, instruktionsböcker och recept.”

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, ­vilket skulle det vara?

”Journalist. Jag började på journalistutbildningen på JMK, men slutade när jag kom in på Drama­tiska institutet. Jag använder gärna journalistiska arbetsmetoder när jag skriver dramatik.”

I vilka situationer ljuger du?

”Ganska mycket och lite då och då, som alla människor. Livet skulle bli helt outhärdligt om man inte mikroljög dagligen.”

Dubbelt upp på Dramaten Vilka uttryck använder du för mycket?

”Bästa hälsningar och jävlar.”

Vad hos dig själv tycker du minst om?

”Att jag stressar.”

Om det skulle sättas upp en pjäs om dig och din yrkeskarriär som chef, vem skulle i så fall spela dig?

”Greta Garbo.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?

”När folk härmar efter och pratar med klichéer i stället för att försöka sig på att använda ett eget språk, en egen idé, en egen tanke.”

Vilken är din främsta levnadsregel?

”Det låter så klart banalt, men det ska vara kul i livet. Även när det är tråkigt.”

Vad är moral för dig?

”Dramatik. De mest intressanta konflikterna i tv, film och pjäser handlar nästan alltid om moral, hur karaktärerna förhåller sig till rätt och fel.”

Vilket är det bästa karriärråd du fått?

”Utbilda dig.”

Caroline Farbergers år efter könskorrigeringen Vilken talang skulle du vilja ha?

”Att vara mångspråkig.”

Vad gör dig ursinnig?

”När folk inte tar ansvar för sina misslyckanden.”

Vilken pjäs har betytt mest för dig?

Fram för lilla Märta, skriven av Michael Segerström. Den sattes upp av den fria teatergruppen Tidningsteatern. Jag såg den 1981 när jag gick på lekis, som det hette på den tiden. Då bestämde jag mig för att arbeta med teater.”

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Anordnar pyjamasparty och går på barnkalas.”