Di Weekend INTERVJUER

Gröt håller entreprenören kry

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Entreprenören Johannes Schildt svarar på Di Weekend 21 snabba frågor.

Foto: Joey Abrait

Entreprenören Johannes Schildt är medgrundare av och vd för läkarsajten Kry. Men hade han inte arbetat inom tech hade han helst varit mjölkbonde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du var med och grundade Kry, en vårdcentral online, för fyra år sedan. Hur fick ni idén och vad är er ambition med företaget?

”Kry startades utifrån ett patientperspektiv där många har erfarenheten av långa köer och en brist på patientfokus i svensk sjukvård. Vår ambition är att bli bäst i världen på att ge patienter enkel och snabb tillgång till högkvalitativ vård.”

Vilken är den vanligaste frågan du får om Kry?

”Va? Är det sant. Kan man verkligen slippa gå till läkaren!” Ungefär så.”

Vem i hela världen skulle du helst vilja jobba med?

FAKTA
Johannes Schildt

Ålder: 29 år.

Familj: Flickvän.

Bor: Ett rum och kök i Hammarbyhöjden i Stockholm.

Bakgrund: Magisterexamen i ekonomi vid Stockholms universitet. Arbetat på spelbolaget Stardoll, grundare av olika modestartups som Tieday group, Boxerfy och Pegaston. Grundade Kry 2014 tillsammans med Fredrik Jung Abbou, Josefin Landgård och Joachim Hedenius.

VISA MER

”Elon Musk, han verkar ha hög ambitionsnivå.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?

”Det skulle vara han som spelar Mini Me i Austin Powers (skådepelaren Verne Troyer). Jag tror att hans tolkning av min karaktär skulle vara underhållande.”

När blev du vuxen?

”Jag har varit vuxen i tio år. Sedan jag flyttade hemifrån, tog studenten och fick mitt första jobb. Att vara barn är inte kul.”

Vad är du riktigt bra på?

”Det låter lite självgott att säga att man är ’riktigt’ bra på något. Jag är bra på en hel del, till exempel måttligt bra på att jonglera och så är jag måttligt bra designer också.”

Vilken har varit din djupaste kris?

”Det var när någon som stod mig väldigt nära gick bort för inte så längesedan.”

Vilken är din största extravagans?

”Jag är ganska dålig på extravagans. Det kan väl hända att jag åker taxi ibland.”

I vilka situationer ljuger du?

”För att undkomma någon bjudning man inte har lust eller tid att gå på. Eller ja, det handlar nog mer om att ha lust. Men om man inte har lust har man inte heller tid.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv väljer du?

”Då skulle jag gå all in med mycket tatueringar överallt. Motiv av en glass kanske. En strutglass. Ögon in nacken vore praktiskt också. Men att inte ha tatueringar i dag är nästan mer rebelliskt än att ha dem.”

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

”Det hade varit lockande att vara trädgårdsmästare, fast jag är nog lite för otålig för det. Skattletare hade varit kul, åka runt på haven och leta skatter. Mjölkbonde hade jag kunnat tänka mig också.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?

”Det har hänt att jag kollat på Paradise Hotel. Men det är inget jag skäms över. Det är underhållande.”

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?

”Rubbet. Allt. Det hade inte gjort mig så mycket faktiskt. Jag har inte några starka band till ting. Ett par skor kanske jag skulle ta med dock.”

Om du skulle dö och återuppstå som en person, ett djur eller ting, vad skulle det bli?

”Definitivt inte ett ting i alla fall. Det låter ju jättetråkigt. Ett djur hade varit trevligt. En havsörn kanske, flyga runt och äta rå fisk.”

Vilken är din främsta levnadsregel?

”Det verkar osunt att sätta upp regler för hur man ska leva. Men kanske det här med att man ska ha ”grit”, beslutsamhet, och inte ge upp på grejer.”

Vad tror du händer efter döden?

”Jag vill tro att man lever vidare i någon form någonstans.”

Vilken är den finaste komplimang du fått?

”Något som gör mig väldigt glad är när man träffar patienter som är glada för att vi hjälpt dem. Det är en otrolig bekräftelse. Och ibland säger min mamma att jag är duktig, då blir jag glad.”

Vilken är den sämsta film du kan minnas att du sett?

”Jag kan inte ens minnas vilka bra filmer jag sett. 10,000 BC, den med massor av djur, var inte bra. Den ska man inte se.”

Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du ändra på först?

”Då skulle jag radera ut sjukdom. Visserligen hade vi gått ’out of business ’ men då hade jag ju kunnat bli mjölkbonde i stället.”

Din sista måltid – vad väljer du?

”Havregrynsgröt med lingonsylt och fet mjölk och en kopp Sir Willams till det. Eller löjromstoast. Det är svårt att välja mellan de två.”

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Då åker jag till Kiev med min flickvän. Hon är ukrainsk. Vi ska umgås och äta ukrainsk mat.”