Di Weekend INTERVJUER

»Har jobbat med spel sedan Jesus gick i kortbyxor«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Per-Arne Lundberg.

@imageAuthorName

6 frågor till Per-Arne Lundberg, som från årsskiftet blir ny vd för Goodbye Kansas Game Invest som ska investera i en handfull startupbolag årligen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad gör dig speciellt lämpad för det här?

”Jag vågar knappt säga hur länge jag jobbat med spelstartups. Det är väl sedan Jesus gick i kortbyxor, eller mer exakt 2004.”

För närvarande är du chef för Gothia Innovation. Vad är du hittills mest stolt över i karriären?

”Utan tvekan att jag har varit med om att göra Skövde till vad det är i spelbranschen i dag. Det formligen vibrerar av dataspelsutvecklare här. Över tusen personer går till jobbet varje dag som har koppling till dataspel, antingen utbildningsmässigt eller på spelbolag. För tio år sedan fanns ingenting av det här.”

Ser du några som helst mörka moln på den svenska spelutvecklarhimlen?

”Ja, det finns onekligen några stycken även om vi förmodligen har världens bästa läge att blåsa bort dem. Det som framför allt saknas är talang. Vårt skolsystem producerar alldeles för lite kompetens för att täcka de behov som finns i den här branschen. Sedan finns det förstås tekniska och finansiella utmaningar, men Sverige är bra på teknik och världsledande på att utveckla spel.”

I fjol var du ett år i Silicon Valley utsedd av Vinnova och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att delta i ett Fellowship-program. Viktigaste erfarenheten därifrån?

”Att vi i Sverige generellt sett behöver öka tempot på startupscenen. Och att vi behöver hjälpa varandra mer enligt pay it forward-principen, öppna dörrar och introducera andra i branschen för folk man själv känner. Det kanske inte ger något finansiellt för stunden, men betalar sig på längre sikt. Ju mer nischad du är, desto mer intressant är du som startup och behöver heller inte vara rädd för att någon tar din affär ifrån dig om du hjälper dem vidare.”

Hur känns det att lämna Gothia Innovation och verksamheten där?

”Det är helt klart dubbla känslor. Jag har varit med och byggt upp den satsningen och nu omsätter vi 15 miljoner kronor och har 30 bolag i inkubatorn, varav 27 spelföretag. Men jag går till något som är otroligt mycket större. Redan nu har Goodbye Kansas Game Invest sex spelstudior i portföljen och ambitionen är att göra fyra till sex investeringar per år.”

Spelar du själv dataspel?

”Jag köpte min första speldator 1981 och har alltid spelat. Men jag är ingen utpräglad gamer. På papperet är jag 47 år gammal. Det var ett tag sedan man ’dygnade’ och spelade oavbrutet en helg.”