Di Weekend INTERVJUER

Högsta klass i källaren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mångsidigt. Stora kompisgäng eller intim middag. Allt funkar på Shibumi.

Jonas Eng

Mysig svartklubbskänsla på Sayan Isakssons Izakaya Shibumi. Här serveras japansk pubmat när den är som smarrigast.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Fågelvägen mellan Stockholm och Tokyo är det 8 185 kilometer. Det är ett förhållandevis kort avstånd mellan två ytterligheter. Men rent kulinariskt är det långt mycket längre. Det japanska köket är närmast en motpol till det svenska.

Det är hisnande att tänka på hur obekanta vi för bara några årtionden sedan var vid det japanska köket. Då, när bara tanken på att äta rå fisk fick oss att skaka på huvudet. (Vi svenskar som utan att tveka äter inlagd sill, surströmming och gravad lax.)

Idag går det tre sushihak på varje taxifik i huvudstaden. Sashimi är en vanligare lunchrätt än smörgåstårta.

Fyra krogar i samma hus

Men nu är det inte dussinsushi vi är ute efter. Mästerkocken Sayan Isaksson har nämligen byggt ett litet japanskt krogimperium i en alldeles egen klass i gamla Jarlateatern på Kungsstensgatan i Stockholm. Så vi slipper resa till Tokyo.

Högst upp i huset ligger stjärnkrogen Esperanto, som är en av Sveriges absolut bästa restauranger. Där finns också den lilla restaurangen i restaurangen, Imouto, som nyligen belönades med en stjärna i Guide Michelin. På entréplan ligger Råkultur, utsedd till Årets Affärskrog 2010. Men nu befinner vi oss i källaren på Shibumi.

Bakom en anonym ståldörr på gaveln gömmer sig här en Japansk ”izakaya”. Ordet kommer av ”i” (stanna) och ”sakaya” (sake-affär) och för att hitta en svensk benämning ligger gastro-pub närmast. Vi kliver in i den mysiga lokalen och blir genast förstklassigt omhändertagna.

Menyn består av mellanrätter som delas i sällskapet och det enda negativa är att det är svårt att komma överens om vilka godsaker som ska beställas in. Sashimin är ett måste här, en blandning av eleganta fiskbitar i absolut toppklass. Vi sitter i baren och blickar nyfiket in i köket där flinka kockar river äkta wasabi och skär upp lena munsbitar av havets läckerheter.

Sakekunskap på köpet

Vi kan inte komma överens om vilken tartar vi ska beställa och tar en av varje, biff i den ena träskålen, lax i den andra. I övrigt liknar de varandra, forellrom på laxen och löjrom på köttet. Blanda själv och njut till sista romkornet.

Som seden kräver beställer vi in sake till vår japanska öl. Av servisen får vi en kunnig föreläsning om vad som skiljer de olika sorterna åt. Ju mer polerat riskornet är, desto exklusivare sake, får vi lära oss.

Allt är inte fisk på menyn och här äter vi riktigt bra vegetariska rätter med spännande smaker. Friterade flowesprouts bjuder på en eufori av murriga smaker. Två beef-sliders gjorda på långbakade revbensspjäll serveras i briochebröd framför oss och försvinner glupskt.

Sex rätter inte nog

Shibumi är en perfekt pärla som passar alltifrån affärsmöten till kompisträffar eller en middag på tu man hand. Stämningen är avslappnad, välkomnande och varm.

Vi smaskar i oss kammusslor med fluffigt nybakat bröd, hela tiden överaskas vi av nya upplevelser. Vi vill inte att det ska ta slut och beställer in ytterligare rätter efter att ha ätit de sex rekommenderade.

Vinlistan, cocktailmenyn och urvalet av japanska öl är fullt tillfredsställan
de för den mest kräsna konnässör och vi ramlar ut i Stockholmsnatten fullt tillfredställda av Japan på hemmaplan.