Di Weekend INTERVJUER

»Haggan är en underbar figur«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med författaren Aase Berg.

Hanna Franzén

Aase Berg är litteraturkritikern och ­poeten som gärna ställer sig på tvären. Nu släpps hennes första roman, ­ , där hon gör upp med de gifta männen som håller sina ­älskarinnor på halster.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du har talat om din bok som ”inte särskilt trevlig läsning”. Känner du ett behov av att ursäkta den?

”Nej, men jag vill förbereda folk på att det här inte är en feelgoodbok utan en politisk bok. Och det är sällan trevligt när man måste säga poli­tiska sanningar.”

Haggan handlar om kvinnor som väntar på män som lovar att lämna sina fruar, men inte gör det. Du har kallat det den äldsta blås­ningen i världshistorien. Varför går kvinnor i denna fälla hela tiden?

”Män som äger världen tjänar jättemycket på att det finns elefanter i rummet. Och av någon ­anledning har kvinnor gått med på att det är farligt att tala klarspråk. Förutsättningen för att ­detta ska kunna pågå – och jag har gjort research som heter duga, så jag vet att det är oerhört vanligt – är tystnadskulturen. Utan den skulle ju männen lämna sina fruar, eller fruarna skulle lämna sina män.”

Hur har boken kommit till?

”Jag bestämde mig för att skriva om tre olika kvinnofällor. I den här kvinnofällan tyckte jag att hela maktspelet och underordningen laddades i en situation som var otroligt användbar. Den vaknade ur en sorts feministiskt raseri.”

Vilka är de andra två kvinnofällorna du skriver om?

”Nästa bok kommer att handla om moderskap, och den tredje om alkoholism och medberoende.”

Tycker du att medberoende är typiskt kvinnligt?

”Nej, men jag tror att den medberoende kvinnan stannar längre än den medberoende mannen, för att det ligger i kvinnorollen att uthärda.”

FAKTA
Aase Berg

Gör: Poet och ­litteraturkritiker.

Ålder: 51 år.

Familj: Gift med Fredrik Sjöberg, författare. Tonårsdöttrarna Sascha och Alma från tidigare äktenskap.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Bakgrund: Debuterade 1997 med diktsamlingen Hos rådjur. Har gett ut en ­trilogi om moder­skap, där den ­Augustnominerade diktsamlingen Forsla fett ingick.

Aktuell: Med boken ­Haggan som ­utkommer på Albert Bonniers Förlag den 8 februari.

Frukost: Kaffe och snus på Robin ­Delselius Bageri på Södermalm.

VISA MER
Vem är haggan?

”Haggan är en så underbar figur. Ska man ­skriva fiktivt måste man ändå hitta en smula av sig själv och utveckla den personligheten. Och det var otroligt underbart att få utveckla denna riktigt ­aggressiva kvinna som inte är rädd. Jag älskade att vara haggfiguren. Och jag har sparat henne så jag kan hoppa in i den ibland.”

Popkvinnorna tar plats Förra året kom Malin Lindroths Nuckan, och den skrev hon delvis för att ta tillbaka ordet nucka och göra det mer positivt laddat. Tänkte du likadant med Haggan?

”Ja. Det är faktiskt inte förbjudet att vara arg, ful och otrevlig. Jag vill gärna reclaima en kvinna som inte sneglar på andra för att behaga.”

Hur många män kommer självmant att vilja läsa en bok som heter Haggan?

”Det är inte mitt problem, jag är ingen mansuppfostrare. Jag har framför allt skrivit den för att ge kvinnor strategier. Sedan tycker jag naturligtvis att många män skulle behöva läsa den.”

Om haggan var här nu, vad skulle hon säga till våra manliga läsare?

”Vill man verkligen utvecklas som människa är det faktiskt transparens som gäller. De hemliga rummen måste öppnas.”

Tackar titeln för karriärlyftet Du har kallat Svenska Akademien en ”kuvös för kufar”. Vad skulle du svara om du erbjöds en stol?

”För fem år sedan hade jag svarat ’go fuck yourself, jag är inte intresserad’. Delvis för att jag ­trodde att det var ett otroligt dåligt betalt jobb. Nu har jag förstått att de faktiskt får pengar. Jag ­skiter fullständigt i om man får åka limousine, men pengar intresserar mig för jag har två barn att försörja. Så det hade väl varit en förhandlingsfråga i dagsläget – vad betalar ni? För jag tycker att det är ett intressant läge nu när de är mer sårbara. Men jag kommer aldrig att hamna där, jag är ­alldeles för oberäknelig.”

Vad läser du själv just nu?

”Jack Werners Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå, Meg Wolitzers Hustrun, och Åsa Erlandssons Det som aldrig fick ske.”

Vilket boksläpp ser du mest fram emot under 2019, förutom ditt eget?

”Jag är intresserad av Chris Kraus nya bok, Summer of hate, som kommer på svenska nu i vår.”