Di Weekend INTERVJUER

Hon tar täljandet till nya nivåer

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Moa Brännström Ott.

Jesper Frisk

Finsnickaren Moa Brännström Ott kallar sig för mystäljare och ser kallt stål som ett utmärkt sällskap, liksom en bot mot känslan av meningslöshet i distansarbetets tid. Vi träffas på ”knivsöder” i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad är en mystäljare?

”Det finns olika sätt att tälja på. Vissa täljer för att producera saker. Jag täljer inte för att jag behöver en till sked eller fler smör-knivar. Jag täljer för att det är mysigt. Jag vill sitta länge och känna efter, och verkligen njuta av den lilla träbiten som jag har framför mig. Det är konstigt att skynda på en process som man gillar, eller göra den effektiv. Jag sitter ju där för att det är någonting jag vill göra.” 

Kan man leva på att tälja?

”Ja det tror jag. Vi har några slöjdare i Sverige. SurOlle, som egentligen heter Per Jörgen Sundqvist, uppe i Västerbotten är kanske den mest kända täljaren i dag.”

Men du gör det alltså inte?

FAKTA
Moa Brännström Ott

Ålder: 30 år.

Bor: Hägersten

i Stockholm.

Familj: Sambo ­Stefan, hundarna Stella och Mesut.

Bakgrund: Uppvuxen i Stockholm, utbildad möbelsnickare på ­Capellagården på Öland. Verksam som finsnickare sedan 2012. Författare till två böcker. Aktuell med Tälja köksredskap (Natur & Kultur).

Frukost: Cappuccino och croissant på Skinnarviksberget på Södermalm i Stockholm.

VISA MER

”Nej, jag jobbar som finsnickare. Täljer gör jag på fritiden. Jag har ibland tänkt att jag skulle vilja tälja mer, men så fort jag hamnar i en situation där det blir ett arbete tappar jag lusten.” 

Du har just skrivit en andra bok som handlar om att tälja. Var inte det arbetsamt?

”Jag hatar att skriva och att läsa. Jag har dyslexi och det är väldigt kämpigt för mig att göra böcker. Men det är förstås kul när de är klara. Jag var naiv när jag fick frågan om att göra min första bok. Den heter Trä: snickerihandbok för inredning och odling, och var skitjobbig att skriva. Men när folk jag inte känner alls hör av sig och säger att jag gjort något som de uppskattar, är det enormt glädjande. Det var nog därför jag gick med på att göra ytterligare en bok.” 

Tälja köksredskap kommer ut i dagarna. Vad är budskapet i den?

”Att det räcker med bara en kniv för att börja. Jag försöker att vara väldigt tydlig. Ett återkommande problem med hantverksböcker är att de ofta verkar ha skrivits för folk som redan vet vad de ska göra.”

Vilket redskap täljer du helst?

»Min tid i skyddsväst är förbi«

”Alla älskar att tälja skedar. Det bockar i många av de rutor som man vill få ut av täljandet.” 

Har du något drömtälj?

”Jag skulle tycka att det vore kul att tälja lite större, lite mer skulpturalt. Konst är utmanande för mig, eftersom jag är hantverkare. Det är svårt att släppa det funktionella, att det ska gå att -använda till någonting.” 

Du har rönt uppmärksamhet med hyllor i form av ögon, näsor och munnar. Hur kom de till? 

”De har jag gjort tillsammans med företaget -Arranging things. De hade idén och jag tillverkar hyllor på beställning. När jag arbetar med arkitekter och formgivare får jag oftast en ritning, -eller en idé, och så kommer vi tillsammans fram till hur det ska utföras.”

Har du några andra projekt på gång?

”Jag har inga andra färdigheter. Jag kan bara snickra och tälja!” 

Bullar blir bot mot brexitoro

Hur ser du på covid-19 och isolering i hemmet. Påverkar det intresset för hantverk?  

”Jag tror det. Men människor behövde hantverk, eller matlagning, där man faktiskt ser saker hända, redan innan krisen. Jag blir själv inte tillfredsställd med vad jag har gjort för dagen när jag jobbar vid datorn, eftersom jag inte ser resultatet. Jag tror att människor har ett begär av att se ett fysiskt resultat av det de gör.” 

Vad tycker du om Emil i Lönneberga?

”Han täljer väldigt fina gubbar, det måste jag säga. Men jag tror knappast att det är han som har täljt dem. När jag var liten täljde jag faktiskt gubbar inne på dasset på vår gård i Västerbotten. Det var mysigt att vara där, jag höll till där även efter att vi hade fått en toalett. Men jag täljde framför allt i hotelltvålar som jag hade stulit. Det är jättehärligt att tälja i tvål, det måste du bara testa.”