Di Weekend INTERVJUER

Herrkavaj designbossens favorit

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Banfa Jawla

Designern Carin Wester drev sitt eget klädmärke i tolv år, men sedan januari är hon designchef på Åhléns. Wes Anderson, Astrid Lindgren och Carrie Bradshaw är några av hennes förebilder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vad gjorde du när du fick beskedet om nya jobbet som designchef på Åhléns?

”Jag var på matiné på premiären av senaste Star Wars-filmen med min sambo. Efter filmen såg jag att jag hade ett meddelande på mobilen från ­Åhlens om att jag fått jobbet.”

Vem i hela världen skulle du helst vilja ­jobba med?

”Då skulle jag vilja göra kostymerna till en Wes Anderson-film. Jag kan bli så nördig när det ­kommer till färg och detaljer så hans filmer vore en perfekt match.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?

”Iggy Pop, eftersom min sambo tycker vi är så lika. Om detta är en komplimang förblir ett fråge­tecken, hur som helst skulle det säkert vara ­ganska kul.”

Vilken är din största fiktiva hjälte?

”Carrie Bradshaw i Sex and the City! Serien var en stor inspiration både privat och jobbmässigt i ­början av 2000-talet och var något som jag och mina vänner såg fram emot varje vecka.”

Vilken är den finaste komplimang du fått?

”Inom mitt yrke, 2009, när jag vann Damernas Världs pris Guldknappen med motiveringen ’Kvinnan är skarp, mannen romantisk, där Carins design står för ett unikt skandinaviskt uttryck som sätter Sverige på modekartan’”.

FAKTA
Carin Wester

Ålder: 44 år.

Familj: Sambo och ­dotter. Mamma, pappa och syster.

Gör: Designchef på Åhléns.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Bakgrund: Grundare och designer för det egna klädmärket Carin Wester.

VISA MER
Vilken är din största extravagans?

”Jag unnar mig alltid kvalitet.”

I vilka situationer ljuger du?

”När jag köpt något dyrt och ska visa upp det ­hemma rundar jag av priset nedåt för att det ska låta som ett riktigt kap.”

Vad är du riktigt bra på, utöver jobbet?

”Det mesta som är kreativt. När målarlådan och ritpapper åker fram hemma sitter oftast min ­dotter och hoppar av förväntan då man aldrig vet vad som ska hända. Det kan också bli en hel teater utav godnattsagan där både kastruller och pinnar tas fram för lite mer scenkänsla.”

När var du riktigt lycklig senast, och varför?

”Förra helgen, då hela familjen var ute och letade svamp och hittade en dunge fylld med kantareller. Det var så mycket svamp att korgen blev överfull. Efter denna lycka åkte vi hem och gjorde ­kantarelltoast med massor av smör.”

Vad i din egen uppfostran vill du föra vidare till dina egna barn – och vad vill du absolut inte föra vidare?

”Att tro på mig själv och våga gå min egen väg. Vad jag däremot kämpar med att inte föra vidare är min enorma hundrädsla.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”Nästan pinsamt att erkänna, men det är faktiskt en lägenhet. Jag drabbades av tävlingskänsla och skulle vinna budgivningen till varje pris – vilket jag gjorde. Sedan grät jag hela kvällen då vi ­flyttade in eftersom jag insåg att vi hade köpt grisen i ­säcken.”

När grät du senast?

”När jag träffade en väns nyfödda bebis. Det var härligt.”

Vilken bok har betytt mest för dig?

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Jag minns så väl hur skönt det var att tänka att morfar bara flugit vidare till Nangijala när han gick bort och att vi skulle ses igen.”

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

”Bild. Sedan tidig ålder har jag alltid ritat. ­Trodde länge att jag skulle ägna mig åt att illustrera, ­snarare än att jobba specifikt med kläder.”

Vad tror du händer efter döden?

”Jag har en ständig oro över detta, särskilt efter att jag fått barn. Men jag vill säga att vi ändå ­kommer till Nangijala.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt?

”Rensa och slänga. Jag samlar på alldeles för mycket saker.”

Vilket är ditt favoritcitat?

”’Allt stort som skedde i världen skedde först i ­någon människas fantasi’, av Astrid Lindgren.”

Vad är ditt favoritplagg?

”Jag har två – sneakers och herrkavaj. Har burit detta så länge jag kan minnas och kommer aldrig att överge.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?

”Matälskande, kreativ, positiv, ambitiös, ödmjuk.”

Vilket är ditt märkligaste minne av ett av dina första jobb?

”Det var ett jullovsjobb. Jag jobbade i inslags­disken på Duka i Uppsala och varje dag slog jag in 200–400 av Kosta Bodas snöbollar i glas. Man gör samma rörelse hela tiden. Jag fick en diag­nostiserad tennisarm och fick ha en skena i sex månader för att det skulle läka.”

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Det blir en stojig fransk lördagsfest med matlagning och vilda samtal.”