Di Weekend INTERVJUER

Hiphoplegender håller tempot

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FÖREGÅNGARE. Oliver ”Power” Grant (till vänster) och RZA – som räknade antalet bildrutor som togs på honom och lämnade efter tio stycken – på Grand hotel i Stockholm.

Emma-Sofia Olsson

Det är i år 25 år sedan det ikoniska ­hiphopalbumet släpptes. Di Weekend träffade det legendariska bandet i Stockholm – men det var bara Oliver ”Power” Grant som pratade.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Förutom att Wu Tang-Clan är ute på turné, släpptes det nyligen en dokumentär om er och i höst sänds Wu-Tang: An American Saga, en dramatiserad tv-serie baserad på medlemmarnas liv. Vad är din roll i Wu-Tang Clan?

”Jag är medgrundare och vd. Jag gör allt och inget som rör varumärket Wu-Tang Clan. Det är i dag så mycket större än musiken och vi sysslar med alltifrån mode till film och konst. Just nu har jag curerat en grupputställning ihop med Absolut art, med samtidskonstnärer som har influerats av Wu-Tang Clan.”

Vilka av kärnmedlemmarna är verksamma i gruppen i dag?

”Hela gänget, i princip. På den här turnén är alla utom Method Man med. Ol’ Dirty Bastard gick bort 2004, men hans son, Young Dirty Bastard, kliver in och gör alla delar han skulle ha gjort. Han förkroppsligar sin fars arv på ett fint sätt.”

Ni har varit i Sverige flera gånger, vad har du för minnen av landet?

”Ofta förflyttar vi oss så snabbt från ett ställe till ett annat att det är svårt att minnas detaljer. Men jag försöker vara närvarande. Det första jag gjorde när jag kom ur turnébussen var att ta en promenad i kvarteret. Det är väldigt mycket fina byggnader här runt omkring. Jag tog iallafall massa ­foton med mobilen.”

Det florerar många rykten från Wu-Tang Clans tidigare Sverige-besök. Bland annat från er spelning på Lollipopfestivalen 1996 där det sägs att ni vägrade lämna Arlanda om inte ­festivalgeneralen Håkan Waxegård kom dit med 20 000 dollar kontant i en väska. Ett annat rykte säger att ni, när ni skulle spela på Hultsfred 1997, satte upp 450 kondomer på er kravlista. Och att ni efteråt tog med er femtio kvinnliga festivalbesökare till turnébussen. Minns du något av det här?

”Haha, jag kan inte erinra mig något sådant. Det är alltid så många som reser med oss och jag har inte koll på vad alla i teamet sysslar med. Men jag tror inte det var någon i kärntruppen som var involverad i det du nämner.”

Världsstjärnornas bästa vän i Sverige Du och RZA startade gruppens klädmärke Wu-wear 1995. I dag breddar sig många artister genom mode, men hur togs det emot på den tiden?

”Artistskap i dag handlar till stor del om att ­lansera sig själv som ett varumärke, exempelvis genom mode. Vi var pionjärer, så det blev en jättegrej. På den tiden var det mest fans som köpte plaggen, i dag är det alla. Unga och äldre i alla samhällsklasser och över hela världen.”

Det är 25 år sedan Enter the Wu-Tang (36 Chambers) gavs ut, ett album som ofta beskrivs som ett av de viktigaste inom hiphopen. Hur går man vidare efter en sådan succé?

”Man ser till att hitta ny inspiration, växer och utvecklas. Men 36 Chambers är ett ankare. Det albumet kommer alltid påverka allt vi gör.”

FAKTA
Oliver ”Power” Grant

Ålder: 45 år.

Bor: New York och Kalifornien.

Gör: Medlem i hiphopkollektivet Wu-Tang Clan.

Övriga medlemmar: RZA, Young Dirty Bastard, Ghostface Killah, Raekwon, GZA, U-God, Inspectah Deck, Cappadonna, Masta Killa.

Aktuell: Medverkar i Wu-Tang Clans turné Gods of rap tillsammans med Public Enemy och De La Soul.

Med Absolut Arts konstutställning som visas på Spring Place till den 26 juni.

VISA MER
Under 2018 var hiphop den mest streamade musikstilen i världen, och de mest streamade artisterna var bland andra Drake, Post Malone och Cardi B – vad tycker du om dagens hiphop?

”Jag vet inte riktigt. Jag lyssnar inte specifikt på hiphop, utan har en rätt skruvad musiksmak.”

»Musiken lever i de svarta spåren« I maj fick Wu-Tang Clan ett helt kvarter uppkallat efter sig i stadsdelen Staten Island i New York. Hur kommer det sig?

”Det är området där flera av oss växte upp och vi har satt vår prägel på gatorna där genom åren. I samband med invigningen höll vi en fest för hela grannskapet med musik, mat, fotboll och basket. Det kändes fint att kunna göra något kul för ungarna som bor där i dag.”

Du har själv två söner – var gör de?

”Min äldsta son pluggar juridik i New York. Vi pratar en hel del om lag och ordning när vi träffas. Min yngsta son är bara fyra år. Vi hörs massor på Snapchat nu när jag är på turné. Han lär mig om konsten att vara barn.”