Di Weekend INTERVJUER

GOLF: Julia Engström på ny nivå

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På hemmaplan. I coconatider får Julia Engström hålla till godo med att simulera tävlingssituationer på hemmabanan Ringenäs Golfklubb i Halmstad. "Det jobbigaste är ovetskapen när allt på touren kommer igång igen. Just nu känns det så avlägset", säger hon.

Jesper Frisk

Julia Engström började spela golf vid 4 års ålder, deltog i Ladies European Tour 13 år gammal och blev golfproffs när hon var 18. I mars tog hon sin första titel på Europatouren. Nu vill hon bli bäst i världen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det blåser upp till kuling på Tylösand-strandens norra del. Julia Engströms ryggtavla försvinner bakom en djup sandformation. Höga vågor forcerar upp strandlinjen och sanden som hon, som Halmstadsbo, genom åren gjort sig så bekant med.

Det krävs viss fantasi för att omvandla den tångdominerade stranden till en gigantisk okrattad bunker, men nu måttar hon ändå ett slag och gör en provsving. Smattret från Di Weekends kamera dränks av vågornas dundrande.

Julia Engström huttrar till, drar upp blixtlåset på den tunna jackan så högt det bara går.

”Sådana här dagar är det lite svårare att motivera sig till att träna än andra. Hade jag vetat att jag skulle få tävla om en vecka hade det varit en annan sak. Men det viktigaste nu är att jag gör mina timmar och håller mina rutiner. Jag måste vara redo när allt förhoppningsvis återgår till det vanliga igen.”

Den sista helgen i februari vann Julia Engström, då 18 år gammal, sin första titel på Ladies European Tour. Fem veckor senare står hon nu på en ödslig strand och ­simulerar tävlingslika situationer i en värld som gått i karantän och där golftävling ­efter tävling ställts in.

FAKTA
Julia Engström

Ålder: 19 år.

Bor: Halmstad.

Familj: Föräldrar, läkare ­respektive lärare, och lillebror.

Bakgrund: Började spela golf som fyraåring. Hennes föräldrar tog med henne till Barsebäcks Golf & Country Golf. Flyttade från Bjärred till Halmstad vid sju års ålder. Valde att satsa aktivt på ­golfen samtidigt som hon slutade med tennis 2013. Kom med i landslaget 2015. Gick på Aspero idrotts­gymnasium i Halmstad och tog studenten 2019. Blev golfproffs 2018.

Äter och dricker helst: Sushi och Pepsi max.

Streamar: Suits.

I bokhyllan: Jojo Moyes.

Oanad talang: Duktig på tennis.

VISA MER

”Än så länge kan jag inte säga att jag saknar tävlingspulsen. Det jobbigaste är ovetskapen när allt på touren kommer igång igen. Just nu känns det så avlägset.”

”Adrenalinet sprutade...”

Julia Engström försöker väcka sin frusna kropp genom att rycka frenetiskt på axlarna. Hon ler när jag frågar om hon skakade lika mycket på greenen på Dubbo Golf Club i Australien, där segern bärgades.

”Det gjorde jag kanske, fast på ett annat sätt…”

Det var den 1 mars i år, då en 70-centimetersputt för seger plötsligt skulle bli ­livets prövning.

”Jag var ganska lugn hela sista varvet och tänkte inte så mycket på att jag faktiskt kunde vinna, förrän jag gick upp mot 18:e greenen. Då började jag skaka. Jag undrade: ’vad är det som händer?’. Efteråt förstod jag att det var adrenalinet som sprutade.”

När golfmedier analyserade Julia Engströms seger i Women’s New South Wales Open var det framför allt hennes sätt att hantera pressen som stack ut lite extra. Tre dagar i rad hade hon gjort bogey på det 18:e hålet, och när tävlingen skulle avgöras på samma hål var hon lika med belgiskan Manon De Roey.

”Många frågade mig vad jag sysslade med på 18:e. Visst, det är ett långt korthål med en kuperad green, det blåste mycket och snittscoren i tävlingen var extremt högt. Men för mig gällde det att komma bort från de där negativa tankarna. På lördagskvällen bestämde jag mig för att inte göra ­bogey en gång till.”

Med en järnfemma limmade Julia Engström upp sin boll intill flaggan – och satte med en birdie effektivt punkt för tävlingen. Hon duschades i champagne och grät ikapp med det stora följe av kompisar på touren som gladdes åt hennes framgång. Däribland Madeleine Stavnar, norskan som missade cutten och erbjöd sig att gå caddie de sista två ronderna.

”Vi är de två yngsta på touren. I vintras stod vi på en range i Dubai och sa att en av oss kommer att vinna på touren i år. Att det till slut blev så känns surrealistiskt”, säger Julia Engström.

Hon berättar att adrenalinpåslaget gjorde sig påmint i över en timme efter den sänkta segerputten.

”Jag kunde knappt hålla i och signera scorekortet, jag fick stödja med ena handen. Och högerfoten den bara skakade. Det var ett rätt tydligt tecken på hur mycket segern verkligen betydde för mig.”

Anonym kritik i sociala medier

I intervjuerna efteråt återkom Julia Engström gång på gång till ett specifikt ord: ­revansch. Kvar i minnet fanns den sjuslagsledning i Kenya under Europatouren i ­december, som inte förvaltades till seger.

”Jag spelade inte tillräckligt bra och tänker inte skylla på min magsjuka, men visst, den påverkade mig”, säger hon.

Julia Engström fick en släng av matförgiftning efter första ronden och hade knappt ätit en tugga på tre dagar när hon peggade upp med en till synes ointaglig ledning på söndagen.

”Målet den dagen var att ta mig igenom ronden, att komma till 18:e hålet, åka hem och sedan börja ladda för en ny säsong. Att överleva helt enkelt. Jag kände redan på morgonen att det skulle vara en ren bonus om jag kunde hålla undan.”

Samtidigt gjorde tyskan Esther Henseleit sitt livs runda, 64 slag, och spurtade om. Även om Julia Engström sopade undan besvikelsen redan på Wilson Airport i Nairobi fick hon för första gången känna på hur anonyma kritiker flockades i hennes sociala medier-kanaler.

”Det vällde in dm:s. De skrev att jag var dålig mentalt, att jag aldrig kommer att lyckas. Jag hade brytt mig mer om det var folk som kände mig som skrev sådana saker, men det är klart att jag tog åt mig ändå”, säger Julia Engström.

GOLF: Affischnamnet på Hills laddar för ny seger

Hon bestämde sig snabbt för att belackarna inte skulle få ta hennes energi.

”Därför var det extra skönt att lägga upp den där järnfemman i Australien, att bevisa att jag visst kan när det gäller. Att tysta tvivlare blev nog lite av en morot så här i efterhand. Nu har jag satt punkt för den diskussionen.”

Sörenstam stora förebilden

Julia Engström har i många år målats upp som supertalang, både i Sverige och i världen. Hon fick ett wild card till Helsingborg Open på Ladies European Tour som 13-åring, vann Womens’ British Open Amateur Championship som 15-åring och spelade samma år sina tre första majortävlingar. Sammantaget meriter som inte ens Annika Sörenstam kan matcha.

”Jag jämför mig ogärna med någon, men det är klart att Annika varit min stora förebild – gud, ja. Hon lyfte golfen till en ny nivå och har förändrat sporten.”

Julia Engström kastar en hastig blick mot parkeringen som trots busvädret inte innehåller många lediga fickor. Här, på Ringenäs Golfklubb, har hon vuxit upp med likasinnade juniorer som satsar på sin golf. Plaketterna på en skylt vid parkeringen skvallrar om de framgångar som damlaget levererat i lag-SM genom åren.

”Allt det jag behöver finns här, hyfsade träningsmöjligheter och jättebra tränare. Men framför allt gemenskapen är viktig för mig.”

Det är på Ringenäs vindutsatta 27-hålsbana hon lärt sig att slå långt. På Ladies European Tour är det bara två kvinnor som snittar längre från tee – Anne van Dam och Manon de Roey.

”Jag snittar 252 meter, men jag slår rakt också. Det är min styrka. Visst vore det häftigt att slå längst av alla, men det är inget jag direkt strävar efter. Samtidigt förstår jag hur viktigt momentet är. De flesta slår 15 meter kortare än mig och får ta en längre klubba vid varje inspel. Jag kommer fortsätta träna mycket explosivitet för att ­behålla farten i svingen”, säger Julia Engström.

Med kring 8 700 följare på Instagram börjar hon också bli ett välbekant ansikte på sociala medier.

”Min manager Madeleine Ziegert tjatar på mig att lägga upp fler stories och jag förstår att det är viktigt att bygga mitt varumärke. Speciellt nu i coronatider sitter golfare hemma och scrollar. Jag var världens teaterapa som liten men i dag tar det liksom emot att visa upp mig själv. Jag vill spela golf, men i övrigt bryr jag mig inte så mycket.”

Att tjäna pengar, är det en drivkraft?

”Nej, det är inte därför jag spelar.

Men vinstchecken i Australien måste ha varit rätt skaplig?

”Det var den säkert. 300 000 någonting, tror jag.”

Du vet inte exakt?

GOLF: Världsmästaren fikar efter mer

”Ha ha, nej. Golfen är mitt jobb och min inkomstkälla, men jag är nöjd om jag har tillräckligt mycket på kontot för att jag ska klara mig.”

Julia Engström beskriver sig själv som en stabil golfare, inte känslostyrd. Hon går bara ut och spelar – och så får det gå som det går.

”Jag försöker att ta golfen med ett lugn. Jag har visserligen aldrig varit typen som kastat klubbor och betett mig, däremot har jag känt att det är lite jobbigt att bli bedömd efter min prestation. Det senaste halvåret har jag strävat efter att inte längre se mig själv som ett resultat. Det tänket funkade ju rätt bra i Australien.”

2018 rankades du som bäst i världen av alla tjejer i din åldersgrupp. När är du bäst i världen – av alla?

”Det märker vi. Fortsättning följer.”

Är det en dröm du har?

”Ja, absolut. Det har jag varit tydlig med i många år. Men det gäller att ha lite kul på vägen också.”