Di Weekend INTERVJUER

»Helt oproblematiskt att regera med stöd av SD«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Joey Abrait

Moderatledaren Ulf Kristersson vill ha ett nytt samarbete mellan ”staten och ­kapitalet”. Och när det närmar sig valturné blir det ihop med Ebba Busch i stället för den ­borgerliga alliansen. ”Debatten om att ta stöd av SD för att bilda regering är en parentes i svensk historia”, anser han.”
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Winston, en welsh springer spaniel, skäller när vi kliver in i Ulf Kristerssons villa i Strängnäs. Jakthunden, som är drygt ett år, införskaffades kort efter den svidande valförlusten 2018. På Instagram skrev Ulf Kristersson då att familjen fått ”efterlängtad manlig tillökning” och att Ulf Kristersson själv fått en ”ny jaktkompis i skogen”.

För Di Weekend förklarar Moderat­ledaren att hunden är ett naturligt steg i ­familjebygget, nu när hans tre döttrar ­håller på att ta klivet ut i vuxenvärlden. Den ­äldsta dottern Siri Ed Kristersson bor fort­farande hemma men lever ett självständigt liv. Hon jobbar på det lokala Printz bageri i Stallarholmen, samtidigt som hon spelar fotboll i Eskilstuna United. De två yngre tvillingdöttrarna har gått ut första året på gymnasiet.

Våren 2020 har varit något av en prövning för sammanhållningen där hemma. Samt­liga familjemedlemmar har plötsligt befunnit sig i huset under vardagarna. Gymnasiedöttrarna har gått över till distansunder­visning, hustrun Birgitta Ed har bedrivit sina präststudier hemifrån och Ulf Kristersson har styrt moderaterna från matsalen.  

”Vi har alla suttit runt det här matsalsbordet. När vi har haft möten så har vi tvingats gå till egna rum. Jag har själv ett kontor på övervåningen”, säger Ulf Kristersson.

Digitala möten utan känsla

I början skötte han sina digitala möten ­genom telefonen. Men efter att Ulf Kristersson sett Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch använda sig av en ”selfie­lampa” på stativ, ville han inte vara sämre. Så nu står även Ulf Kristersson bakom snäll belysning för viktiga digitala möten. Han säger att han liksom sträcker på sig när han pratar. 

FAKTA
Sex frågor till Ulf Kristersson

Är du intresserad av aktier? Hur ser ditt sparande ut? Är det i aktier och fonder?

”Jag är mer intresserad av företagen än av deras aktier måste jag medge. Vårt sparande ligger främst i familjens båda hus.” 

Du arbetade en kort period som kommunikationsansvarig för ett it-företag. Vad gav det dig och varför fortsatte du inte i näringslivet?

”Tiden på Connecta, som då var ett rätt stort svenskt börsnoterat it-konsultföretag, var enormt lärorik. Jag lärde mig en viktig sak: om svensk politik kunde bli lika välkomnande mot människor från näringslivet, som jag upplevde att de i företaget var nyfikna på vad jag från politiken kunde bidra med, hade svensk politik blivit mycket bättre. Alldeles för få i svensk politik fattar företagande på riktigt. Men mitt hjärta brinner mer för samhällsfrågor än börsvärderingar och konsultdebitering.” 

Varför är du inte aktiv på Twitter?

”Jag har aldrig gillat tonen på Twitter. Alldeles för ofta motsatsen till ett vuxet samtal. Jag vill lösa problem, inte bara älta dem.” 

Varför tog ni bort bilden på dig i jaktliknande kläder med texten ”Stärk gränsen”?

”Jag var klädd i en vanlig Barbour-oljerock och bilden var tagen ute i skogen. Men det var ­uppenbart att den gav associationer till att jag var jägare. Det var inte meningen alls. När jag såg bilden och hörde reaktionen så tog vi bort bilden. Jag vet inte vad man tänkte med bilden.” 

Varför lämnade du ditt vapenskåp med dina jaktvapen olåst i februari 2019? 

”Det var magiskt klantigt av mig. Sedan var det maximal otur att det samtidigt hade gått ett larm i huset. Jag hade hållit på att göra rent dem och så skulle vi åka iväg till helgen, så glömde jag dem. Det var otroligt klantigt. Jag blev enormt generad. Det var bara att be om ursäkt. Det kommer inte hända igen.” 

Var är du mest stolt över som politiker?

”Den utskällda socialförsäkringsreformen som ingen i dag skulle vilja ha ogjord är jag stolt över. I dag pratar man inte om utanförskap i betydelsen jättemånga förtidspensionerade som skulle kunna arbeta. Det här var under min tid som socialförsäkringsminister.”

VISA MER
FAKTA
Ulf Kristersson

Ålder: 56 år.

Lön: 176 000 kronor/månaden.

Familj: Gift med Birgitta Ed, tre barn – Siri 21 år och tvillingarna Signe och Ellen, 17 år. Alla döttrarna är medlemmar i Muf.

Bakgrund: Född i Lund, uppvuxen i Torshälla. S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna, värnplikt som plutonchef vid Upplands ­regemente i Enköpings garnison, civilekonomexamen vid Uppsala universitet 1992. Ordförande för Muf 1988–1992. Riksdagsledamot 1991–2000. Marknadschef för ­Timbro förlag 1995–1998, kommunikationsdirektör för it-företaget Connecta/Adcore 2000–2001, Finanskommunalråd i Strängnäs kommun 2003–2006. Styrelseord­förande för adoptionscentrum 2003–2005. Socialborgarråd i Stockholms stad 2006–2010, socialförsäkringsminister 2010–2014. Ekonomisk politisk talesperson för Mode­raterna 2014–2017 och ordförande för ­Moderaterna sedan oktober 2017.

Fritidsintresse: Fotografering. Arbetade på Expert foto i Eskilstuna under tonåren. ”Jag var extremt fotointresserad när jag växte upp. Jag blev erbjuden jobb i butiken eftersom jag alltid var där i olika ärenden.”

VISA MER

”Det är något suggestivt över det hela”, säger Ulf Kristersson.

Men inget går upp mot ett lyckat fysiskt möte, enligt partiledaren. 

”Jag är urless på det här. Jag tjänar ett par timmar på att slippa pendla till Stockholm. Men för alla riktiga möten, där jag samlar partiledningen för att diskutera ­läget i Sverige och i världen, då får jag inte den här känslan för vad människor ­egentligen tycker och känner”, säger Ulf ­Kristersson. 

Missnöjd med hantering av testerna

Även om våren 2020 varit en prövning har den också inneburit en möjlighet för ­Moderaternas partiledare att positionera sig inför valet 2022. Sverige befinner sig just nu halvvägs in i mandatperioden. Två år återstår till nästa val. Den stora konflikten i svensk politik handlar inte längre om migrationsfrågor, utan om Sveriges corona­strategi. Hittills har viruset skördat runt 5000 liv i landet, vilket kan jämföras med ungefär 600, 250 och 340 döda i grannländerna Danmark, Norge och Finland.

Ulf Kristersson vill inte, likt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, kritisera Folkhälsomyndighetens arbete. Däremot är han mer än missnöjd med regeringens hantering av testerna. I början av maj meddelade socialförsäkringsminister Lena ­Hallengren att Sverige skulle testa 100 000 personer i veckan för coronaviruset. En månad senare var kapaciteten inte ens hälften. 

”Det här handlar om ett bristande intresse. Ingen har pekat med hela handen. Man behöver inte åka längre än till Tyskland och Norge för att se hur de lyckats med detta”, säger Ulf Kristersson.

Varför anser du att testerna är så viktiga? 

”På kort sikt handlar det om att rätt människor stannar hemma, så att vi stoppar smittan på äldreboenden”, säger Ulf Kristersson.

”Vi behöver också återstarta ekonomin. Vi vill veta vilka som har antikroppar så att dessa människor kan komma tillbaka till sina kontor och jobba i olika miljöer”, fortsätter han. 

Men varför testa för antikroppar om man ännu inte klarlagt hur länge immuniteten varar?

”Det är mycket vi inte vet, men jag kan tänka mig ett större problem än att sätta upp en stor provtagningsorganisation som vi sedan kanske inte behöver. Det är det minsta bekymret.”

Han har också krävt en oberoende coronakommission. Den ska utreda hur Sverige hanterat krisen och dra lärdomar.

Till en början ville statsminister Stefan Löfven avvakta med en sådan analys till först efter sommaren. Efter krav från riksdagen tvingades dock statsministern ­ändra sig. Arbetet påbörjas före sommaruppe­hållet.

Om slutsatserna blir mycket negativa för statsministern och hans ministär? Att ­fälla regeringen nu mitt under pandemin är ­inget Ulf Kristersson vill medverka till.

”Det finns ingen vettig regering som själv skulle vilja orsaka en regeringskris nästan vad som än händer. Och det finns ingen ­opposition just nu som skulle kräva att ­regeringen avsätts mitt i krisen. Det tycker jag är en icke-fråga just nu”, säger Ulf ­Kristersson.   

”Ebba Busch har en vinnarskalle”

Däremot positionerar han sig inför val­rörelsen som drar igång nästa år. Han ­kommer inte gå till val med en gemensam allians. 

”Absolut inte”, säger Ulf Kristersson.

”Jag kommer aldrig gå till val på en konstellation med en massa villkor. Vi går till val för att bilda en borgerlig regering. Vill man vara med på det då är jag öppen för det”, säger han. 

Han planerar att kampanja ihop med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. 

”Vi är kärnan i ett nytt ­regeringsalternativ. Vi två är helhjärtat för att bilda en borgerlig regering. Vi kan samarbeta och vi förstår att det kommer krävas mycket mer. En röst på oss är en garanterad röst på en borgerlig rege­ring.” 

Att han uppskattar henne som människa hjälper för samarbetet.

”Vi trivs bra tillsammans och dynamiken är bra. Ebba Busch har en väldig energi och har en vinnarskalle på ett kul sätt”, fort­sätter han.  

Och att regera med stöd av Sverigedemokraterna beskriver han i dag som ”helt oproblematiskt”.

”Vi slutar tramsa med att inte driva vår egen ståndpunkt för att den skulle kunna få stöd av SD. Det där kommer försvinna. Det är en parentes i svensk historia”, säger Ulf Kristersson.

Före valet var inte Moderatledaren tydlig i SD-frågan. Han förklarar själv förändringen med att han nu frigjort sig från ­alliansen som bakband honom.  

”Före valet var jag så tydlig som jag ­kunde vara. Men jag kunde samtidigt inte inkludera allianspartierna, som vi hoppa­des bilda en regering ihop med, i något de inte ville.”

Men att regera ihop med Sverigedemokraterna, det vill säga att släppa in partiet i en regering, säger han samtidigt vara uteslutet. 

”Det är inte aktuellt över huvud taget”, säger Ulf Kristersson.

På vilket sätt skiljer sig SD från M? 

 ”Det är väl alldeles uppenbart att Moderaterna är distinkt liberalt, distinkt internationalistiskt och distinkt marknads­ekonomiskt. Det finns ett antal kärnvärden som skiljer oss ganska mycket från rätt många andra partier”, säger Ulf Kristersson. 

Vad säger du till dem som anser att SD är ett rasistiskt parti, som man inte bör göra sig beroende av?

”Jag skulle inte säga det. Jag är väl medveten om att de många gånger haft människor i sitt parti som har uttryckt sig otroligt klandervärt. Men att skåpa ut 20 procent av svenska folket och säga att ni är rasister, det är bara dumt.”

Hur har SD kunnat växa sig så stora?

”Alla andra partier har vägrat ta invandring och integrationsfrågorna på allvar, vägrat diskutera dem. Vi var medskyldiga till detta. Förnekar man problem som finns och som folk vill prata om, och talar i nedsättande termer om det parti som gör det, då får man problem. Alla andra partier har skapat det här problemet.”

Hur är din relation till Annie Lööf i dag?

”Vi har en sms-relation. Vi har aldrig ­umgåtts privat. Vi hörs ibland. Men det är klart att när vi gick isär i regeringsfrågan och partiet är förutsättningen för en social­demokratisk regering som i mina ögon inte tar tag i de problem som finns, tycker jag att de gör fel.”

Marginalskatten ”skadlig”

Men vad är det som driver Ulf Kristersson, och vad vill han åstadkomma om han blir statsminister efter nästa val? Han har ­ingen så kallad oneliner till svar.

Historiskt har Moderaterna varit ett skatte­sänkarparti, men Ulf Kristersson ­pekar inte ut någon specifik skatt som han vill sänka. Nästan reflexmässigt beskriver han marginalskatten som fortsatt hög och ”skadlig” för Sverige. Han resonerar också om behovet av bättre utbildning och forskning i landet. Och entreprenörskap i väl­färden ”måste finnas”. Sverige ska ha ”en rejäl blandning” av privat och offentligt ägande i välfärden.

”En metafor som kom i vanrykte och som jag skulle vilja återupprätta, det är fak­tiskt ’staten och kapitalet’”, säger Ulf Kristersson. 

”När jag växte upp var det sinnebilden för något murket. En finansminister och en finansfamilj, ingen nämnd och ingen glömd, som gjorde upp i något rökigt rum i korporativistisk anda. Och när jag var halvung blev det en rock-cover av Ebba Grön”, säger Ulf Kristersson. 

”Men i en transparent demokrati, där man har respekt för att det här inte ska ske i mörka rum, har vi en gemensam plats där vi skulle kunna göra något riktigt bra. Statens formella beslut och auktoritet behövs tillsammans med kapitalets vitalitet och uppfinningsrikedom. Om man kunde få staten och kapitalet att ta i hand på att nu ska vi lösa de problem vi har, så att vi kan ta fasta på de enorma möjligheter ett litet kunskapsland har – fan vad kul det vore alltså”, fortsätter partiledaren. 

Att vara Moderaternas partiledare, är det ditt drömjobb?

”Ja och nej. Jag har trivts utmärkt som tvåa. Jag har varit tvåa i många olika roller och tyckt att det har varit jättebra. Att bli partiledare var absolut ingenting jag ­hoppades på. Tvärtom var jag mycket ­bedrövad när det gick dåligt för Anna ­Kinberg Batra. Väl här tycker jag det är jätteroligt.”  

Förlorade sin mor i covid-19

Socialdemokraternas starka grepp över svensk politik under en stor del av Ulf ­Kristerssons uppväxt formade honom. Båda föräldrarna var matematiker. ­Modern, Karin Kristersson, hade gjort en klass­resa, som dotter till en snickare och en ­städare.

Politikens topplirare på hemmaplan

När Di Weekend intervjuar Ulf Kristersson har hans mamma fått corona på ett hem, men hunnit återhämta sig. Men ett par veckor senare, samma dag som partiledarna ska mötas för den första debatten i SVT på flera månader, kommer sorge­budet: mamma Karin har dött i sviterna av covid-19.

På Instagram skriver Ulf Kristersson: ”Hon bevisade nyligen att hon inte tänkte ge upp för det otäcka virus vi alla oroar oss för. Och när hon väl hade klarat den uppgiften så släppte hon taget”.

”Mamma var den första som tog studenten i hela vår släkt i Helsingborg 1958”, berättar Ulf Kristersson, som själv är äldst av tre syskon.  

När han var fem år gammal flyttade ­familjen från Staffanstorp till Torshälla, där fadern började jobba som ekonom på stålverket Gränges Nyby. 

”Mina föräldrar bröt upp från alla de ­kände och flyttade. Enligt mamma bytte jag dialekt på tre veckor, från lundensisk ­skånska till något slags vårdad sörm­ländska”, säger Ulf Kristersson. 

I bruksorten Torshälla stack familjen Kristersson ut. De var akademiker, prenumererade på Svenska Dagbladet och Eskils­tuna-Kuriren. Att hitta sin egen väg blev viktigt. 

”Under min uppväxt var ’vad ska grannarna säga?’ ett internt familjeskämt. Vad vi gjorde med vårt liv var vår angelägenhet. Man skulle inte bry sig om vad andra tyckte och tänkte.”

”Alla andra pojkar spelade fotboll. Jag blev själv gymnast”, säger Ulf Kristersson.  

Var dina föräldrar krävande?

”Mina föräldrar var krävande i ett väl­-digt speciellt avseende – ansträngning, ­ansträngning, ansträngning. Jag har aldrig känt trycket att man ska lyckas, men ­jävlar i mig om jag inte ansträngde mig. Det där sitter djupt i mig. Jag är själv dålig på att tolerera halvhjärtade insatser. Jag förväntar mig dedikation.”

Muf-fajten med Reinfeldt

När Ulf Kristersson skulle plugga vidare på universitet efter gymnasieåren i Eskils­tuna var det bara tre i klassen som hade sikte på högre studier. 

Uttryckte dina föräldrar någon partitillhörighet?

”Jag gick inte med i Moderaterna för att de gick med i Moderaterna. Men jag har inget minne av att jag ens övervägde något annat”, säger Ulf Kristersson. 

Men varför blev du då moderat?

”Betygsfrågan var den stora frågan när jag gick med i Moderaterna. Vi ville ha ­betyg, och vänstern var emot betyg”, säger Ulf Kristersson.  

”Man ska komma ihåg att mitt engagemang tog fart i slutet av 1970-talet. Då var det en enorm trötthet mot Socialdemokraterna. Jag minns väldigt tydligt när Socialdemokraterna blev bortröstade 1976. Det var en stor sak.”

Det politiska engagemanget ledde hela vägen till ordförandeposten i Muf 1988. Då blev Ulf Kristersson, 25 år gammal, känd för en bredare allmänhet. Han uppmärksammades särskilt fyra år senare efter att ha förlorat ordförandevalet mot Fredrik Reinfeldt i det som kom att kallas för ­”slaget i Lycksele”. Men att den prestigeförlusten fört med sig någon revanschlusta, förnekar Ulf Kristersson. 

”Jag är glad över att någon fortfarande minns slaget i Lycksele. Jag var ganska ung och det var ganska uppslitande medialt. Med all respekt för Muf-ordförandeskapet var det absurt att vi blev så uppmärksammade.”

”Att striden skulle ha handlat om en ­liberal, alltså jag, mot en konservativ, alltså Reinfeldt, är en efterhandskonstruktion. Det handlade om två rimligt ambitiösa unga män med olika person-lighets­typer som ville ha samma jobb och det fanns bara ett.”

Även om Moderaterna i dag har gjort upp med arvet efter Fredrik ­Reinfeldt och de Nya Moderaternas mitten­inriktade, och då mycket framgångs­rika, politik, ­säger sig Ulf ­Kristersson ha en bra relation till den forne parti­ledaren.

”Fredrik och jag hade exempelvis kontakt efter valet i regeringssbildningsfrågor.”

Utsikt över slottskajen

En vecka senare möter Di Weekend Ulf Kristersson på nytt, men då på Moderaternas högkvarter i riksdagen. Företrädare från Carl Bildt och framåt har suttit i det kontor som Ulf Kristersson innehar på riksdagskansliet. Men Moderaternas parti­ledare har gjort det rymliga hörnrummet på fjärde våningen med utsikt över slottskajen till sitt.

Att han är en stor Tintinfantast går inte att ta miste på. Tintinalbumet Rackham den rödes skatt står på en hurts bakom skrivbordet. Han lyfter själv fram en Tintinbyst, där seriefiguren iförd en blå tröja pratar i telefon. Bysten fick han av partivänner ­efter att han under valrörelsen 1991 värvat förstagångsväljare under en omfattande telefonkampanj.

Blicken vandrar vidare mot ett svartvitt fotografi av partiledaren tillsammans med sina två tvillingdöttrar, då 15 år gamla. Bilden togs under Prideparaden 2018. 

Varnar för Kina

Vid hans soffgrupp ligger boken Jag ritar en dörr på väggen med fingret av den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Boken, som Kristersson fått av dottern Angela Gui, är placerad ovanpå Erik Åsbrinks färska biografi över den socialdemokratiske politikern Gunnar Sträng, som basade över landets finanser fram till dess att Ulf Kristersson fyllt 13 år.

Moderatledaren blir plötsligt allvarlig:

”Kinas utveckling är förfärlig just nu. Gui Minhai är ett övertydligt exempel på detta. Det går i linje med vad vi ser i Kina, med exempelvis de nya Hongkong-lagarna. Allt går åt fel håll, skulle jag säga.”

Enligt Moderaternas partiledare är det i dag än mer angeläget att varna för kine­siska förvärv av svenska företag.

”Protektionism är givetvis dåligt. Det finns alltid människor som kommer att ­vilja använda olika händelser i världspolitiken som grund för att de egentligen är protektionister. Men att varna för kinesiska förvärv i infrastruktur och strategiska företag, är säkerhetspolitik. Det mest kända exemplet är den grekiska hamnen i ­Pireus”, säger Ulf Kristersson.

Jonas Sjöstedt: »Vi ska göra oss oundvikliga till 2022«

”De kinesiska företagen spelar inte ­heller efter samma spelregler som den ­demokratiska marknadsekonomin. Det är helt oacceptabelt”, fortsätter han.

M-ledaren uttrycker oro över att EU inte talar med en röst i förhållande till Kina. 

”Det finns en rädsla inom EU för de ekonomiska konsekvenserna och sedan är ­olika länder olika beroende av Kina”, ­säger Ulf Kristersson. 

Hur tycker du att den svenska utrikesministern Ann Linde agerat i förhållande till Kina i Gui Minhai-frågan?

”Jag tycker inte att regeringen sökt tillräckligt stöd internationellt. Vi borde ha sökt både europeiskt och amerikanskt stöd kraftfullare. Inte minst bidra till att koppla ihop USA och Europa i Kinafrågan.”

När det kommer till USA:s president Donald Trump är Ulf Kristersson också tydlig i sitt ogillande.

”Donald Trump är inte en president som är bra för den fria världen just nu. I en tid där vi skulle behöva ett seriöst långsiktigt amerikanskt ledarskap i en väldigt komplicerad internationell tillvaro, ­skulle vi behöva ett USA med auktoritet och inter­nationellt ledarskap. Han devalverar USA:s trovärdighet internationellt”, säger Ulf Kristersson.

Den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau har i en uppmärksammad intervju sagt att Kanada på samma sätt som USA har problem med rasism.

Hur ser det ut i Sverige. Diskrimineras svenskar på grund av sin hudfärg, anser du?

”Det finns inget land som inte har diskriminering. Det finns överallt, och även i Sverige. Men min grundläggande bild av Sverige är inte att det är ett diskriminerande land, utan ett tolerant och öppet och förstående land. Men det förtar inte det faktum att enskilda människor mycket väl kan möta grov diskriminering.”

Döttrarna från Strängnäs

Ulf Kristersson berättar att han ofta pratar med sina tre döttrar om risken för diskriminering, eftersom de är adopterade från Kina.

”När någon frågar var de kommer ifrån blir svaret Strängnäs. Men lyckligtvis har vi haft väldigt små problem med detta. Men jag har mött andra som har mött motsatsen”, säger Ulf Kristersson som varit så engagerad i adoptionsfrågor att han ­under en period var ordförande för Adoptionscentrum.  

Ulf Kristersson är på märkbart gott ­humör. Partiledningen med partisekreteraren Gunnar Strömmer, den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth ­Svantesson och kanslichefen Anna ­Pettersson Westerberg har samlat sig för en bild. Något coronaavstånd syns inte. Valet 2022 är i sikte.