Di Weekend INTERVJUER

»Gamla roliga kvinnor är askul«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PÅ HUGGET. Skådespelerskan Emma ­Peters inför nypremiären av Grotesco­gängets revy.

Foto: Jonas Eng

Kvinnlig humor är roligare än manlig, och allra roligast är gamla tanter.
Det säger skådespelerskan Emma Peters inför nypremiären av Grotesco­gängets hyllade revy på Scalateatern i Stockholm.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Grotesco på Scala – En näradödenrevy hyllas till skyarna och spränger alla gränser, enligt kritikerna. Var går dina gränser?

”Jag älskar att Grotesco är så oängsligt och gränslöst. Att det vi gör kan vara väldigt vasst och i nästa stund helt tramsigt. Jag känner mig sällan så fri som skådespelare som när vi jobbar tillsammans. Min egen gräns går vid osakliga person­angrepp. Att till exempel skämta om någons dubbel­hakor eller rövstorlek är simpelt.”

Kan man skämta om allt?
”Tids nog kan man det. Det är en sorts terapi, att kunna skratta åt det mest eländiga.”

Vad är det eländigaste som du har varit med om?
”Det har varit av karaktären att det gått att skämta om ganska snart. Så riktigt eländiga ­grejer har jag varit besparad. Jag träffade en kollega ­härom dagen som skämtade brutalt om sin ­cancer. Galghumor är ett sätt att möta skitsidan av livet.”

Finns det finhumor och fulhumor?
”Absolut! Men det beror helt på vem du frågar. Om du frågar en femåring är all form av bajs­humor riktigt kul och om du frågar mig så har den begränsningar. Humor är förmågan att kunna uppskatta eller förstå att man skojar om något. ’Har du ingen humor?’ kan sägas av människor som skämtar på ett osoft sätt, för att göra ned andra. Sådana skämt följs ofta av ett höhöhö-skratt. Det är outvecklad och dålig humor, ful humor helt ­enkelt. Billig humor däremot kan vara rolig – slapstick, lyten och dålig-i-magen-humor – om den görs bra. Finhumor är väl sådan som utesluter vissa, dem utan rätt referenser. Men tillhör man målgruppen är det roligt.”

FAKTA
Emma ­Peters

Ålder: 37 år.
Familj: Gift, två döttrar på sex och tre år.
Bor: Uppsala.
Bakgrund: Teaterhögskolan i Stockholm. Har arbetat på Backa teater, Öst­götateatern, Uppsala stadsteater och turnerat med Dramaten och Riksteatern. Medverkat i flera tv-serier: Sexton, Vita ­lögner, Krama mig, Grotesco och Gustafsson 3 tr.
Aktuell med: Nypremiär av Grotesco på Scala – En ­näradödenrevy den 17 september.
Frukost: Cappuccino och smörgås på Stockholms tunnelbana.

VISA MER

Showen görs av tre kvinnor och sex män, i regi av Anna Vnuk. Är det skillnad på kvinnlig och manlig humor?
”Jag tycker att kvinnlig humor när den är som bäst är mycket roligare än manlig. Förmodligen för att kvinnor har fler dörrar att sparka in och fler tabun att bryta än män. Särskilt gamla roliga kvinnor är askul.”

Varför just äldre kvinnor?
”De förutsätts vara värdiga och mormoderliga – ju äldre desto moderligare. Just moderlighet är inte ett särskilt vitt begrepp. Om en gammal dam slänger käft blir kontrasten humoristisk i sig. Gamla kroppar är också roligare, på ett fint sätt, de har mer att säga. Jag gillar gamla människor.”

När är man gammal?
”Den gränsen förskjuts hela tiden ...  70, säger jag.”

Alla på scen har samma lön. Hur fungerar det?
”Det är oproblematiskt. Vi delar förtjänsten lika, helt enkelt. Det borde kunna fungera på fler ställen kan man tycka.”

Hur gör du för att vara rolig på scen när du egentligen vill dra täcket över huvudet?
”När man har pms menar du? Då gråter jag i kulissen och skäms i applådtacket. Men jag ­skulle inte tro att publiken märker någon skillnad. Tack och lov har man fina kolleger som lyfter en på scenen när man inte riktigt är på hugget själv.”

Är du spetsfundig och full av oneliners även privat?
”Det beror på sammanhang och sällskap. Men full av oneliners är jag absolut inte. Jag tycker ­ärligt talat att det är ett ganska påfrestande drag.”

Vad är viktigt för dig?
”Att arbeta i kreativa och lustfyllda sammanhang och att däremellan vara ledig med min ­familj. Gärna i lika stor utsträckning ...”

Vad har danat dig mest?
”En blandning av stöttande föräldrar, bra ­lärare och ett starkt och schyst tjejkompiskollektiv ­under uppväxten. Samt tv-serien Nord & Syd med Patrick Swayze.”

Vad gör du när du inte står på Grotescoscenen och vad händer för din del efter sista föreställningen den 12 december?
”Jag spelar in en humorserie för TV4 som ­heter Älskade Östermalm som kommer att sändas till ­våren. I höst syns jag i Boy Machine i samma ­kanal och när vi slutat spela näradödenrevyn så gör vi en tredje säsong av Grotesco för SVT. Mycket ­humor, och det är ju ... kul!”