Di Weekend INTERVJUER

Hittade toppformen på Capri

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Allt går mycket snabbare nu, utöver höst- och vårkollektioner är det mellankollektioner, specialkollektioner och olika samarbeten", säger den erfarne svenske designern Lars Nilsson.

Joey Abrait

Lars Nilsson har varit designer för Christian Dior, Nina Ricci, Bill Blass, Ralph Lauren, Gianfranco Ferré, ­Balmain och det egna märket Mr Nils. Nu är han tillbaka – som designer för Svenskt Tenn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du har lång erfarenhet som designer på internationella modehus. Hur kommer det sig att du nu gör en textilkollektion för Svenskt Tenn?

”Jag har länge velat göra textilier och mattor och det här var rätt medarbetare och tillverkare. Det började med att jag fick möjlighet att tillbringa en månad i Villa San Michele på Capri. Designen var ett personligt projekt och jag inspirerades mycket av miljön på Capri. När mönstren var klara bad jag en kontakt i Como som är ett geni inom väveri och tryckeri – han är så exklusiv och diskret att jag inte kan nämna hans namn – att ta fram prover. När jag besökte Sverige ville jag se om jag kunde göra ett samarbete med ett svenskt företag, något jag inte har gjort på flera år. Mitt första val var Svenskt Tenn och vd Maria ­Veerasamy och kreativa chefen Thommy Bindefeld tyckte att det var en jättebra idé.”

Vad består din kollektion av?

”Den heter ’Capri’ och är sju olika textilier som kommer i metervara, flera möbler kommer att kläs i dem och det kommer att finnas brickor, väskor, kuddar och liknande produkter.”

Du har bott i Paris i 30 år nu. Vad är din bakgrund i Sverige?

”Jag är född på Sabbatsberg i Stockholm, men gick största delen av skoltiden i Örebro. Jag hoppade av naturvetenskaplig linje på gymnasiet för att istället gå beklädnadsteknisk linje. Jag flyttade till Paris när jag var 18–19 år och började som praktikant i en av Chanels sömnadsateljéer för deras haute couture.”

Med din långa erfarenhet inom den internationella modevärlden i åtanke – vilka är de stora förändringarna som har skett över tid?

”Allt går mycket snabbare nu, utöver höst- och vårkollektioner är det mellankollektioner, specialkollektioner och olika samarbeten. Sociala medier sätter press på fler nyheter och en stil som passar på instagram. Det är en svår balans, man kan inte bara göra saker som ser roliga ut i sociala medier. Flera modehus har också blivit uppköpta av asiatiska ägare, som Sonia Rykiel, Lanvin och Cerutti.”

Du har varit chefsdesigner på flera modehus. Senaste tiden har många, särskilt på herrsidan, bytts ut eller hoppat till nya modehus, som Riccardo Tisci från Givenchy till Burberry, Kim Jones till Christian Dior, Virgil Abloh till Louis Vuitton och Hedi Slimane stämde Saint Laurent för ej utbetald ersättning och gick till Céline. Vad händer?

”Många modehus byter chefsdesigner efter tre år, de är som proffsfotbollsspelare som köps mellan klubbar. Så var det inte förr. För att klara sig på toppen måste man kunna prestera kreativt hela tiden, under press. Är inte sista visningen en framgång åker man ut. Jag sökte mig inte till Paris främst för modevärlden, utan för hantverket. Idéer är lätt, men att realisera dem är svårare.”

Du har själv arbetat nära flera ikoniska modeskapare som Christian Lacroix, John Galliano och Ralph Lauren. Vad har de gemensamt?

”De är mycket starka personligheter, men på väldigt olika sätt. Lacroix och Galliano är teatraliska som personer och designers, och använder sig mycket av material och färger. Lauren är mer kommersiell och ’lifestyle’, med en tydlig vision av sin kund. Gemensamt är deras starka drivkraft.”

FAKTA
Lars Nilsson

Ålder: 50 år.

Bor: I 7:e arrondissementet i Paris och periodvis i London.

Bakgrund: Kreativ chef för Nina Ricci, Bill Blass och Gianfranco Ferré och det egna märket Mr Nils. Tidigare designer för Christian Dior, Ralph Lauren och Balmain.

Aktuell: Med kollektionen ”Capri” för Svenskt Tenn.

Frukost: Te, scones och smoothie på Svenskt Tenns te­salong på Strand­vägen i Stockholm.

VISA MER
Vilka designers, aktiva just nu, tycker du om?

”Erdem gör mycket fint, hans samarbete med H&M förra året var utmärkt. Jag tycker också om brittiska Margaret Howell, enkelt och stilrent. En designer man sällan ser men som gör ett väldigt bra jobb är Tomas Maier på Bottega Veneta.”

Hur ser du på din egen designframtid, vill du fortsätta att göra mer inredning, eller återgå till kläder?

”Jag gör det gärna parallellt. Men min kollektion för Svenskt Tenn kommer att säljas i flera år framöver.”