Di Weekend INTERVJUER

Handfasta vägvisare i kristider

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend äter frukost med Anna-Maria Stawreberg och Torbjörn Selin.

Petronelle Halvorsen

Orostider ger prepperrörelsen nytt bränsle. Författaren Anna-Maria Stawreberg och överlevnadsexperten Torbjörn Selin har djupdykt i vad som krävs för att klara alla sorters kriser.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Ni kommer i dagarna ut med Prepping: Överlevnadshandboken – kunskap för kris och katastrof. Behövs det verk­ligen fler handböcker av det här slaget?

Anna-Maria Stawreberg: ”Ja, det tror jag. Den här går mycket mer på djupet med mer grund­liga instruktioner än den jag skrev för tre år sedan.”

Torbjörn Selin: ”Den sista överlevnadshandboken är nog inte skriven, vilken man än läser så har den en egen själ, där man kan ta till sig spe­ciella erfarenheter och små tricks.”

Med krisläget i världen nu, är det gyllene tider för er?

AMS: ”Folk pratar mer om prepping i allmänhet, samtidigt har intresset för att vistas i naturen ökat. Det är ju knökfullt överallt i naturreservaten numera.”

TS: ”Mina föreläsningar har blivit inställda ­förstås, men jag kör en del kurser på distans.”

Har synen på prepper-folket förändrats?

”AM: ” Ja, definitivt. De ses inte som foliehattar som sitter i bunkrar längre. Samtidigt tror jag ­att allmänheten tagit till sig att det handlar om sunt förnuft att vara förberedd.”

FAKTA
Anna-Maria Stawreberg

Ålder: 51 år.

Bor: Bergshamra, Stockholm.

Familj: Gift, tre barn, 10, 18 och 20 år.

Gör: Författare och journalist

VISA MER
FAKTA
Torbjörn Selin

Ålder: 46 år.

Bor: Borås.

Familj: Två barn, 12 och 15 år.

Gör: Överlevnads- och krisberedskapsexpert, driver All in nature Sweden, och författare.

Frukost: Okokt kokkaffe, bacon, äggröra och vita bönor över öppen eld vid Tivoliudden, ­Edsviken.

Aktuella med: ­Prepping: Över­levnadshandboken – kunskap för kris och katastrof ­(Norstedts).

VISA MER

TS: ”Jag tror tanken om att en högre grad av ­ansvarsfullhet hos den enskilde börjar sprida sig. Att inte vara en belastning för samhället utan ­klara sig själv i större utsträckning när det blir ett krisläge.”

Hur ser er egen plan B ut om ni inte skulle jobba med detta?

TS: ”Jag har försvaret att falla tillbaka på. Det löser sig. Jag har dessutom säkerhetsskyddschefsutbildning. Jag är inte orolig.”

AM: ”Jag har aldrig velat göra någonting annat än att skriva och har jobbat som journalist i mer än 20 år. Men om jag tvingades göra någonting annat skulle det nog vara att jobba med människor, kanske på ett gruppboende.”

Hur budgeterar en prepper för framtiden, hur har ni förberett er ekonomiskt för en djup ­samhällskris?

AM: ” Jag har högsta skydd i form av alla sorters pensionsförsäkringar. Och så har jag en naiv ­tanke om att odla och att kunna vara självförsörjande på så sätt.” 

TS: ”Guld under kudden så klart, och jag räknar med att jobba tills jag blir 70 år. Målet är att ha ett billigt boende och låga kostnader och leva snålt på det sättet.”

Mördar på löpande band Vilken bok – förutom er egen – skulle ni ta med i er ”bug out bag”, krisryggsäck?

AM: ”Väktare av Dean Koontz – för att få annat att tänka på än den situation man befinner sig i.”

TS: ”Nyttans växter av Kerstin Ljungqvist, en tjock bok om ätliga växter och läkeväxter.”

I Svenska Överlevnadssällskapet är bara 15 procent av medlemmarna kvinnor, varför så liten andel?

TS: ”Historiskt sett har det kanske varit mest män i gröna kläder med stora knivar, men jag ser att trenden vänder. Fler tjejer kommer på mina kurser, där är det 50/50 män och kvinnor.”

AM: ”Jag tror vi kommer att få se en ändring i takt med att allt fler tjejer gör lumpen nu också.”

Hur många fler böcker kan ni skriva?

AM: ”Vi har börjat skissa på en om hur man ska ­kunna klara sig i stadsmiljö. Det behövs definitivt böcker av det slaget, okunskapen är fortfarande stor hos många.”

Vad kännetecknar en överlevare, vad är det som gör dem speciella?

AM: ”Den som har livlig fantasi, tänker utanför ramarna och är lite mer skraj än andra och har säkrat upp vissa behov i förväg.”

»Vårt arbete är ett maraton«

TS: ”Ett spontant svar är de som kan anpassa sig till nya situationer. Man måste vara beredd att kämpa. Det handlar om en mental inställning.”

Hur gör man egentligen det bästa kokkaffet över öppen eld?

TS: ”Okokt kokkaffe har bäst smak. Man fläskar på med kaffepulver, halva paketet kanske, vaktar pannan noga och avbryter koket vid 96 grader, ­ungefär när det börjar se ut som caffe latte och har små bubblor. Den andra varianten är att koka upp det tre gånger, men då blir det bittrare och ­beskare smak.” 

Viktigast av allt – om man ser till vad folk verkar bunkra mest: Vad gör man när toapappret är slut?

TS: ”Tidningspapper eller mossa. Men har man tillgång till vatten och kan tvätta sig är förstås en frottéhandduk allra bäst.”