Di Weekend INTERVJUER

Gymchefen har hittat balansen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

JÄMVIKT Per Lehmann balanserar gärna saker på foten, ”oftast lång­smala saker, men jag har även balanserat stolar”.

Josefine Stenersen

I januari säljs mest gymkort på hela året. Gymkedjan Puls & tränings vd Per Lehmann är alltid i rörelse, men hans böjelse för Wettexdukar kan förklaras med ett maniskt ordningsbehov.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du tillträdde 2017 och året därpå dubblades både omsättningen och vinsten. Hur lyckades ni med det?

”Dubblerad omsättning är för mycket sagt då vi har bytt räkenskapsår och fusionerat in några dotter­bolag, men det är riktigt att vi växer rejält och med god lönsamhet. Alla är grymt resultat­fokuserade, vi har hög arbetsmoral och en helt ­suverän kultur och laganda.”

Du har lett flera olika typer av organisationer, som Kinnarps Sverige, Svenska skid­förbundet och Swedavia. Har du svårt att bestämma dig?

”Omväxling förnöjer och jag breddar gärna min kompetens, så visst har jag bytt fot i karriären ­oftare än många andra. De flesta gånger har jag styrt det själv, men det finns exempel på motsatsen.”

Om du fick möjligheten att träffa ditt 20-åriga jag, vilket råd skulle du ge dig själv?

”Du är bättre än du tror – agera därefter! Jag har under min karriär stött på folk som jag har haft för höga tankar om, och efter hand insett att jag själv har mycket mer att ge än jag trott.”

Hur håller du dig i form?

”Jag tränar på våra gym, åker rullskidor, längd och alpint och så cyklar jag mycket. Dessutom ­lägger jag mig i stort sett aldrig och vilar under dagen – jag rör mig nästan konstant.”

Vilken känd person vill du bjuda på middag?

”Richard Branson. En klok person och super­entreprenör med mycket ’compassion’. Jag tror att med ett ledarskap präglat av medkänsla snarare än narcissism kan man få laget att uträtta mycket.”

FAKTA
Per Lehmann

Ålder: 62 år.

Gör: Vd för gymkedjan Puls & träning med en omsättning på 146 Mkr (2018).

Familj: Hustrun Lena, tre vuxna barn, ett nyfött barnbarn.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Bakgrund: Handelshögskolan i Göteborg. Har bland annat varit vd för Kinnarps Sverige och ­Stöten i Sälen AB, ­kommersiell direktör på Swedavia, managementkonsult och förbunds­direktör på Svenska skidförbundet.

Fritid: Spelar mycket golf, tränar, åker skidor, är på havet.

VISA MER
Vilken har varit din djupaste kris?

”När min dotter Sara insjuknade i lymfkörtel­cancer för drygt fem år sedan. Men när hon blev friskförklarad gick det bara en kort tid innan hon blev gravid, vårt första barnbarn. Det var härliga besked att få.”

Vilken är din största extravagans?

”Att äta vardagsmiddagar på restaurang och gå upp lite i pris när jag väljer rödvin.”

Vad gör du åt ditt klimatavtryck?

”För lite. Jag lever visserligen relativt hållbart, men jag faller igenom på för mycket flygande som jag behöver göra något åt.”

Den bästa present du någonsin har fått?

”En dokumentmapp i läder från Industri Finans, min första arbetsgivare efter Handels i Göteborg. Jag har använt mappen intensivt i alla mina jobb, men eftersom jag i princip är helt digital blir den numera ofta liggande tom i portföljen. Men den kommer vara med mig i hela min karriär.”

Har du någon dold talang?

”Att balansera saker på foten, gärna medan jag gör något annat. Oftast är det långsmala saker, men jag har även balanserat stolar. Det svåraste var min yngste sons lagkamrat i hockey.”

Tele2:s vd: Fruns jultomtar får brinna Vilken är den finaste komplimang du fått?

”Dels från mina barn att jag är en bra pappa, dels från många kollegor när jag fick sparken från mitt dåvarande jobb på Kinnarps. De sa att jag var en hygglig och bra ledare, chef, kollega och person, vilket faktiskt var viktigt i det läget.”

När grät du senast?

”Nyligen, när en ung, fin medarbetare lämnade oss efter en alltför kort stund på jorden.”

Hur träffades du och din fru Lena?

”På en resebranschkväll på nattklubben Trädgår’n i Göteborg, då vi båda var skidguider.”

Vilken bok har gjort störst intryck på dig?

Fördel ADHD av Anders Hansen. Jag har upplevt adhd på nära håll och det var befriande med en bok som tog fasta på fördelarna. Och Sapiens av Yuval Noah Harari, som är 400 sidor grym allmänbildning.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”Näskitt, fakirdolk och röntgenglasögon från Hobbex, när jag var runt nio år. Inget fungerade.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt?

”Rensa avlopp.”

Hurdan är du som bilförare?

”Hetsig. Jag kör fort, så fort att jag nyss fick lämna ifrån mig körkortet två månader. Nu har jag bestämt mig för att bli laglydig och ansvarsfull.”

»Lättare att andas som feminist« Vad ville du bli när du var barn?

”Amerikabåts-kapten. Jag är uppvuxen i Göteborg och har en lång relation till hav och båtar.”

Vad har du för relation till ditt hår?

”Fullständigt avslappad, för jag har inget. Den inställningen är jag väldigt glad över, särskilt när jag ser män som inte alls har funnit sig i sin situation.”

Har du någon hemlig last?

”Jag gillar ordning och reda, allt ska ligga vinkelrätt. Och där är Wettexduken väldigt viktig. Jag tycker den är skitfrän. Den torkar upp och gör snyggt, och den är komposterbar. Min syster syr saker i spinnakertyg, jag har bett henne sy en Wettexkostym åt mig.”

Hur klarar du en förlust i Monopol eller annat sällskapsspel?

”Jag ligger farligt nära epitetet dålig förlorare.”