Di Weekend INTERVJUER

Gratisjobb kryddar semestern

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Albin Edberg.

Albin Edberg var bara 18 år när han anlitades av den kände kocken Tommy Myllymäki för att hjälpa honom under kock-VM. Nu ska han ensam ansvara för Unn, en ny exklusiv teppanyakikrog i Stockholm.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Bocuse d’Or är världens mest prestigefyllda kocktävling. Den kallas kock-VM och hålls vartannat år i Lyon i Frankrike. Du var commis, medhjälpare, till Tommy Myllymäki när han vann Kock-EM 2014 och tog brons i Kock-VM, 2015. Vad lärde du dig av det?
”Folk som inte är så insatta väntar sig att man ska svara att man lärde sig olika tekniker och hur man lagar cool mat. Men det som var grejen för mig var att jag lärde mig mer om mig själv som människa. Tävlandet innebar en enorm påfrestning. Man lär sig hur långt och hårt man kan driva sig själv. Vi tränade som om det vore tävling varje dag.”

Hur många timmars gratisarbete innebar det?
”Oändligt många. Det är ett och ett halvt till två år av ens liv som man lägger ned heltid, sex eller sju dagar i veckan.”

Är det nu som allt slit betalar sig, när du fått jobbet att driva Unn?
”Det har betalat sig på många sätt. Både att jag har fått det här jobbet och alla möjliga andra chanser. Jag ser på matlagning och arbetet på ett annat sätt. Man kan träna sig till att verka inom en bubbla – att bli väldigt fokuserad och målinriktad, att helt ställa om sig själv.”

Du har just praktiserat två veckor på restaurang Amass i Köpenhamn. Var det nödvändigt, du har ju fått ett toppjobb redan?
”Efter att vi hade tävlat i Lyon reste jag till New York och praktiserade två månader på trestjärniga Per Se. Förra sommaren, när jag hade semester, var jag fyra veckor på Manresa i Kalifornien, en trestjärnig krog i Los Gatos utanför San Jose. Det handlar om att se så mycket som möjligt för att utvecklas. Jag har alltid tyckt att det var intressant att se hur andra kockar lagar mat.”

Så du jobbar gratis under dina semestrar?
”Det låter som en dröm, eller hur?”

FAKTA
Albin Edberg

Ålder: 23 år.

Familj: Flickvän

Bor: Hornstull, Stockholm.

Bakgrund: Har jobbat på restaurangerna Sjön i Jönköping, Julita Wärdshus utanför Katrineholm, Djuret och Omakase Köttslöjd i Stockholm och Ulriksdals Wärdshus i Solna. Har gjort praktik på de amerikanska stjärnkrogarna Per Se och Manresa, samt danska Amass.

Fritid: ”Mat och dryck så klart, liksom musik och kläder. Jag är klädintresserad.”

Frukost: Kaffe och croissant på At Six hotell. ”Det brukar bara bli en kopp kaffe till frukost.”

VISA MER

Du tillhör en ny generation kockar, 1990-talisterna. Vad kan du säga om dem?
”Det finns otroligt många nya duktiga kockar. Det ser man ju på juniorkocklandslagen de senaste åren. Det är en generation där man strävar efter att vilja hinna se och göra så mycket som möjligt. Det tror jag är nyttigt. Samtidigt har man helt andra chanser nu för tiden, som att resa och arbeta på andra platser. Allt har blivit mer öppet i och med sociala medier.”

Sebastian tävlar för Sverige i kock-VM

Nu ska du leda en liten teppanyakirestaurang, en exklusiv del av restaurang Tak för bara åtta gäster och en lång meny. Vad har du för erfarenhet av det?
”Absolut noll.”

Hur ska det då gå?
”Teppanyaki har jag ingen erfarenhet av, men jag arbetade på Omakase Köttslöjd ett halvår. Det var där jag insåg att jag tycker om att laga mat på det här sättet, framför gästerna. Jag känner mig bekväm med det.”

Hur fick du jobbet?
”Jag kände Frida Ronge lite innan. Hon sa: ’jag tror jag har ditt drömjobb’. Ja, det har man ju hört förut, men vi tog en kaffe en dag och satt och pratade. Hon presenterade hela projektet Tak, plus Täppan som var arbetsnamnet för Unn. Jag lyssnade, gick hem, och insåg att vi måste träffas en gång till för att det lät så bra.”

Favorit utsedd till Årets kock

Vad kommer att vara speciellt med Unn?
”Teppanyaki i Sverige har alltid varit att ’nu ska ni äta sex rätter, varav samtliga är stekta på bordet’. Det tycker inte jag känns särskilt intressant. Vi ska arbeta med teppanyakihällen som en värmekälla. Det är klart att man ska steka grejer på bordet, men samtidigt finns det ju inget som säger att du inte kan ha en kastrull på den och arbeta med hällen mer som en spis.”

Har du några planer på att tävla själv?
”Även om jag verkligen gillade hela Bocuse-äventyret, och hela tävlingsgrejen, så är jag främst en kock som gillar att stå och laga mat på restaurang. Jag tycker mötet med gästerna är viktigt. Det tycker jag är mer intressant än att tävla – även om mitt stora mål är att någon gång vinna Bocuse d’Or.”