Di Weekend INTERVJUER

Guldmedaljören köper gitarrer för pengarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

André Myhrer står inför vad som kan bli hans sista VM.

Emma-Sofia Olsson

I fjol tog han hem Sveriges första alpina OS-guld bland herrarna sedan Ingemar Stenmark. Nu står André Myhrer inför vad som kan bli hans sista VM.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Inför den här säsongen har du valt bort att tävla i storslalom. Varför då?

”Jag har kämpat länge med storslalomen men inte kommit dit jag velat. Jag behövde trappa ned antalet skiddagar för att orka med. ­Efter OS-guldet hade jag svårt att motivera mig. Att vara på topp kräver så mycket: inget slarv, ta rätt beslut, mental skärpa. VM i Åre har varit ett stort mål för mig i fyra år.”

Vad innebär det att tävla på hemmaplan?

”Jag gick på skidgymnasium och har till­bringat mycket tid i Åre. Senast det var VM i Åre, 2007, gick det inte riktigt som jag hade tänkt, trots att jag var favorittippad. Förhoppningsvis tar jag ­revansch nu.”

Tidigare säsonger har du haft runt 175 res­dagar per år. Hur hanterar du att vara ifrån familjen?

”Det ingår i jobbet att resa, men det är tur att det finns Facetime på mobilen. Jag kan tänka mig att det var en större utmaning för Ingemar Stenmark när han tävlade. Men är jag borta en ­längre period kan det vara svårt att hitta gnistan. Tiden hemma blir väldigt värdefull. Vi kliver av ski­dorna i slutet av april och har sommaren fri från skidåkning. Jag leker med barnen, umgås, åker båt, åker vattenskidor och är i vår sommarstuga i Bergsjö.”

I somras fick ni besök av KD:s partiledare Ebba Busch Thor, hennes make fotbollsspelaren ­Niklas Busch Thor och deras barn i er sommarstuga. Hur kommer det sig?

”Det är en lustig historia. Vi var på semester i Grekland i våras. När vi står i receptionen på ­hotellet kommer Niklas fram och hälsar. De hade suttit framför oss på planet. Sedan dess har vi ­hållit kontakten. I somras när de var på väg hem från deras sommarstuga åkte de förbi oss. Vi satt i trädgården och pratade och barnen lekte. De är jättetrevliga.”

OS-generalen: Vi har starka vinterhjärtan Du drar in miljoner på ditt skidåkande, bland annat genom reklamsamarbeten. Vad gör du med dina pengar?

”Jag har ju ingen tid att följa börsen. Det blir långsiktiga investeringar med mindre risk, både i företagsobligationer och fonder. Sedan unnar jag mig att gå och köpa en gitarr efter varje vinst. Jag fick en Gibson SG av mitt team efter OS-­guldet, det är samma modell som ACDC-gitarristen Angus Young spelar på.”

Du är ambassadör för WWF:s satsning för att få fler att välja vegetariskt. Hur äter du?

”Jag äter gärna quorn och baljväxter i stället för kött. Men det en stor utmaning att äta vegetariskt på många hotell i Europa. När vi i landslaget är ute och åker skidor märker vi hur glaciärerna har minskat. Det är hemskt. Vädret är mer instabilt och det kan gå från varmt till jättekallt. Ofta har vi snöproblem. Ju mer vi flyger, desto värre blir det. Vi är en stor del av problemet. Flyget kan vi inte ändra på, men maten kan vi ändra på.”

FAKTA
André ­Myhrer

Ålder: 36 år.

Bor: I Hudiksvall.

Familj: Hustrun ­Madelene, barnen Tove och Matheo.

Aktuell: Kan ta VM-guld i slalom den 17 ­februari.

Frukost: Tidig ­frukostbuffé på ­Clarion Hotel på ­Arlanda, mellan ­t­ävlingar och ­hemmatid.

VISA MER
Har du någon dold talang?

”Mina barn skulle säga att deras pappa kan ­trolla, men min publik är inte så krävande. De har till och med berättat det för fritidspedagogerna på skolan. Jag har vi något tillfälle trollat fram mynt vid örat.”

Sopar banan med sponsorer Vilka är dina bästa tips till de som ska åka ­skidor i vinter?

”Investera i ett par bra skidor med träkärna i stället för skumkärna. Tyvärr måste man upp lite i pris, men det blir också mycket roligare då. Sedan tycker jag att man ska försöka lära sig att carva, alltså att gå från kant till kant i svängarna utan att sladda. Börja i lättare terräng för att sedan successivt öka lutningen. Det är otroligt ­härlig att rulla nerför berget utan att sladda.”

Den här vintern blir din 14:e säsong som tävlande i världscupen. Hur går dina tankar kring kring att sluta?

”Innan jag sökte skidgymnasium hade jag en plan. Jag skulle gå på idrottspluton när jag ­gjorde värnplikten, komma med i Europacup- och världslandslaget, ta OS-guld, VM-guld och vinna världscupen. Nu är det bara VM-guldet som saknas. Men jag vet inte längre om det är slutstationen. Att ­sluta på topp är överskattat, det viktiga är att man ­tycker det är roligt. Jag har fram tills nästa vinter på mig att ta ett beslut.”