Di Weekend INTERVJUER

Gunilla von Platen: »Jag har en skyldighet att berätta«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FÄRGGLAD. Kontoret i Bygdegården Anna Whitlock på Östermalm pryds av en stor tavla av den iranske målaren Karl Momen.

Joey Abrait

Gunilla von Platen har en glamourös fasad och ett enormt nätverk inom svenskt näringsliv. Nu blottar hon både sina privata och professionella misslyckanden i självbiografin . ”Om jag ska kunna hjälpa andra så måste jag också våga berätta om all skit.”
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Gunilla von Platen – ­entreprenör, riskkapitalist och filantrop – ger ut sin första bok handlar det inte om konkreta tips för framgång. Inte heller handlar det om kundservice – det område hon främst har byggt sin karriär runt.

I stället är det en personlig själv­biografi, en av de mest utlämnande som har publicerats av en svensk ­näringslivsprofil.

”Jag fick frågan av Abbe Bonnier redan 2008, men då svarade jag att det kommer aldrig att ske. För då måste jag lämna ut mig själv, människor runt omkring mig och helt vidriga saker som jag har varit med om”, säger Gunilla von Platen.

Efter hennes pappas bortgång 2018 kom saken i ny dager, när hon åter igen fick frågan.

”Saker ställdes på sin spets. Jag har ­blivit äldre och tryggare i mig själv. Nu ­kändes det helt rätt att göra boken, för jag vågade vara personlig”, säger hon och tillägger:

FAKTA
Gunilla von Platen

Ålder: 48 år.

Familj: Maken Alfred och fyra barn.

Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm och fritidshus i Stockholms skärgård.

Gör: Entreprenör, affärsängel, styrelseproffs, filantrop. Delägare och styrelseledamot i Transcom. Vice ordförande för UN Women Sverige. Inspiratör i Prins Daniels Fellowship. Medgrundare av Stiftelsen 100% och det ­syriska barnhemmet Little angel.

Bakgrund: Född i Turkiet, kom till Sverige som barn och växte upp i Göteborg. Arbetade tidigt med försäljning och kundtjänst på bland annat Skandia. Grundade kund­tjänst­företaget Xzakt kundrelation 2000, där hon var vd fram till 2010. Sålde Xzakt 2017 till Altor.

Utmärkelser i urval: Årets stjärnskott 2006 i E&Y:s tävling Entrepreneur of the Year, Kungliga patriotiska sällskapets näringslivsmedalj 2015.

Motto: ”Allt är möjligt bara man vill.”

Dold talang: Skytte.

VISA MER

”Jag känner också att jag har en skyldighet. Jag brinner för så många frågor, men om jag ska kunna hjälpa andra så måste jag också våga berätta all skit – ursäkta mig – som jag har varit med om, för att stärka ­andra i samma situationer.”

Wallenberg, Kamprad, Bernadotte

Vi träffas på kontoret som hon delar med sin lillasyster, Silvia Samuelsson Waak, som är vd för deras gemensamma fastighetsbolag GSS Fastigheter AB. Gunilla von Platen är nyligen hemkommen från en ­semester på Mauritius med sin man och fyra barn.

Nu har Gunilla von Platen om möjligt ännu mer energi än vanligt. Hon har under helgen börjat följa mig på sociala ­medier, berättar glatt att hon har kollat upp mig hos Di:s tidigare chefredaktör ­Gunilla Herlitz, och att hon läst mitt reportage om hur få näringslivstoppar det finns som ­vågar vara personliga utåt. Något hon ­håller med om, men nu själv går emot i och med boken Draken i rummet.

Boken utkommer på Albert Bonniers förlag och är en berättelse i jag-form ned­skriven av journalisten Malin Roos. Det är en explosion av anekdoter och familjehistoria, där Gunilla von Platen ­växlar mellan att namnge kändisar hon ­träffat och de i svenskt näringsliv som hjälpt henne på ­vägen, och att berätta anony­miserat eller generaliserat om de som ­bjudit motstånd på olika sätt. I den förra kate­gorin nämns bland andra Carl-Henric ­Svanberg – en av hennes första kunder – och Gustaf Douglas, Anders Wall, ­Marcus Wallenberg, Ingvar Kamprad, Mats Qviberg samt prinsparet Carl Philip och Sofia ­Bernadotte.

Gunilla von Platen berättar om sin uppväxt i Göteborg och sin entreprenörsresa, bland annat hur hon etablerade Xzakt kundrelations första kontor i Skellefteå, och om tiden som affärsängel i SVT:s Draknästet. Men också om djupt privata saker som anorexia, missfall, sömnproblem, med­beroende och en problematisk mamma­relation.

Såg sin mamma skjutas

De spektakulära händelserna i hennes liv är inte få. Som treåring i Turkiet såg hon sin mamma skjutas med fem skott och överleva, vilket följdes av en dramatisk flykt till Tyskland. Under sommarjobbets första dag på banken i Göteborg rånades hon av en man med hagelbössa. Som ung vuxen ­gifte hon sig med sin chef, som visade sig vara gravt alko­holiserad. Hennes närmaste barndomsvän mördades 2003. Hon ­tjenade på kung Carl XVI Gustaf mitt under en ­amningskris, gjorde bort sig på Leif GW Perssons jaktmarker och blev av en slump Lena Adelsohn Liljeroths protegé.

Som läsare kan man undra: Allt detta kan inte ha hänt en och samma person, hon måste överdriva? Kan du förstå att folk reagerar så?

”Ibland känner jag mig som 200 år i stället för 48 år på grund av allt som jag har varit med om. Jag önskar att jag inte hade behövt gå igenom de här sakerna, men för mig har det bara handlat om att överleva, i ­varje situation. Och ibland har jag känt att nu överlever jag inte, nu går jag under på riktigt.”

Gunilla von Platen betonar hur ensam hon var under uppbyggnads­fasen av Xzakt.

”Den första tiden i Skellefteå hade jag i princip självmordstankar. Varje gång jag kom till flygplatsen kände jag att jag har förstört mitt liv. Jag hade sagt upp mig från ett fint jobb på Skandia för att sitta i minus 20 grader där alla hatar mig och kallar mig för ’främmande fågel’ och ’jävla svart­skalle’. Men när jag väl kom till kontoret blev jag som en robot.”

Men svårast att prata om har varit relationen till hennes mamma.

”Det är den känsligaste punkten i mitt liv och min största drivkraft. Jag hade inte ­varit där jag är om jag inte hade haft prestations­ångesten inför min mamma, att hon ska tycka att jag duger.”

Upplever du att din mamma tycker att du duger i dag?

”Ja. Men hon skulle aldrig säga det. Min mammas sätt att visa att hon uppskattar mig är den enorma kärlek hon ger till mina barn. Jag ser att hon försöker kompensera det hon inte gav mig, genom min dotter. Jag blir gråtfärdig bara jag tänker på det, för jag vet att det är min mammas sätt att be mig om förlåtelse. Och det är fine, jag kan inte få bättre.”

Läste gamla dagböcker

Gunilla von Platen har varit mån om att ­boken ska ge en nyanserad bild av hennes mor, och hennes bakgrund i en syrisk-­orto-dox minoritet och den tuffa tillvaro som hon kommer från, i Zaz i sydöstra Turkiet.

”Jag älskar min mamma och i dag har vi försonats på alla sätt. Hon är ett offer för sina förutsättningar och sin uppfostran.”

Det är ett av flera tillfällen under sam­talet då Gunilla von Platen behöver torka tårar. Och det har blivit många tårar under det år som hon och Malin Roos har arbetat med boken. Tillsammans tillbringade de en vecka på Gran Canaria i början av 2019, en resa som resulterade i 40 timmar bandade intervjuer, där Gunilla von Platen be­rättade allt. Till sin hjälp hade hon de dag­böcker som hon har fört kontinuerligt sedan tonåren.

Di Weekend – nu som tv-program

”Jag har förträngt mycket för att orka gå vidare i livet. Vissa saker har varit stängda kapitel. Så hela förra året blev ett jobbigt år känslomässigt, för jag har grävt i allt mörkt och tungt igen med hjälp av dagböckerna.”

Vännen som mördades

Bland det mest plågsamma har varit mate­rialet om barndomsvännen Veronica lin, som mördades 2003.

”Allt finns i min kropp, jag kommer ihåg varenda sekund från det jag får reda på att Veronica är mördad. Det är lika jobbigt ­varje gång jag läser om det. Men nu vill jag inte läsa boken mer.”

I bland verkar du arg och frustrerad. Känner du ett behov av att få upp­rättelse från de som motarbetat eller inte trott på dig?

”Jag känner mig inte alls arg, men det kanske uppfattas så eftersom jag vågar ­berätta saker om näringslivet och vad jag har blivit utsatt för, både av män i maktposition och av andra kvinnor.”

Men Gunilla von Platens irritation över strukturella och fackliga hinder för entreprenörer, som lagen om anställningsskydd och kollektivavtal, märks tydligt.

”För mig är facket en självupplevd grej, jag kan inte tycka något annat än det jag har upplevt. Facket har suttit och hotat att sänka mig, att de har miljarder i stridskassa, och jämfört oss med fabriker i Bangladesh. Xzakt är fortfarande verksamt på orter där facket är väldigt starka, och jag har min åsikt klar efter 20 års ­erfarenhet. Facket är inte alltid där för att representera sina medlemmar, de är där för sina egna intressen.”

Tvättade kontorets handdukar

2017 sålde Gunilla von Platen hela sitt livsverk till Harald Mix riskkapitalbolag Altor. Xzakt kundrelation – som då omsatte drygt 130 Mkr – blev ett dotterbolag i multinationella Transcom. Hon återinvesterade 50 procent av köpeskillingen så att hon i dag äger 16 procent av moderbolaget. Försäljningen var ett sätt att etablera sig på den europeiska marknaden, utan att behöva försumma sina fyra barn ytterligare. Hon ville inte bli vd, utan arbetar operativt med försäljning och marknad, och att förmedla Xzakts kultur.

”Jag öppnar dörrar för nya affärer, är med i början av säljprocessen, sedan lämnar jag och går vidare till nästa affär. Jag brukar säga att ni kan kalla mig vad ni vill, till och med städerska, för fram till förra året var det jag som tog hem hand­dukarna från kontoret på fredagarna och tvättade dem.”

Rätt värderingar, rätt driv

Privat investerar hon också i andra entreprenörer som behöver hennes hjälp. ­Senast var det sminkmärket Base of Sweden, grundat av Jasmine Lundqvist.

”Men jag går aldrig in operativt eller i deras styrelser. Jag säger till dem att de får använda mig hur mycket de vill, och när de vill. Jag går in med kapital och ­kunskap och öppnar dörrar, för det är ­enkelt för mig.”

Vad får dig att säga ja till en investering?

”Människan. Att jag känner att den här personen har rätt värderingar och rätt driv. Jag har gjort massor av misstag och gått in i projekt som har varit helt genialiska, men har blivit pannkaka. Personen bakom måste ha en genomförandekraft, ha orken, modet, passionen och hungern. Många är för bekväma. Jag har talat med två tjejer som är gifta med framgångsrika män och har hus i Djursholm. De har en briljant affärsidé, men den blir inte ­större än 1 miljon i omsättning. De säger det ­själva – de har det för bra, de behöver inte anstränga sig. Men för mig var det på liv och död varenda dag. Lyckades jag inte skulle jag bli uteliggare.”

Är du inte sugen på att bygga upp ett helt nytt företag själv?

Affärsängel på jakt efter grönt kapital

”Jo, kanske ...”

Hon säger det med ett hemlighetsfullt leende och tittar för första gången ned i bordet.

”Kanske inte från scratch, men det finns väldigt många fina företag i Sverige som ingen vill ta över. Så det är en möjlighet för mig.”

Planerna visar sig hänga ihop med ­Gunilla von Platens nästa punkt i kalendern, en lunch med ­SEB:s vd Johan ­Torgeby i representationsvåningen högst upp i bankens huvudkontor vid Kungsträdgården i Stockholm.

”SEB träffar många företag, och Johan är en väldigt kompetent och klok person. Så jag ska träffa honom för att diskutera affärer. Jag har sådana lunchmöten varje dag.”