Di Weekend INTERVJUER

»Gunnar Sträng var snarare barsk«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

För 20 år sedan fick Erik Åsbrink nog och avgick som finansminister efter en ­konflikt med statsministern Göran Persson. Nu har han skrivit en ­biografi över ­Sveriges mesta statsråd – Gunnar Sträng.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Varför skriva en biografi om just ­Gunnar Sträng, Sveriges finansminister (S) 1955–1976 ?

”För att han inte är särskilt omskriven, trots att han var en av 1900-talets mest tongivande poli­tiker. Sträng drev på statlönesystemets avskaffande och spelade en avgörande roll för uppbyggnaden av välfärds-Sverige. Han var finansminister i över två decennier och statsråd i 31 år. Det har ingen annan varit.”

Din pappa Per Åsbrink var riksbankschef ungefär samma ­period, och du fick som ung tjänsteman dra ärenden för finansministern. Var han sträng?

”Snarare barsk. Man behövde vara väldigt påläst. Men om en underordnad ­begick ett misstag, skällde han inte ut personen i fråga. Han skällde ut den underordnades chef. Kanske något att ­tänka på för dagens chefer och ledare.”

Sträng föddes 1906, du 1947, men att vara finansminister handlar oavsett epok om att ha koll på pengarna. Vad är bästa sättet att säga nej på, enligt dig?

”Att säga att pengarna är slut. Under Strängs tid ökade de offentliga utgifterna kraftigt år efter år, tvärtemot mina år på 1990-talet, men det är ett oavlåtligt utgiftstryck från fackministrar, kommuner och landsting, fack, företag, organisationer och oppositionspartier. Det bästa är att försöka hitta lösningar som alla parter kan vara nöjda med.”

Det tog dig fem år att göra research och skriva. Blev du avskräckt eller är du sugen på fler böcker?

”Jag fick faktiskt blodad tand. Men nästa gång kommer jag inte att vara lika minutiöst noggrann i källmaterialet. Ett uppslag kan vara att skriva om mina egna erfarenheter, som ett nedslag i yrkes­livet, men jag har inte bestämt mig. Ett tag funderade jag på att skriva om barn som växer upp med väldigt dominanta fäder. Nej, det gäller inte mig själv, inte i något avseende, men jag ­ville skildra de barnens lidande.”

Varifrån kom den idén, ämnet är ju långt från makroekonomi och finanspolitik?

”Sträng var en dominant och väldigt från­varande pappa. Det finns exempel på andra håll också, Marcus ’Dodde’ Wallenberg med flera. Jag är för lite psykolog för att gå i land med en sådan bok, men det blir nog fler böcker vad det ­lider.”

FAKTA
Erik ­Åsbrink

Ålder: 72 år.

Familj: Hustrun Ylva Johansson, Sveriges nya EU-kommissionär. Fyra barn, tre från tidigare förhållande, två barnbarn.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Fil kand och civilekonom, styrelseordförande och ekonomie hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm. Finansminister (S) 1996-1999. Innan dess vd för Vasakronan, skatte- och finansmarknadsminister, statssekreterare på finansdepartementet och ordförande i Riksbanksfullmäktige. Ordförande i Alecta i 19 år. I dag ordförande i Cancercentrum Karolinska och Handelns ekonomiska råd.

Aktuell: Biografin Gunnar Sträng ­(Albert Bonniers förlag).

Frukost: Äggmacka, grapefruktjuice, svart kaffe i hemmet.

VISA MER
Du och Ylva Johansson blev förälskade 1997 när ni ingick i Göran Perssons S-regering. Hur kommer det sig att ert berömda ”vi är kära”-fax 1998 hade Folkpartiet som avsändare?

”Jaså det, ja, det blev lite av en extra krydda. Det var så att min pressekreterare, Maja Nilsson, då var sambo med en folkpartist, och hon skickade faxet från hans faxapparat.”

Anders Borg: Fel väg för Moderaterna Hur tänkte ni kring att båda satt i regeringen, du på finansen och Ylva som skolminister?

”Vi trodde nog att någon skulle behöva lämna. Det var Göran Persson som bestämde vem. Det blev Ylva.”

Ett halvår senare lämnade även du regeringen efter att det hade skurit sig mellan dig och statsministern. Vad hände?

”Att som finansminister få veta via statsministerns uttalande i tv att regeringen ska lägga om landets skattepolitik blev droppen som urhol­kade stenen. Det hade varit kärvt mellan oss i flera ­frågor, men där och då bestämde jag mig för att lämna.”

Ylva Johansson och du separerade 2015, men är fortfarande gifta. Lever ni som särbos?

En plan för barnen

”Ja, det kan man säga.”

Ylva är Sveriges nya EU-kommissionär. Flyttar du med till Bryssel?

”Ja och nej. Jag kommer i så fall att bo dels där, dels i Stockholm med vår son, som har börjat studera på KTH.”

Du lärde dig ryska i lumpen, har varit ord­förande i Budo- och kampsportsförbundet, sägs låta mer arg än du är och i motsats till Sträng bär du varken hängslen eller livrem. Vad är du riktigt bra på, utöver makroekonomi, finans- och skattepolitik?

”Jag spelar piano, men tyvärr inte lika ofta som förr.”