Di Weekend INTERVJUER

Helt rätt och fel hos tv-kocken

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Emil Malmborg

Ett besök på tv-kocken ­Tareq Taylors krog i Malmö blir som en berg- och dalbana: hisnande missar och svindlande fullträffar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det har gått fyra år sedan den folkkäre tv-kocken ­Tareq Taylor öppnade Kockeriet i Malmö.

Från början var det en matstudio och lunchservering, men Kocke­riet har utvecklats till en restaurang med betydligt högre ambitioner under årens lopp.

Att det är ett populärt ställe märks tydligt. Trots att vi är ute ­åtskilliga veckor i förväg har vi svårt att få bord en helgkväll.

Nu har Taylors parhäst Jonas Dellow, som styrt och ställt bland grytorna sedan 2014, precis lämnat för att ta över köksmästarrollen på Michelinkrogen Sture bara ett par kvarter bort. Men konceptet är detsamma: fasta fem- eller sjurätters­menyer med tillhörande vinpaket för den som så önskar.

Som en topprenoverad lada

Att Kockeriet är Tareq Taylors ögonsten är tydligt. Det har lagts ned stora ansträng­ningar för att få det gamla spannmåls­magasinet vid kanalen på Norra Vall­gatan stämningsfullt rustikt. Taket pryds av ­rejäla träbjälkar och det känns lite som att kliva in i en topprenoverad lada ute på ­landet. Fullmatade vinkylar radar upp sig längs med kortsidan och i det öppna ­köket ser alla gäster exakt vad som är på gång till deras bord. Det enda som stör i den fina atmosfären är att jazzen i hög­talarna då och då avbryts av mobilstörningar.

Vi undrar också om dessa rubbar koncent­rationen i köket. Måltiden blir ­något av en berg- och dalbana.

FAKTA
Kockeriet, Malmö:

Totalbetyg: 18 poäng

Mat: 7 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: Femrättermeny 645 kronor, sjurättersmeny 795 kronor. Vinpaket till samma pris som menyn.

Antal platser: 30.

Öppet-tider: Måndag–lördag 18.00–24.00.

Köksmästare: Tareq Taylor.

Adress: Norra Vallgatan 28, Malmö.

Telefon: 040-796 06.

Webbplats: kockeriet.se.

VISA MER

Efter några smakrika amuser inleds ­menyn av en väl vattnig och menlös blåmussla där den fina havssmaken försvinner i det tjocka skummet ovanpå och gråpäronen under.

Att byta ut riset i risotton mot spänstig majs är ett genidrag. Men varför köket ­petar in havtorn ovanpå förstår vi inte. Den smakkombinationen fungerar inte alls. Inte heller den annars goda rödkulla­råbiffen når hela vägen in i mål. Tillbehören hallon, yoghurt och purjolök med märgbitar lyfter inte alls rätten.

Lyfter gör däremot den perfekta torsk­ryggen när den toppas av trumpetsvamp och ett smakrikt skum. Även i de två lite tyngre rätterna på menyn, grisen och den egna hängmörade biffen, hittar köket helt rätt med fina höstiga smakkombinationer med rovor och betor.

Kvällens enda dessert är en delikat, grönpudrad vit skumkupol med äpple ­vilande på en macaron.

Tyvärr är middagen på tok för ut­dragen. Mellan några av rätterna undrar vi om det skett något missöde i köket. Att det ska ta över fyra timmar att äta sju rätter är orimligt och drar ned totalbetyget ett bra bit.

En riktig bra service är uppmärksam, vänlig och lyhörd. På Kockeriet uppfylls många av kraven, men det finns skönhetsfläckar.

Trots att vi kommer på minuten för bokningen får vi, lite onödigt, höra att vi är ­tidiga. Det ställs ­aldrig ­någon fråga kring mat­valet utan det antas krasst att vi ska ta den stora sju­rättersmenyn.

Och när vi frågar om det går att få ett halvt vin­paket blir svaret att det går att hälla mindre i glaset, men inte till ett ­lägre pris. Det ­förtar tyvärr av upplevelsen.

Kunnigt, men ojämt

Det är tydligt att Tareq Taylor lägger ned sin själ i Kockeriet. Det belönas med fullsatta bord och alldeles lagom stimmig stämning bland gästerna. Vi önskar bara lite mer jämnhet i köket, för att kunskaperna finns där råder det ingen tvekan om. ­Tareq Taylor själv vann ju faktiskt finalen i Kockarnas Kamp så sent som förra året efter att ha plockat hem flest medaljer i tv-programmets historia.